Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton on kympin nainen

Artikkeli julkaistu huhtikuussa 2015.

Ulkomaat
 
Damir Sagolj Reuters
Ulkoministeri Hillary Clinton vilkutti autosta saapuessaan Myanmarineli entisen Burman pääkaupunkiin Naypyidawiin. Clinton oli ensimmäinen maassa vieraillut ulkoministeri yli 50 vuoteen.
Ulkoministeri Hillary Clinton vilkutti autosta saapuessaan Myanmarineli entisen Burman pääkaupunkiin Naypyidawiin. Clinton oli ensimmäinen maassa vieraillut ulkoministeri yli 50 vuoteen. Kuva: Damir Sagolj Reuters

Se oli enteellinen kohtaaminen.

25-vuotias Hillary Rodham, chicagolaisen yrittäjäperheen vasemmistolainen tytär, Yalen juristiopiskelija ja kympin tyttö, tuli uuden poikaystävänsä äidin luo kylään. Hillarylla oli pullonpohjalasit, itse saksittu tukka, ei meikkiä.

Kuka

Hillary Rodham Clinton

 Syntyi 26. 10. 1947 Chicagossa. Isä omisti kangaskaupan, äiti oli kotirouva.

 Oli kouluaikoina republikaani. Kääntyi demokraatiksi Martin Luther King Jr:n innoittamana.

 Opiskeli liberaalissa, vain naisille avoimessa Wellesleyn yliopistossa. Valmistui juristiksi Yalen yliopistosta.

 Osallistui Richard Nixonin syytteen valmisteluun 1974. Sen jälkeen seurasi Bill Clintonia Arkansasiin, opetti oikeustiedettä yliopistossa ja oli töissä lakiyrityksessä.

 Tytär Chelsea syntyi 1980.

 Keskittyi Arkansasin kuvernöörin puolisona koulutukseen, terveydenhoitoon ja lasten oikeuksiin.

 Valittiin ensimmäisenä presidentin puolisona senaattiin 2001. Tavoitteli demokraattien presidenttiehdokkuutta 2008 mutta hävisi Barack Obamalle.

 Obaman hallituksen ulkoministeri 2009–2013.

Hillary oli sanavalmis ja itsevarma ja luotti älyynsä. Hän oli opiskelijaliikkeen johtohahmo Yalessa, jossa osoitettiin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa mieltä naisten ja mustien oikeuksien puolesta sekä Vietnamin sotaa vastaan.

50-vuotias Virginia Cassidy Blythe Clinton Dwyre oli Arkansasissa kasvanut sairaanhoitaja, joka retkahti toistuvasti juoppoihin. Punattuine huulineen ja tekoripsineen hän oli oikea Southern belle, etelän naisellinen nainen. Virginia jumaloi lahjakasta poikaansa Billiä, joka toi nyt kotiin – jenkin.

Billin pikkuveli Roger Clinton ei ollut sen ymmärtäväisempi.

"Hän oli samaa mieltä äitinsä kanssa siitä, ettei Hillary ollut tarpeeksi hyvännäköinen ja että tämä käyttäytyi määräilevästi Billiä kohtaan", kirjoittaa toimittaja Carl Bernstein Hillaryn elämäkerrassa A Woman in Charge.

Kohtaaminen tulevan anopin ja langon kanssa yli 40 vuotta sitten kertoo niistä ennakkoluuloista, jotka Hillary Clintonin pitää voittaa presidentinvaalikampanjassaan.

Etelän konservatiivien silmissä hän on pohjoisen ihminen: liian tehokas ja etäinen, mielipiteiltään liian liberaali. Etelän naisten mielestä hän on pelottava: liian menestynyt ja vaativa, jopa epänaisellinen.

Kaikki naiset eivät katso lasikaton särkijöitä hyvällä.

Artikkeliin liittyvät

Kuvaavaa on, että Bill Clintonin presidenttikauden aikana hänen vaimonsa oli naisten keskuudessa erittäin epäsuosittu – kunnes Bill jäi kiinni pettämisestä eikä Hillary ottanut eroa. Vasta silloin hänen kannatuslukunsa kasvoivat.

Toisaalta Hillary Clintonin ei tarvitsekaan miellyttää anoppinsa kaltaisia äänestäjiä. Etelävaltioissa kannatetaan joka tapauksessa republikaaniehdokasta.

Sen sijaan Hillaryn täytyy kyetä vetoamaan vaa'ankieliosavaltioiden naisiin, vähemmistöihin ja nuoriin, jotka takasivat demokraatti Barack Obamalle tämän kaksi voittoa.

Nyt mieleen kannattaa palauttaa myöhempi kuva Hillary Clintonista.

10. lokakuuta 2002 Yhdysvaltain senaatti antoi presidentti George W. Bushille oikeuden sotia Irakissa. Todisteet Irakin joukkotuhoaseista eivät olleet aukottomat, mutta syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Bush vakuutti amerikkalaiset siitä, että Saddam Hussein uhkaisi heitä.

Ensimmäisen kauden senaattori Hillary Clinton New Yorkista äänesti voimankäytön puolesta.

"Tämä on ehkä vaikein päätös, jonka olen joutunut tekemään, ja päätöksen, joka voi johtaa sotaan, pitääkin olla vaikea. Mutta ääneni on annettu vakaumuksella", Clinton sanoi.

Myöhemmin hän kannatti tähtilipun polton tekemistä rikolliseksi.

Näin kauas senaattori Clinton oli ajautunut nuoruutensa ihanteista. Hänestä oli tullut realisti ja pragmaatikko, joka hakeutui senaatissa yhteistyöhön republikaanien kanssa – samojen republikaanien, jotka yrittivät erottaa hänen puolisonsa.

Valtiomiehelle sovittelevuus on viisasta, mutta presidenttiehdokkaalle se voi olla riippakivi. Hillaryn ongelma demokraattien silmissä on päinvastainen kuin konservatiivien keskuudessa: joidenkin mielestä hän ei ole tarpeeksi vasemmalla eikä tarpeeksi kriittinen Wall Streetin rahavaltaa kohtaan. Clintonilla on paljon miljonääritukijoita, ja ulkopolitiikassa hän on Obamaa haukkamaisempi.

Nuorille äänestäjille Hillary alkaa olla heidän isovanhempiensa sukupolvea. Kun vaalipäivä koittaa marraskuussa 2016, hän on 69-vuotias.

Nämä olivat syitä, miksi Obama voitti Hillary Clintonin demokraattien esivaaleissa vuonna 2008. Obama vakuutti puolueen siitä, että hän edustaa muutosta ja Hillary menneisyyttä.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Hillaryn pitäisi saada samat äänestäjät innostumaan hänestä uudelleen. Eikä vain hänestä: Hillaryn mukana Valkoiseen taloon palaisi Bill Clinton.

Hän tuo mieleen 1990-luvun hyvät ajat mutta samalla myös Clintonien toistuvat skandaalit Whitewater-yhtiön maakaupoista omiin syrjähyppyihinsä. Kuten Carl Bernstein kirjassaan kysyy: haluavatko amerikkalaiset, että sirkus palaa kaupunkiin?

Tämä on se naru, josta Clintonien poliittiset vastustajat yrittävät vetää. Maaliskuun Time-lehden kannessa oli Hillary Clintonin varjo, jonka päästä näyttävät puskevan pienet pirunsarvet.

Entinen senaattori ja ulkoministeri Hillary Clinton on ylivoimaisen pätevä, älykäs, kokenut, tehokas ja halutessaan hauska. Ensimmäisenä naispresidenttinä hän tekisi historiaa. Mutta monien kunnianhimoisten ja pitkälle päässeiden naisten tavoin Hillary ei ole kovin rento.

Rentous ei kuulosta tärkeältä ominaisuudelta suurvallan johtajalle. Suositun hokeman mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien voittaja on kuitenkin se, jonka kanssa äänestäjät kävisivät mieluummin kaljalla.

Vuosia jatkunut poliittinen ajojahti on saanut Hillaryn suojelemaan yksityisyyttään tarkasti. Varovaisuus tekee hänen puheistaan välillä paperinmakuisia, ja ahdistettuna hänestä tulee virallinen ja konemainen. Hänen on yksinkertaisesti vaikea kuvitella nauttivan oluttuopista ja huulenheitosta sporttibaarissa.

Tunnelma olisi yhtä luonteva kuin anopin kanssa Arkansasissa.

Laura Saarikoski HS
Washington

MV Photos
Hillary Clinton (oik.) valmistui vuonna 1973 Yalen yliopistosta.
Hillary Clinton (oik.) valmistui vuonna 1973 Yalen yliopistosta.
MV Photos
Hillary ja Bill Clinton vuonna 1971.
Hillary ja Bill Clinton vuonna 1971.
Pete Souza Valkoinen talo
Varapresidentti Joe Biden (vas.), presidentti Barack Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton saivat toukokuussa 2011 Valkoisen talon komentokeskuksessa tietoa operaatiosta Osama bin Ladenia vastaan.
Varapresidentti Joe Biden (vas.), presidentti Barack Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton saivat toukokuussa 2011 Valkoisen talon komentokeskuksessa tietoa operaatiosta Osama bin Ladenia vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat