Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä myy Iranille ilmatorjuntaohjuksia

Yhdysvallat ja Israel närkästyivät aseiden myyntikiellon kumoamisesta

Ulkomaat
 
Vasili Fedosenko Reuters
Venäjä on vienyt S-300-ilmatorjuntaohjuksia myös Valko-Venäjälle. Ohjusjärjestelmät olivat näkyvillä itsenäisyyspäivän sotilasparaatissa Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 3. heinäkuuta 2013.
Venäjä on vienyt S-300-ilmatorjuntaohjuksia myös Valko-Venäjälle. Ohjusjärjestelmät olivat näkyvillä itsenäisyyspäivän sotilasparaatissa Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 3. heinäkuuta 2013. Kuva: Vasili Fedosenko Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin kumosi maanantaina aseiden myyntikiellon Iraniin ja vahvisti kaupan, jossa Venäjä myy Iranille kehittyneen S-300-ilmatorjuntaohjussarjan.

Asekaupasta päätettiin vain runsas viikko sen jälkeen kun Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Kiina ja Venäjä olivat päässeet Iranin kanssa alustavaan sopuun ydinohjelmasta.

Kaupasta oli sovittu jo vuosia sitten, mutta Venäjä esti ohjusjärjestelmän kuljetuksen Iraniin vuonna 2010, kun YK oli kieltänyt viemästä kehittyneitä aseita Iraniin ydinohjelman vuoksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perusteli aseidenvientikiellon kumoamista huhtikuun alussa Sveitsissä saavutetulla alustavalla ydinsovulla. Iraniin vietävä ilmatorjuntajärjestelmä on Lavrovin mukaan puhtaasti puolustuksellinen eikä uhkaa alueen valtioita, Lavrov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Iranin kanssa ydinohjelmasta neuvotelleet valtiot ovat sanoneet aiemmin, että Irania koskevat pakotteet puretaan asteittain. Lopullinen sopimus Iranin kanssa on määrä allekirjoittaa kesäkuussa.

Uudet ilmatorjunta-aseet voisivat auttaa Irania, jos Israel tai Yhdysvallat päättäisi iskeä sen ydinlaitoksiin.

Yhdysvallat ja Israel arvostelivat tuoreeltaan Venäjän päätöstä myydä aseita Iraniin. Israelin mukaan asekauppa todistaa, että Iran tähtää aseistautumiseen.

"Tämä todistaa, että Iran käyttää pakotteiden purkamisesta seuraavaa talouskasvua aseistautumiseen eikä Iranin kansan hyvinvointiin", sanoi Israelin tiedusteluministeri Juval Steinitz uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä käynnistää asekaupan ohella ohjelman, jossa se toimittaa Iraniin viljaa, koneita ja rakennusmateriaaleja. Vastineeksi Venäjä saa Iranilta raakaöljyä, Reuters kertoi.

Iranin puolustusministeri Hossein Dehghan kommentoi maanantaina, että yhteistyön lisääminen Venäjän kanssa "luo alueelle vakautta".

Iran ja Venäjä ovat pitkäaikaisia liittolaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat