Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei anneta tykkitulen häiritä tulitaukoa

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat saapuivat sunnuntaiaamuna Donetskin rautatieasemalle, niin sanottu donetskilainen tulitauko oli jo täydessä vauhdissa. Iltapäivällä kuusi ja puoli tuntia myöhemmin tarkkailijat laskivat kuulleensa lähistöltä 1 166 räjähdystä.

Äänet tulivat pääasiassa kranaatinheittimistä ja tykkitulesta, mutta tarkkailijat kertoivat Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan joukkojen käyttäneen toisiaan vastaan myös esimerkiksi panssarivaunuja ja raskaita konekiväärejä. Taistelut jatkuivat, kun tarkkailijat poistuivat illansuussa.

Šyrokynessä kapinalliset ampuivat tykkitulta niin, että talot tärisivät 20 kilometrin päässä Mariupolissa.

Helmikuussa solmittu tulitauko on ollut koko ajan hauras, mutta viime viikon loppupuolella taistelut alkoivat yltyä. Monin paikoin raportoitiin tulituksesta aseistuksella, joka olisi pitänyt sopimuksen mukaan vetää pois etulinjasta.

Silti kaikki osapuolet ovat virallisesti optimistisia. Tulitauko on pääasiassa pitänyt. Taistelut ovat olleet paikallisia, ja valtaosa rintamasta on ollut rauhallinen, vaikka kuolonuhreista kuulee liki päivittäin.

Viralliseen optimismiin on toinenkin syy. Minskin helmikuinen tulitaukosopimus oli poliittinen päätös, joten myös tulitauon epäkelvoksi toteaminen on sellainen. Niinpä siihen vaikuttaa muukin kuin tilanne kentällä.

Tulitauosta tekivät sopimuksen Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Heistä etenkin Hollandelle ja Merkelille olisi kiusallista myöntää, että tulitauko on käytännössä historiaa.

Porošenko taas on jo kauan sitten todennut, ettei Ukraina voi voittaa sotaa, jossa Venäjä on käytännössä toinen osapuoli. Hän siis tarvitsee tulitaukoa. Tosin hänelle on ongelmallista, etteivät rintamalla olevat vapaaehtoispataljoonat ole täysin Ukrainan hallinnassa, joten nekin voivat rikkoa tulitaukoa. Vaikka kapinalliset yleensä aloittavat tulituksen, Porošenkon kannalta tulitauko ei voi virallisesti päättyä Ukrainan aloitteesta.

Putinille taas on tärkeää pitää Ukraina heikkona, kun sitä ei saanut leiriinsä. Tulitauko on siihen juuri nyt halvin tapa.

Niinpä tulitauko pitää virallisesti, vaikka Donetskin kupeessa räjähtelisi tuntitolkulla kahdenkymmenen sekunnin välein juuri ennen tulitauosta sopineiden maiden ulkoministerikokousta.

Jussi Niemeläinen
jussi.niemelainen@hs.fi, Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat