Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanmurhan käsite syntyi Turkissa sata vuotta sitten

Ulkomaat
 
Everett Collection
Armenialaisnaiset jäivät lapsineen odottamaan miehiään, jotka määrättiin työleireille syyskuussa 1915.
Armenialaisnaiset jäivät lapsineen odottamaan miehiään, jotka määrättiin työleireille syyskuussa 1915. Kuva: Everett Collection

Sata vuotta sitten Turkissa syntyi kansanmurhan käsite. Vuonna 1915 jopa 1,5 miljoonaa armenialaista murhattiin järjestelmällisissä karkotuksissa. Muu maailma seurasi Turkin tapahtumia toimettomana sivusta.

Saksalaisessa oikeudenkäynnissä kesäkuussa 1921 armenialainen Soghomon Tehliriani, 25, ei katunut mitään.

Artikkeliin liittyvät

Runsaat kaksi kuukautta aiemmin Tehliriani oli murhannut Hardenbergstraßella Berliinissä keskellä päivää kylmäverisesti osmanien entisen sisäministerin Mehmed Talaat Pashan yhdellä laukauksella. Tehliriani ei kiistänyt tekoaan berliiniläisessä oikeudessa.

"En ole syyllinen, sillä omatuntoni on puhdas", Tehliriani sanoi oikeudenkäynnistä tuolloin kertoneen The New York Times -lehden mukaan.

"Olen tappanut miehen, mutta en ole murhaaja."

Murhan motiivi oli kosto.

Kuusi vuotta ennen veritekoa Tehliriani oli ollut itse todistamassa Armenian kansanmurhaa. Tuolloin hän näki turkkilaisten tappavan perheensä Erzurumissa, joka sijaitsee nykyisessä Itä-Turkissa.

"Ryöstömme jälkeen turkkilaiset aloittivat joukkomurhan, jonka uhriksi perheeni joutui. Näin, kuinka veljeni kallo halkaistiin. Sen jälkeen sain iskun päähäni ja olin tajuttomana päivän tai kaksi", Tehliriani kertoi.

Kansanmurhan on katsottu alkaneen sata vuotta sitten, 24. 4. 1915, kun yli kaksisataa armenialaista älymystön edustajaa pidätettiin Konstantinopolissa eli nykyisessä Istanbulissa ja teloitettiin.

Myöhemmin jatkuneessa kansanmurhassa kuoli suurimpien arvioiden mukaan jopa 1,5 miljoonaa armenialaista.

Osmanien viha armenialaisia vastaan oli kytenyt jo vuosikausia. Armenialaisia muun muassa syytettiin osmanien valtakunnan epäonnistumisista. Armenialainen oli ongelmien synonyymi. Lisäksi armenialaiset olivat kristittyjä, joten heistä ei pidetty islaminuskoisessa Turkissa.

Tapahtumat ovat edelleen arka asia. Turkkilaiset eivät ole myöntäneet, että kyseessä oli kansanmurha. Tragedian nimittäminen kansanmurhaksi on kriminalisoitu maassa "turkkilaisuuden halventamisena".

Siitä on syytetty muun muassa Nobel-kirjailija Orhan Pamukia, joka on puhunut miljoonasta kuolleesta armenialaisesta.

"Täällä tapettiin 30 000 kurdia ja miljoona armenialaista. Ja tuskin kukaan uskaltaa mainita asiasta. Minä uskallan", Pamuk totesi sveitsiläislehti Tages Anzeigerin haastattelussa vuonna 2005. Syytteistä luovuttiin, mutta hänen piti paeta maasta.

Myös Turkki myöntää, että osmanien valtakunnan loppuvaiheissa kuoli mahdollisesti noin 300 000 armenialaista. Turkin mukaan he kuitenkin kuolivat lähinnä taisteluihin, nälkään ja tauteihin.

Vuosi sitten Turkin silloinen pääministeri ja nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan myöntyi ja totesi tapahtumien olleen "epäinhimillisiä".

Tehlirianin murhaamaa sisäministeri Talaatia on pidetty yhtenä kansanmurhan pääarkkitehdeista. Hän antoi huhtikuussa 1915 käskyn pidättää Konstantinopolin poliittisesti aktiiviset armenialaiset.

Osmanien mukaan armenialaisjärjestöt saivat tukea valtakunnan ulkopuolelta ja tekivät yhteistyötä venäläisten vihollisten kanssa. Talaat oli myös samana vuonna säädetyn niin sanotun Tehcirin lain takana.

Laki mahdollisti armenialaisten "maastakarkoituksen". Termi tuli myöhemmin tarkoittamaan kansanmurhaa, jollaista ei ollut 1900-luvulla nähty.

Osa armenialaisista surmattiin raa'asti, osa näännytettiin kuoliaaksi pakomatkalla.

"Jatkamalla orpojen karkottamista kylmän viiman aikana me varmistamme heidän ikuisen unensa", Talaat kirjoitti "armenialaisongelmasta".

Kansanmurhan jälkeen Talaat tunsi tilanteensa Konstantinopolissa ahtaaksi ja pakeni vuonna 1918 saksalaisella sukellusveneellä Berliiniin, missä hän eli salanimellä Ali Saly Bei.

Talaatin arvio oli oikea, sillä vuonna 1919 hänet tuomittiin Konstantinopolissa poissa olevana kuolemantuomioon sotarikoksista. Saksa ei suostunut luovuttamaan Talaatia Turkkiin.

Tehliriani törmäsi Talaatiin Berliinissä omien sanojensa mukaan sattumalta. Murhan hän teki, kun oli nähnyt unessa äitinsä.

"Näin äitini, veljeni ja raiskattujen sisarusteni ruumiit. Yhtäkkiä äitini ruumis nousi ja tuli eteeni. Äitini sanoi: 'Tiedät, että Talaat Pasha on kaupungissa'", Tehliriani kertoi murhapäätöksestään.

Aivan sattumalta Tehliriani ei todennäköisesti Talaatiin törmännyt. Armenialaiset olivat nimittäin aloittaneet aiemmin operaatio Nemesiksen, jonka tarkoituksena oli salamurhata kansanmurhaan syylliseksi katsotut entiset osmanit.

Operaatio nimettiin kreikkalaisen kostonjumalan mukaan. Sen aikana murhattiin useita osmaneja eri puolilla Eurooppaa.

Aikalaistodistukset kansanmurhasta ovat karmivaa luettavaa. Maailmalla tiedettiin tapahtumista, vaikka kauheuksille ei mitään tehtykään.

The New York Times julkaisi kauheuksista 145 artikkelia jo vuonna 1915. Otsikoissa vedottiin Turkkiin "joukkomurhan" lopettamiseksi. Teksteissä kerrottiin armenialaisten "systemaattisista" ja "hallituksen organisoimista" murhista.

"Naisten, tyttöjen ja pienten lasten silvotut ruumiit puistattivat meitä kaikkia. Sotilaat tekivät kaikenlaisia kauheuksia mukanamme olleille naisille ja tytöille. Eufratilla sotilaat heittivät jokeen kaikki alle 15-vuotiaat ja ampuivat ne, jotka pysyivät pinnalla", The New York Times kertoi silminnäkijäkokemuksesta lokakuussa 1915. Tapahtumat olivat tuttuja Helsingin Sanomienkin lukijoille.

"Karkotukset, mestaukset ja wankiloihin sulkemiset owat tawallisia ilmiöitä. Armenialaisia käännetään wäkiwaltaisesti joukottain muhametinuskoon", HS kirjoitti elokuussa 1915.

Lehdessä kuvattiin tapahtumia jo ennen huhtikuuta 1915, jolloin kansanmurhan katsotaan alkaneen.

Oppiko ihmiskunta jotain Armenian kansanmurhasta?

"Armenian verilöyly oli sodan suurin rikos. Epäonnistuminen Turkin kauheuksiin puuttumisessa tarkoittaa sitä, että kaikenlainen puhe rauhan takaamisesta tulevaisuudessa on vain ilkeämielistä hölynpölyä", totesi presidentti Theodore Roosevelt vuonna 1918.

Jos ihmiskunta ei oppinut armenialaisten kohtelusta muuta, niin ainakin kansanmurhan käsitteen. Sitä käytettiin muun muassa natsien hirmutöitä selvittäneissä Nürnbergin oikeudenkäynneissä ja Jugoslavian hajoamissotia tutkineessa Haagin tuomioistuimessa.

Armenian kansanmurhan on katsottu edistäneen kansainvälistä oikeutta, vaikka kansanmurhia tapahtumat eivät olekaan estäneet.

Ensimmäisen maailmansodan liittoutuneet voittajavallat Britannia, Ranska ja Venäjä syyttivät osmaneja jo vuonna 1915 "rikoksista ihmisyyttä ja sivilisaatiota vastaan".

Tapahtuma-aikana Yhdysvallat ei oman suurlähettiläänsä pyynnöistä huolimatta puuttunut tapahtumiin. Myöskään Saksa ei sekaantunut liittolaisensa tekemiin raakuuksiin.

"Sata vuotta myöhemmin voidaan todeta, että kansanmurha oli totaalinen menestys", arvioi armenialaisista kirjan Vaienneita ääniä kirjoittanut Sefarim Seppälä.

Seppälän mukaan kansanmurhat eivät ole loppuneet maailmasta, koska armenialaisten tapaus osoitti, että kansanmurha on "nopea ja helppo tapa" luoda yhtenäinen ja voimakas valtio.

Kansanmurhan jäljet näkyvät edelleen lähes kaikkialla maailmassa vainoja paenneiden armenialaisten jälkeläisinä. Heitä asuu eri maissa miljoonia, erityisesti Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Entä kuinka lopulta kävi oikeudessa Tehlirianille, joka murhasi kansanmurhasta syytetyn Talaat Pashan?

Oman aikansa sensaatiomaisessa oikeudenkäynnissä käsiteltiin murhan lisäksi armenialaisten kohtaloa. Oikeudenkäynti hämmästytti myöhemmin muun muassa puolalaista Raphael Lemkiniä, joka keksi myös kansanmurhan käsitteen.

"Miksi yhtä miestä rangaistaan, kun hän tappaa toisen? Miksi miljoonan tappaminen on pienempi rikos kuin yhden ihmisen tappaminen?" Lemkin pohti.

Kaksi päivää kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen valamiehistö mietti asiaa runsaan tunnin ajan.

Tehlirian vapautettiin syytteistä.

25-vuotiaasta Soghomon Tehlirianista tuli Armenian kansanmurhan symboli. Hän murhasi Berliinissä osmanien entisen sisäministerin Mehmed Talaat Pashan kostoksi perheensä murhasta.
25-vuotiaasta Soghomon Tehlirianista tuli Armenian kansanmurhan symboli. Hän murhasi Berliinissä osmanien entisen sisäministerin Mehmed Talaat Pashan kostoksi perheensä murhasta.
MVPhotos, Mary Evans Picture Library
Turkkilaiset sotilaat seisoivat armenialaisten hirttolavan edessä vuonna 1915 Aleppon kaupungissa.
Turkkilaiset sotilaat seisoivat armenialaisten hirttolavan edessä vuonna 1915 Aleppon kaupungissa.
Sisäministeri Talaat Pashaa on pidetty yhtenä Armenian kansanmurhan pääarkkitehdeista.
Sisäministeri Talaat Pashaa on pidetty yhtenä Armenian kansanmurhan pääarkkitehdeista.
Tieto armenialaisten ahdingosta Turkissa tavoitti vuonna 1915 myös Helsingin Sanomat, joka kertoi tapahtumista lukijoilleen.
Tieto armenialaisten ahdingosta Turkissa tavoitti vuonna 1915 myös Helsingin Sanomat, joka kertoi tapahtumista lukijoilleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat