Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaktusspesialisti, hyönteishotelleja ja 20 eri minttua

Berliinin taimitori aloittaa kevään – näin syntyy keltavirheä asetelma saksalaiseen tapaan

Ulkomaat
 
Saksalaiselle hyvin hoidettu puutarha on kunnia-asia
Saksalaiselle hyvin hoidettu puutarha on kunnia-asia
Berliinin kasvitieteellisen puutarhan taimimarkkinat hämmästyttävät tarjonnallaan. HS:n Tiina Rajamäki tutustuu tämän kevään tarjontaan. Kuvaus ja editointi: Christian T. Joergensen.

Berliini. Sujahdetaanpa hetkeksi saksalaisen kotipuutarhurin työhaalareihin.

Hän on haravoinut pihansa jo helmikuussa, mahdollisuuksien mukaan ennen naapuriaan. Helmi–maaliskuussa hän on selaillut puutarhakirjoja, taimiluetteloita ja hahmotellut mielessään uudistusta kukkapenkkiinsä.

Tänä huhtikuisena viikonloppuna hän suuntaa taimilistansa kanssa kevään suurimmille kasvien markkinoille Berliinin kasvitieteelliseen puutarhaan.

Siellä yli sata ammattipuutarhuria eri puolilta Saksaa ja Keski-Eurooppaa valmistautui jo perjantai-iltana hiki hatussa kohtaamaan tuhansia amatöörikollegoitaan.

Fakta

Hyönteishotelli houkuttelee pölyttäjiä

 Statussymbolipuutarhan tilalle hyötykasveja – ja puita. Omat yrtit ja tomaatit toimviat kaupungissakin.

 Suorien linjojen sijaan puolivillisti rönsyäviä kasveja.

 Erityisen trendikäs on hyönteishotelli.

Viikonloppu on omistettu monivuotisille perennakasveille.

Kasvitieteellisen puutarhan porttien aukeaminen lauantaiaamuna oli monelle puutarhurille sydäntä pakahduttava kevään merkki.

"Moni on talven mittaan miettinyt hyvin tarkkaan, mitä kasvia on tulossa hakemaan. On kuitenkin myös heitä, jotka antavat vapaat kädet antaa suosituksia vaikkapa aurinkoiseen kukkapenkkiin", puutarhuri Andrea Köttner sanoo.

Hän työskentelee Gaissmayerin kukkapuutarhassa eteläisessä Saksassa. Puutarha tuo Berliiniin aina muutamia erikoisuuksia, sillä täällä niitä kysytään. Tänä vuonna sellainen on esimerkiksi valkoinen lumikki, Sanguinaria canadensis multiplex. Erikoisen taimen hinta on 13 euroa.

Taimilaatikoiden välissä käytävissä keskusteluissa vilahtelee latinan kielen sanoja, sillä Köttner sanoo muistavansa kasvien nimet parhaiten latinaksi.

Tietenkin mukana ovat myös klassikot, kuten pionit ja yrtit.

"Tänä vuonna otimme mukaan kaksikymmentä eri lajia minttua. Se on aina berliiniläisten suosikki. Ehkä niitä menee täällä Berliinissä mojitoihin", hän nauraa.

Köttner iloitsee siitä, että nuoret näyttävät innostuneen puutarhanhoidosta. "Ja pitkän linjan kotipuutarhureita kiinnostavat entistä enemmän vanhat perinnekasvit", hän sanoo.

Taimien lisäksi puutarhan pääkäytävän varrella kaupataan siemenperunaa, annetaan neuvoja puutarhanhoitoon ja esitellään kapeaakin kapeamman alan erikoisuuksia.

Paikalla on niin kaktusspesialisti, pohjoisamerikkalaisten ja aasialaisen pensaiden kasvatukseen erikoistunut puutarha kuin viikunankasvattajakin.

Markkinoiden pääteema ei kuitenkaan ole kasvit, vaan puutarhan villieläimet. Järjestäjät eivät tarkoita Berliinin pihoilla usein hiippailevia kettuja tai salaperäisiä villisikoja, vaan mehiläisiä, matoja ja lintuja. Tavoitteena on saada ne ja kotipuutarhurit tulemaan toistensa kanssa paremmin toimeen. Sitä varten tarjolla on muiden muassa hyönteishotelleja.

Christian T. Jørgensen
Puutarhuri Andrea Köttner toi Berliinin kasvimarkkinoille kaksikymmentä minttulajia. Minttu on hänen mukaansa yksi kaupungin asukkaiden ehdottomista suosikeista.
Puutarhuri Andrea Köttner toi Berliinin kasvimarkkinoille kaksikymmentä minttulajia. Minttu on hänen mukaansa yksi kaupungin asukkaiden ehdottomista suosikeista.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat