Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman vaarallisin kaupunki rauhoittui kekseliään kaupunkisuunnittelun ansiosta

Kolumbian Medellinin uskotaan rauhoittuneen paljolti kekseliään kaupunkisuunnittelun ansiosta

Ulkomaat
 
Lari Malmberg
Rap-artisti Jeison Castaño on nähnyt Medellinin muutoksen. "Vielä on paljon tehtävää. Medellin on yhä Latinalaisen Amerikan epätasa-arvoisimpia kaupunkeja", hän sanoo.
Rap-artisti Jeison Castaño on nähnyt Medellinin muutoksen. "Vielä on paljon tehtävää. Medellin on yhä Latinalaisen Amerikan epätasa-arvoisimpia kaupunkeja", hän sanoo. Kuva: Lari Malmberg

Medellin. Mies suuri kuin karhu piiskaa kirppumaista Renault Sanderoa pitkin Medellinin jyrkkiä kujia. Yläpuolella kulkee vaunuja, jotka kuljettavat köyhän San Javierin lähiön asukkaita koteihinsa.

Jeison Castaño, Kolumbiassa sijaitsevan Medellinin kuuluisin rap-artisti ja rauhanaktivisti, vääntää autostereoissa pauhaavan musiikin hiljemmalle.

"Metro on parantanut lähiöiden elämää", sanoo San Javierissa ikänsä asunut Castaño, 29.

Noin 2,5 miljoonan asukkaan Medellin oli vielä vähän aikaa sitten maailman vaarallisin kaupunki ja San Javier sen surkeimpia loukkoja. Mutta sitten tapahtui Medellinin ihme.

Castaño vaihtaa vaihteen ykköselle, painaa kaasua ja ohjaa auton syvemmälle lähiöön.

1990-luvun alussa Medellin oli Latinalaisen Amerikan huumekaupan keskus ja lähes täysin pahamaineisen kokaiinikuningas Pablo Escobarin hallinnassa.

Huumejengien, armeijan ja Farc-vasemmistosissiryhmän väliset taistelut aiheuttivat kaupungin asukkaille jatkuvan hengenvaaran. Esimerkiksi vuonna 1991 Medellinissä tapettiin 6 349 ihmistä, 380 ihmistä jokaista sataatuhatta asukasta kohden.

Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin maailman nykyisin vaarallisimmassa kaupungissa, Hondurasin San Pedro Sulassa, viime vuonna.

Pahin tilanne oli vuorten rinteillä sijaitsevissa köyhissä lähiöissä. Ne olivat jääneet eristyksiin muusta kaupungista vaikean sijaintinsa takia. Kun Jeison Castaño lähti aamuisin kouluun, kadunkulmassa partioi aina asemies.

Castañon San Javierissa asemies kuului Farciin. Monia muita lähiöitä taas pitivät hallussaan huumejengit ja Farcia vastaan taistelevat puolisotilaalliset joukot.

Näennäisistä eroista huolimatta valta näytti toimivan kaikkialla samoin: se vaurastui rikoksilla, kontrolloi pelolla ja sai kasvualustansa köyhyydestä.

Mutta sitten tapahtui jotain.

Fakta

Maailman väkivaltaisimmat kaupungit

1. San Pedro Sula, Honduras (171,2 henkirikosta sataatuhatta asukasta kohden)

2. Caracas, Venezuela (116)

3. Acapulco, Meksiko (104)

4. João Pessoa, Brasilia (79)

5. Distrito Central, Honduras (78)

6. Maceió, Brasilia (73)

7. Valencia, Venezuela (71)

8. Fortaleza, Brasilia (67)

9. Cali, Kolumbia (65,2)

10. São Luís, Brasilia (64,7)

 

Lähde: Meksikolainen kansalaisjärjestö Seguridad, Justicia y Paz (2014)

"Pormestarit ovat tehneet päätöksiä, joilla on ollut hyviä vaikutuksia. On parannettu julkista liikennettä, rakennettu sairaaloita ja tuettu kulttuuria", Castaño sanoo, kun auto jatkaa kipuamistaan pitkin kapeita teitä. Täällä käytävän sodan sivullisiksi uhreiksi on joutunut moni hänen ystävänsäkin.

2000-luvun alussa Medellinissä alettiin toteuttaa sosiaaliseksi kaupunkisuunnitteluksi kutsuttua ohjelmaa. Hallinto uskoi, että väkivalta vähenisi, jos eristäytyneet lähiöt pystyttäisiin liittämään muuhun kaupunkiin ja niiden viihtyisyyttä onnistuttaisiin parantamaan.

Lähiöitä yhdistettiin sekä toisiinsa että kaupungin keskustaan metrolla, vaijerin varassa kulkevalla "kabiinimetrolla" ja jopa vuoren rinteille rakennetuilla liukuportailla.

Lähiöissä asuvien ihmisten elämänlaatu on Castañon mukaan parantunut. Julkisen liikenteen kehitys auttoi taloudellisesti helpottamalla työssäkäyntiä ja sosiaalisesti tarjoamalla lähiöiden asukkaille mahdollisuuksia nähdä kaupungista myös toisenlaisia puolia.

"Ennen lähiöissä oltiin jumissa", Castaño sanoo.

Samalla kun joukkoliikennettä kehitettiin, toteutettiin muitakin sosiaalisia muutoksia. Lähiöihin rakennettiin futuristisen näköisiä kirjastoja, uusia kouluja ja puistoja. Lisäksi asukkaille jaettiin maalia, että he voisivat tehdä kotiseudustaan viihtyisämmän.

Vuoteen 2011 mennessä murhien määrä Medellinissä oli vähentynyt 80 prosenttia. Vuonna 2012 kaupunki alkoi saada kansainvälisiä kaupunkisuunnittelupalkintoja sosiaaliseen hyvinvointiin johtaneesta politiikastaan.

Kansainvälisessä lehdistössä puhuttiin Medellinin ihmeestä, josta muidenkin nopeasti kasvavien ja väkivallan kanssa kamppailevien kaupunkien pitäisi ottaa mallia.

Jeison Castaño pysäyttää autonsa betonisen leikkikentän viereen. Hänen mukaansa Medellinin ihme on vielä osaksi kulissia – murhatilastojen kaunistumisesta huolimatta.

Hallinnon näyttävät toimet ovat tehneet lähiöistä viihtyisämpiä, mutta ryöstöt, kiristykset ja kidnappaukset ovat edelleen arkipäivää.

Castaño arvelee, että myös murhien väheneminen liittyy pikemminkin aseistautuneiden ryhmien tekemiin sopimuksiin kuin kaupunkisuunnitteluun.

"Kaupunki on yhä rikollisten hallussa. Kun kymmenvuotias poikani lähtee aamulla kouluun, kadunkulmassa seisoo edelleen asemies."

Castaño uskoo, että todellinen muutos tulee vasta seuraavien sukupolvien aikana. Siksi hän järjestää ystävineen lähiön lapsille muun muassa hiphopkursseja ja graffitityöpajoja: jotta lapsilla olisi unelmia, joihin ei liity aseita.

Nyt leikkikentän reunassa on pino aaltopeltiä. Tänään siitä syntyy graffitein koristeltuja kattoja San Javierin asukkaille.

"Lopulta harva asia on niin tärkeä kuin hyvä, reiätön katto", Castaño sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat