Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Siepatut ovat Boko Haramin seksiorjia

Äärijärjestö käyttää naisia ja tyttöjä myös taistelijoina

Ulkomaat
 
AFP
Yli 50 Boko Haramin sieppaamaa tyttöä pääsi toukokuussa pakoon.
Yli 50 Boko Haramin sieppaamaa tyttöä pääsi toukokuussa pakoon. Kuva: AFP

Nigeriassa toimiva islamistinen äärijärjestö Boko Haram on siepannut viime ja tänä vuonna jo ainakin 2 000 naista ja tyttöä, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tiistaina julkaisemassaan raportissa. Useimmat naiset on pakotettu seksiorjiksi ja taistelijoiksi.

Raportti julkaistiin tiistaina, jolloin tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Boko Haram sieppasi liki 300 koulutyttöä Koillis-Nigerian Chibokissa. Sieppaus synnytti kansainvälistä kiukkua, raivoa ja avustuslupauksia, mutta valtaosa tytöistä on yhä kateissa.

"Nämä yhä kadoksissa olevat tytöt ovat valitettavasti vain pieni osa Boko Haramin viime vuosina sieppaamista", totesi Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty The New York Times -lehdessä.

Raporttia varten on haastateltu kahtasataa silminnäkijää, joista 28 on Boko Haramin vankeudesta paenneita tyttöjä ja naisia.

Yksi heistä on "Aisha", 19, jonka Boko Haram sieppasi syyskuussa 2014 ystävän häistä. Hän pääsi pakenemaan kolmen kuukauden jälkeen. Sinä aikana hänet oli raiskattu monesti, joskus jopa kuuden taistelijan voimin.

"He opettivat tyttöjä ampumaan. Olin yksi koulutusta saaneista. Minua myös koulutettiin pommien käyttöön ja kyliin tehtäviä hyökkäyksiä varten", Aisha kertoi Amnestylle.

"Tämä koulutus kesti kolme viikkoa sen jälkeen, kun olimme saapuneet. Sitten he alkoivat lähettää meitä operaatioihin. Minäkin menin yhteen operaatioon omaan kylääni."

Osa tytöistä oli kieltäytynyt opettelemasta tappamista, eivätkä kaikki suostuneet kääntymään Boko Haramin tiukkaan versioon islamista. Aishan mukaan heidät tapettiin.

Naiset eivät ole järjestön ainoa kohde, vaan se etsii joukkoihinsa myös poikia ja miehiä. Siepatut miehet ja pojat surmataan, elleivät he suostu liittymään järjestön riveihin.

YK:n lastenjärjestön Unicefin maanantaina julkaiseman raportin mukaan myös lapsista on tullut yhä useammin Boko Haramin kohde. Heitä on käytetty itsemurhapommi-iskuissa.

Kaikkea länsimaista vastustava ja islamistista kalifaattia perustava Boko Haram aloitti taistelunsa Nigerian viranomaisia vastaan toden teolla vuonna 2009. Viime aikoina se on taas tiivistänyt iskujaan, mutta Nigerian armeija on ainakin itse kertonut vallanneensa siltä alueita takaisin. Konflikti on vaatinut tähän mennessä 15 000 kuollutta.

Nigeriassa on 177 miljoonaa asukasta. Se on väkiluvultaan Afrikan suurin. Väestö jakaantuu lähes tasan muslimeihin ja kristittyihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat