Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU on kyvytön käyttämään ulkopoliittisia tietojaan

Ulkosuhdehallinnolla on identiteettikriisi, sanoo EU-asiantuntija

Ulkomaat
 
Fabrice Coffrini AFP
EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier keskustelivat Iranin ydinneuvottelujen tauolla Lausannessa Sveitsissä huhtikuun alussa.
EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier keskustelivat Iranin ydinneuvottelujen tauolla Lausannessa Sveitsissä huhtikuun alussa. Kuva: Fabrice Coffrini AFP

Varhain viime vuonna Euroopan unionissa havahduttiin islamin nimissä toimivan uuden terroriryhmän toimintaan Fallujahin ympäristössä Irakissa.

EU sai ensimmäisten joukossa maailmassa tiedon ryhmän ilmaantumisesta. Tieto tuli EU:n laajan humanitaarisen avustusverkoston välityksellä.

Uusi ryhmä oli islamilaisen valtion Irakiin ja Syyriaan perustanut Isis, joka ei valitettavasti enää kaipaa esittelyä. Se on levittänyt silmitöntä väkivaltaansa Syyriasta ja Irakista uusiin maihin sekä houkutellut Euroopasta riveihinsä tuhansia ihmisiä.

EU:lla oli kaikki edellytykset ehtiä ensimmäisenä varoittamaan Isisin vaarasta sekä ryhtyä toimiin kotirintamalla ja Lähi-idässä, mutta mitään ei tapahtunut. Hälytyskellot eivät soineet.

Viime syksynä Yhdysvallat kokosi lopulta liittouman pommittamaan Isisin kohteita. YK ja EU kannustivat yksittäisiä maita toimiin Isisiä vastaan. Useat maat, kuten Suomi, päättivät lähettää sotilaskouluttajia Irakiin.

Tarina Isisistä on esimerkki EU:n kyvyttömyydestä hyödyntää suurta tietomääräänsä. Näin ei sano EU-kriitikko vaan ranskalainen suurlähettiläs Pierre Vimont, joka oli vielä vähän aikaa sitten EU:n ulkosuhdehallinnon pääsihteeri ja ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin korkein virkamies.

Vimont seurasi EU:n turvallisuuspolitiikan kehittymistä ulkosuhdepalvelun huipulta yli neljä vuotta. Viimeistä vuotta leimasi Ukrainan kriisi. Ensimmäisessä julkisessa puheenvuorossaan sen jälkeen Vimont arvioi näkymiä aika apeasti.

"Ilman jäsenmaiden vahvaa poliittista tahtoa mitään erityistä ei ole oikeastaan tapahtunut", hän sanoi Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä viime viikolla. Kun esimerkiksi Isisiin reagoinnista ei ollut aluksi yhteistä tahtoa, myöskään ulkosuhdepalvelu ja EU-komissio eivät lähteneet asiassa liikkeelle.

Sotatoimet Ukrainassa ja Venäjään kohdistetut pakotteet ovat olleet EU:lle aivan uusi koettelemus. Pakotteista ja niiden jatkamisesta EU-mailla on tähän asti ollut yhteistä tahtoa. Vimontin mukaan se on merkittävä saavutus mutta kyse on "erittäin hauraasta yhtenäisyydestä".

Pakotepäätöksiä oleellisempi kysymys on, millaiseksi EU:n yhteinen ulkopoliittinen rooli maailmassa hahmottuu tästä eteenpäin. Vimont luetteli enemmän vaikeuksia kuin aikaansaannoksia, vaikka niitäkin on. Samassa tilaisuudessa puhuneet tutkijat ja virkamiehet olivat vähintään yhtä alavireisiä.

Kriisinkin keskellä EU:ssa puhutaan enimmäkseen prosesseista ilman yhteyttä ympäröiviin tapahtumiin. Geopoliittinen näkemys Euroopan asemasta tai päämäärästä puuttuu. EU:n ulkosuhdehallinto on edelleen identiteettikriisissä jäsenmaiden ja EU:n valtainstituutioiden välissä, Vimont yksilöi.

Kriisin aikana syntyneiden ratkaisumallien kunnianhimoisinta päätä edustaa EU:n puolustuspolitiikan kehittäminen yhteisen armeijan suuntaan. Ulkopolitiikan tutkija Rosa Balfour piti EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin esille nostamaa ehdotusta komissiolle tyypillisenä liittovaltiolinjana, jolla ei ole jäsenmaiden kannatusta.

Toista ääripäätä edustaisi jättäytyminen transatlanttisten suhteiden ja liittoutumisen eli Yhdysvaltain ja Naton varaan. Se tarkoittaisi käytännössä luopumista EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan tavoittelusta.

Vimontin arvioissa lievempi vaihtoehto on kansainvälisen "hyvän poliisin" rooli, jossa kartettaisiin kaikkia aidosti vaikeita kriisejä ja keskityttäisiin yksinomaan "pehmeään voimaan".

Parhaaksi vaihtoehdoksi jää pyrkimys nousta yhdeksi kansainvälisen politiikan keskuksista Kiinan ja muiden rinnalle. Virallisten puheiden mukaan se on EU:n suunta, mutta vauhti on erittäin hidas.

Tiedonsaanti Isisistä osoitti EU-maiden pystyvän enempään yhdessä kuin erikseen. Se ei silti vielä takaa lopputulosta.

"Jos päivän päätteeksi otetaan esille oikeat asiat, jäsenmaat tekevät niistä sotkun, jos eivät pidä niistä", Vimont sanoi – ilmeisesti kokemuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat