Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuban Castro kehui Obamaa rehelliseksi

Kuuban ja Yhdysvaltojen presidentit keskustelivat maiden välisistä suhteista kahden kesken lauantaina

Ulkomaat
 
Barack Obama saapuu Panamaan historialliseen tapaamiseen
Barack Obama saapuu Panamaan historialliseen tapaamiseen
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapuu Panamaan 9. huhtikuuta 2015 tavatakseen huippukokouksessa Kuuban presidentin Raúl Castron. Yhdysvaltain ja Kuuban johtajat ovat tavanneet viimeksi vuonna 1958. (Kuva: Reuters)

Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puhuivat lämpimästi toisistaan ja maiden suhteista Amerikkojen huippukokouksessa Panamassa. Johtajat tapasivat kokouksen yhteydessä kahden kesken lauantaina.

Obaman mukaan maat yrittävät nyt parantaa välejään vuosikymmenten vihoittelun ja kylmän sodan jälkeen. Hän kuitenkin totesi yrittävänsä vastaisuudessakin saada kommunistisen Kuuban parantamaan ihmisoikeustilannettaan.

"Olemme matkalla kohti tulevaisuutta. Ajan myötä meidän on mahdollista kääntää sivua ja kehittää uudenlainen suhde maidemme välille", Obama totesi.

Obama ja Castro keskustelivat kahden kesken pienessä neuvotteluhuoneessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan tunnelma oli sydämellinen mutta asiallinen.

Raúl Castro sanoi olevansa valmis keskustelemaan muun muassa ihmisoikeuksista.

"Olemme valmiit keskustelemaan kaikesta, mutta meidän on oltava kärsivällisiä, hyvin kärsivällisiä, Kuuban 83-vuotias johtaja totesi.

Aiemmin lauantaina Castro kuvaili Obamaa uutistoimisto AFP:n mukaan rehelliseksi mieheksi. Obama puolestaan kutsui Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden liennyttämistä käännekohdaksi koko Amerikan mantereelle. "On historiallinen tapaus, että presidentti Castro ja minä istumme kumpikin täällä tänään", Obama sanoi AFP:n mukaan.

Obama myönsi silti, että Yhdysvalloilla ja Kuuballa on jatkossakin erimielisyyksiä.

"Se ei taida olla salaisuus, ja presidentti Castro on varmasti samaa mieltä, että maidemme välillä tulee yhä olemaan merkittäviä eroja", hän sanoi.

"Me puolustamme maailmanlaajuisia arvoja, jotka ovat meille tärkeitä. Presidentti Castro tulee varmasti puolustamaan asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä."

Castro kertoi toivovansa Yhdysvaltojen asettaman kauppasaarron lopettamista. Yhdysvallat on toistaiseksi vasta lieventänyt saarron ehtoja.

Kuuba on pitänyt diplomaattisuhteiden palauttamisen ehtona sitä, että Yhdysvallat poistaa Kuuban terrorismia tukevien maiden listaltaan. Valkoisen talon mukaan Obama ei ollut vielä päättänyt Kuuban poistamisesta listalta, mutta asiasta ilmoittamista ei pidetty mahdottomana vielä huippukokouksen aikana.

Myös muiden maiden johtajat kiittelivät Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden normalisoimista, josta Castro ja Obama tiedottivat 17. joulukuuta. Asiaa oli valmisteltu puoli vuotta salassa.

"Vanhaa estettä Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan välisissä suhteissa ollaan poistamassa", Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos sanoi AFP:n mukaan.

-- / AFP
Panaman presidentinkanslian välittämä kuva Raul Castron ja Barack Obaman historiallisesta kättelystä.
Panaman presidentinkanslian välittämä kuva Raul Castron ja Barack Obaman historiallisesta kättelystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat