Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pommitettu Jemen on kriisin partaalla

Sähköt ovat poikki ja polttoaineen hinta pilvissä, kertoo jemeniläinen toimittaja HS:lle

Ulkomaat
 
Mohammed Huwais AFP
Jemeniläinen poika piteli kylttiä ja leluohjusta mielenosoituksessa YK:n rakennuksen edessä Jemenin pääkaupungissa Sanaassa maanantaina. Kyltissä lukee arabiaksi "ette voi heikentää meitä, lapsentappajat" ja ohjuksessa "lahja Saudi-Arabialta Jemenin lapsille".
Jemeniläinen poika piteli kylttiä ja leluohjusta mielenosoituksessa YK:n rakennuksen edessä Jemenin pääkaupungissa Sanaassa maanantaina. Kyltissä lukee arabiaksi "ette voi heikentää meitä, lapsentappajat" ja ohjuksessa "lahja Saudi-Arabialta Jemenin lapsille". Kuva: Mohammed Huwais AFP

Puolet kaupungin asukkaista on paennut maaseudulle, ja Sanaa alkaa muistuttaa aavekaupunkia.

Jemenin pääkaupungissa peruselintarvikkeet uhkaavat loppua ja bensiinin hinta on kohonnut pilviin.

Saudi-Arabian ilmaiskut jatkuvat kuitenkin jo kolmatta viikkoa, eikä niille näy loppua, kertoo jemeniläinen toimittaja Ali Saeed Sanaasta.

Saeed työskentelee kotonaan, koska kireän turvallisuustilanteen ja polttoainepulan vuoksi toimistolle ei ole asiaa.

"Sähköt ovat olleet poikki sunnuntaista alkaen", hän sanoi HS:lle maanantai-iltana.

"Kuuleman mukaan sähkölinjat on katkaistu. Sairaalat eivät kykene toimimaan ollenkaan, koska ei ole dieseliä pyörittämään generaattoreita."

Myös kansainväliset avustusjärjestöt varoittivat maanantaina Jemeniä uhkaavasta humanitaarisesta kriisistä.

Erityisen paha tilanne on satamakaupunki Adenissa, jossa taistelut huthikapinallisten ja heidän vastustajiensa välillä ovat kiihtyneet viime viikkoina.

Saudi-Arabia liittolaisineen aloitti ilmaiskut shiialaisten huthikapinallisten kohteita vastaan Jemenissä maaliskuun lopussa. Saudi-Arabia pelkää, että Iranin tukemat huthit ovat uhka kuningaskunnan turvallisuudelle.

Jemenin väliaikaishallintoon tyytymättömät huthit valtasivat maan Sanaan viime syksynä ja syöksivät presidentti Abd Rabbu Mansur Hadin vallasta tammikuussa.

Ali Saeedin mukaan pääkaupungissa on pula paitsi polttoaineesta ja sähköstä myös vehnästä.

YK ja Kansainvälinen Punainen Risti lennättivät viikonloppuna ensimmäiset apukuljetukset Sanaahan, mutta polttoainepula häiritsee avun jakamista.

"Koska bensaa ei ole, apua on vaikea kuljettaa Jemenissä perille, vaikka sitä tänne lennätettäisiinkin", Saeed sanoo.

Saeedin mukaan 20 litraa bensiiniä maksaa nyt polttoainepulan vuoksi yli sata euroa, kun ennen kriisin puhkeamista saman litramäärän sai 14 eurolla. Huthikapinallisten kerrotaan varastoivan polttoainetta sotilaallista käyttöä varten.

Jemen on arabimaiden köyhin valtio. Jo ennen konfliktin kärjistymistä se kärsi työttömyydestä ja kroonisesta vesipulasta.

Kansa on syvästi jakautunut suhtautumisessaan Saudi-Arabian johtamiin ilmaiskuihin, Saeed kertoo. Toisten mielestä huthit pitää ajaa takaisin keskusalueelleen Jemenin pohjoisosiin. Toisten mukaan saudien sekaantuminen on vain johtanut väkivallan kärjistymiseen.

Saeedin mukaan yksi vakava ongelma ovat jemeniläisten ilmatorjuntaohjukset, jotka ovat vanhentuneita.

"Niillä ei ole pystytty torjumaan yhtään ilmaiskua pommitusten alettua 26. maaliskuuta. Usein ohjukset eivät räjähdä ollenkaan ilmassa vaan vasta pudotessaan maahan."

Saeed kertoo, että sairaaloihin tuodaan päivittäin uhreja, jotka ovat haavoittuneet tai kuolleet vanhentuneiden ilmatorjunta-aseiden vuoksi.

YK:n mukaan yli 600 ihmistä on kuollut ja yli 2 000 loukkaantunut väkivaltaisuuksissa tähän mennessä.

Jemenin kiihtyvä väkivalta on tulkittu laajasti Saudi-Arabian ja Iranin väliseksi varjonyrkkeilyksi. Sunnalainen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran taistelevat alueellisesta herruudesta.

Maanantaina Jemenin pääministeri Khaled Bahah nimitettiin maan varapresidentiksi Jemenin suurlähetystössä Saudi-Arabian Riadissa, kertoi uutistoimisto AFP. Myös Jemenin kansainvälisesti tunnustettu presidentti Hadi on maanpaossa Saudi-Arabiassa.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif vaati puolestaan Jemeniin uutta hallitusta ja ehdotti, että Iran voisi auttaa siirtymäajan hallituksen luomisessa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat