Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zhengzhou on isompi kuin Berliini ja Pariisi yhteensä

Kokeile HS:n visalla, osaatko sijoittaa kartalle Suomea suuremmat Kiinan kaupungit

Kiinan Zhengzhousta on harva kuullut, mutta siellä asuu enemmän väkeä kuin Berliinissä ja Pariisissa yhteensä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Zhengzhoun itäisen rautatieaseman uloskäynniltä avautuu toimistotornien kaupunki. Alue oli kymmenen vuotta sitten maaseutua. Osa tornitaloista on vielä rakenteilla.
Zhengzhoun itäisen rautatieaseman uloskäynniltä avautuu toimistotornien kaupunki. Alue oli kymmenen vuotta sitten maaseutua. Osa tornitaloista on vielä rakenteilla. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Zhengzhou. Kerrostalojen välissä asfaltin reunassa kasvaa salaattia. Jostain kuuluu kukon kiekaisu.

Asukkaiden vanha elämäntapa näyttää istuvan tiukassa.

Kerrostaloissa on niin sanottuja paluuasuntoja. Niitä on annettu kodeiksi maanviljelijöille, joiden maat on otettu rakennuskäyttöön.

"Viljelimme tällä alueella riisiä ja maissia", kertoo kerrostalokompleksin pihalla naapurinsa sähkömopoa korjaava Li Tushan.

"Kylämme luovutti pellot pois huhtikuussa 2005", entinen maanviljelijä Li, 64, kertoo.

Tässä kuussa tulee siis kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Listä tuli kaupunkilainen. Hänen kotinsa on samalla alueella kuin ennenkin, mutta nykyään hän asuu suurkaupungissa, joka nielaisi kylän.

Nyt Lin asuinalueen editse kulkee nelikaistainen katu, jota reunustavat 26-kerroksiset talot. Tornitalojen rivit jatkuvat kilometrejä joka suuntaan.

Noin kilometrin päässä Lin kotoa on uudenkiiltävä, ison lentoaseman kokoinen rautatieasema, jossa pysähtyvät Pekingin ja Etelä-Kiinan Guangzhoun väliä kiitävät luotijunat. Rautatieaseman viereen keskelle suurten toimistotalojen rykelmää rakennetaan kahta yli 280-metristä pilvenpiirtäjää. Muualle kaupunkiin on jo valmistunut yksi samankorkuinen ja satoja matalampia tornitaloja. Korkeimmassa torneista on viiden tähden Marriott-hotelli.

"Ennen piti aina lähteä kaupunkiin, kun halusi ostaa jotain", Li sanoo. Nyt kaupunki on tullut hänen luokseen.

Mikko Paakkanen HS
Li Tushan korjasi kerrostalojen piha-alueella naapurinsa sähkömopoa Zhengzhoun Jinzhuangissa. Samalla alueella sijaitsi kymmenen vuotta sitten hänen maatilansa.
Li Tushan korjasi kerrostalojen piha-alueella naapurinsa sähkömopoa Zhengzhoun Jinzhuangissa. Samalla alueella sijaitsi kymmenen vuotta sitten hänen maatilansa.

Alue kuuluu Henanin maakunnan pääkaupunkiin Zhengzhouhun. Vaikka Kiinan ulkopuolella melko harva on kuullut koko paikasta, siellä asuu enemmän ihmisiä kuin missään Euroopan kaupungissa Lontoota lukuun ottamatta.

Zhengzhoussa on Kiinan tilastojen mukaan yli yhdeksän miljoonaa asukasta. Heistä runsaat kuusi miljoonaa asuu varsinaisessa kaupungissa, loppujen asuinalueet ovat vielä maaseutua.

Artikkeliin liittyvät

Zhengzhoussa on enemmän kaupunkilaisia kuin esimerkiksi Pariisissa ja Berliinissä yhteensä, mutta Kiinassa se ei ole mitenkään poikkeuksellista. Lähes yhtä suuria, yhtä vähän tunnettuja Kiinan sisämaan suurkaupunkeja on kymmenittäin. Koko Kiinassa on jo ainakin 85 miljoonakaupunkia, ja niitä kasvaa lisää.

Kiinan kaupungistuminen jatkuu, vaikka lähinnä rannikoilla sijaitsevat kaikkein suurimmat kaupungit alkavat olla jo niin suuria, että niiden kasvu on hidastumaan päin. Sisämaan kaupungit kuitenkin jatkavat paisumista.

Niissä tehdään maalaisista kaupunkilaisia. Heidän pelloilleen rakennetaan asuinalueita ja kauppakeskuksia, ja heitä muuttaa maakuntien muista osista keskuksiin työpaikkojen ja parempien palkkojen perässä.

Jotta muutos maanviljelijästä kaupunkilaiseksi onnistuisi, tarvitaan työpaikka. Kaupunkilaisella kuluu rahaa enemmän kuin maalaisella, koska kaikki ruoka on ostettava, ja on makseltava vesi- ja kaasulaskuja.

Kun Li lakkasi viljelemästä maata, hän pääsi Zhengzhoun kaupungille töihin kadunlakaisijaksi.

"Työ oli minusta hieman helpompaa kuin maanviljely, ja palkkakin oli parempi. Lisäksi tulot olivat paljon vakaammat kuin viljelijänä", Li kertoo.

Sittemmin hän on vaihtanut työpaikkaa kaupungin istutusten hoitajaksi, koska kadunlakaisijan työstä oli pakko jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana.

"Teen mielelläni töitä. Jos pysyttelisin kotona, istuisin vain television edessä ja minusta tulisi idiootti."

Lin mukaan hänen kylässään viljelijät saivat kohtuullisen korvauksen, kun luopuivat maistaan. Kiinassa käy usein niinkin, että rakennuskäyttöön otettavien maiden korvaamisesta syntyy vakavia riitoja, kun viljelijät kokevat tulleensa huijatuiksi.

Zhengzhou on laajentunut kiinalaisella tavalla eli viranomaisten päätöksellä. Ensin on rakennettu, ja sitten on odotettu, että rakennuksiin tulee käyttäjiä.

Kun Zhengzhoun laajentamisen ensimmäinen megaprojekti, uusi bisneskeskusta, valmistui viime vuosikymmenellä, sitä sanottiin pitkään aavekaupungiksi. Toimisto- ja liiketiloista suuri osa jäi tyhjilleen.

Tilanne näyttää kuitenkin ajan myötä korjaantuneen. Kauppakeskuksissa ei näy tyhjiä liiketiloja, ja toimistojen lounasaikaan jalkakäytävät täyttyvät ihmisistä.

Silti Zhengzhoun uusista osista puuttuu vielä todellinen suurkaupungin tuntu. Sen huomaa, kun menee Zhengzhoun vanhaan keskustaan Erqi-aukiolle. Sen ihmisvilinässä ja metelissä on helppo uskoa, että Zhengzhoussa asui jo 20 vuotta sitten yli miljoona ihmistä.

Ja vaikka Zhengzhou ei kuulu maailman tunnetuimpiin paikkoihin, eivät kuulu kaikki Euroopankaan kaupungit.

"Tiedän kyllä Suomen, mutta Helsinki-nimisestä paikasta en ole ikinä kuullut", sanoo zhengzhoulainen ravintolanjohtaja Yu Zheng, 27.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat