Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelujen vaara Ukrainassa ei ole ohi

Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit yrittivät sopia Itä-Ukrainan toimista

Ulkomaat
 
Odd Andersen AFP
Separatistisotilaat tankkasivat maanantaina lähellä Donetskin lentokenttää autoaan, jonka sisällä oli Ukrainan hallituksen kuollut sotilas.
Separatistisotilaat tankkasivat maanantaina lähellä Donetskin lentokenttää autoaan, jonka sisällä oli Ukrainan hallituksen kuollut sotilas. Kuva: Odd Andersen AFP

Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa puhjenneet taistelut tekivät Ukrainan tilannetta ratkoneiden neljän ulkoministerin neuvotteluista vaikeat.

"Emme voi sanoa, että taisteluiden vaara on ohi. Taisteluissa on tullut kuolonuhreja sekä sunnuntaina että maanantaina", sanoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier maanantai-iltana Berliinissä.

Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit Steinmeier, Laurent Fabius, Sergei Lavrov ja Pavlo Klimkin kokoontuivat maanantaina illalla Borsigin kartanoon Berliinin luoteislaidalle päättämään, kuinka kaksi kuukautta sitten Minskissä sovittuja toimia jatketaan.

Steinmeierin mukaan tärkeintä on taisteluiden rauhoittaminen Itä-Ukrainassa. Sen jälkeen on tavoitteena sopia vankienvaihdosta, humanitaarisen avun perillepääsystä ja separatistialueiden paikallisvaalien valmistelusta.

"Tämän kaiken järjestäminen on keskeistä", Steinmeier sanoo.

Ulkoministerien yöhön jatkunutta tapaamista edelsivät sunnuntai-iltana pahimmat tulitaukorikkomukset sitten Luhanskin alueen helmikuisten taistelujen. Erityisen kovasti sunnuntaina taisteltiin Donetskin tuntumassa ja Šyrokynessä Mariupolin lähistöllä.

Maanantaina Ukrainan armeijan tiedottaja kertoi televisiolähetyksessä yhden ukrainalaissotilaan kuolleen ja kuuden haavoittuneen vuorokauden aikana separatistien hallinnoimilla alueilla Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat kuvasivat Donetskin taisteluja rajuiksi. Tarkkailijat laskivat kello 9.35:n ja 15:n välillä 1 166 räjähdystä, joiden lähteinä olivat pääosin tykistö ja kranaatinheittimet.

Saksan ulkoministeri Steinmeier sanoi maanantaina taistelujen Donetskin lentokentästä ja Šyrokynestä Mariupolin kupeessa olevan hänen mukaansa merkkejä siitä, ettei tilanteen uudelleen kärjistyminen ole pois suljettua.

"Juuri sen takia nyt on kyse tästä: on pidettävä kiinni tulitauon vahvistamisesta, jotta voidaan edetä Minskin sopimuksen seuraavaan vaiheeseen", Steinmeier sanoi.

Saksa ajaa vahvasti poliittista prosessia, jolla Itä-Ukrainan kysymyksiä aletaan ratkoa.

Minskin sopimuksen ensimmäinen askel oli tulitauko, joka on kahdeksan viikon ajan pitänyt kohtalaisesti lukuun ottamatta uusia taisteluita.

Sen jälkeen osapuolet saivat kaksi viikkoa aikaa raskaan aseistuksen pois vetämiseksi tulitaukolinjoilta. Asia on edistynyt, mutta kaikkia aseita ei ole vielä vedetty pois.

Minskin helmikuun sopimuksen tavoitteena on, että Donetskin ja Luhanskin alueet saisivat perustuslain takaaman autonomisen aseman vuoden loppuun mennessä.

Itä-Ukrainan sodan lasketaan alkaneen vuosi sitten huhtikuussa, vaikka varsinaiset yhteenotot Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten välillä alkoivat vasta vähän myöhemmin.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat