Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinsukellusveneistä tuli vaaliase Britanniassa

Britannian suuret puolueet uusisivat sukellusveneet, mutta Skotlannin SNP on tiukasti vastaan

Ulkomaat
 
David Moir Reuters
Ydinsukellusvene HMS Vanguard Skotlannissa Faslanen tukikohdassa. Skotlannin kansallispuolue vastustaa ydinsukellusveneitä.
Ydinsukellusvene HMS Vanguard Skotlannissa Faslanen tukikohdassa. Skotlannin kansallispuolue vastustaa ydinsukellusveneitä. Kuva: David Moir Reuters

Ydinasevalta Britannialla on pian edessään iso päätös: uusiako kaikki neljä strategista ydinsukellusvenettä vai etsiäkö jokin halvempi vaihtoehto?

Maan Trident-ydinaseohjelman kohtalo on noussut nyt myös vaalikeskustelun ytimeen. Britannian parlamenttivaalit järjestetään toukokuun 7. päivänä, ja puolueet ovat ottaneet sukellusveneet vaaliaseekseen.

Fakta

Yksi vene on aina partioimassa

 Erisnimi Trident viittaa Britanniassa maan koko ydinaseohjelmaan, ei ainoastaan Vanguard-sukellusveneiden Trident-ydinohjuksiin.

 Neljän ydinsukellusveneen tarvetta perustellaan sillä, että yhden veneistä pitää olla koko ajan merellä partioimassa (ns. CASD eli continuous at-sea deterrence). Kaksi on tukikohdassa valmiina ja yksi huollossa.

 Ydinsukellusveneiden korvaaminen uusilla maksaa Britannian puolustusministeriön mukaan noin 28 miljardia euroa. Ydinaseiden vastustajien mukaan hinta on nelinkertainen.

 Ydinasepelote vie Britannian puolustusbudjetista 5–6 prosenttia.

Tiukimmin ydinsukellusveneistä luopumista ajaa Skotlannin kansallispuolue SNP. Se ei ole ihme, sillä Britannian neljän Trident-ydinohjuksilla varustetun sukellusveneen kotisatama sijaitsee Skotlannin länsirannalla.

Viimeksi maanantaina mielenosoittajat tukkivat Faslanen tukikohdalle johtavan tien. Poliisi pidätti heistä 34.

SNP:n johtaja Nicola Sturgeon on ilmoittanut, että sukellusveneet ovat kynnyskysymys. Jos niistä ei luovuta, SNP ei anna tukeaan uudelle hallitukselle.

Uhkaus oli kohdistettu työväenpuolueelle, jonka johtaja Ed Miliband toivoo nousevansa pääministeriksi SNP:n tuella.

Trident-kiistasta otti kuitenkin kopin konservatiivien puolustusministeri Michael Fallon, joka syytti työväenpuoluetta Britannian ydinasepelotteen käyttämisestä omana poliittisena neuvotteluvaranaan.

Mikä on Britannian ydinsukellusveneiden kohtalo? Onko uusi parlamentti valmis sijoittamaan uusiin sukellusveneisiin vähintään 28 miljardia euroa?

Strategisiin ydinaseisiin perehtynyt tohtori Matthew Harries ajatuspaja The International Institute for Strategic Studiesista muistuttaa, että Britannian parlamentti hyväksyi sukellusveneiden uusimisen jo maaliskuussa 2007. Samaan lopputulokseen päätyisi mitä todennäköisimmin myös uusi parlamentti toukokuun vaalien jälkeen.

"Sekä konservatiivit että labour haluavat säilyttää Britannian ydinasepelotteen. Labour voi kuitenkin olla valmis harkitsemaan sukellusveneiden vähentämistä neljästä kolmeen", Harries kertoi tiistaina.

Paljon on kuitenkin muuttunut sitten vuoden 2007. Britannian taloustilanne on selvästi huonompi kuin ennen kriisiä, mikä puhuu kalliita sukellusveneinvestointeja vastaan.

Vaakaa painaa eri suuntaan Euroopan heikentynyt turvallisuustilanne. Yhä aggressiivisempi Venäjä huolettaa brittejäkin.

"Ennen ydinsukellusveneitä vastaan saattoi argumentoida sillä, että ne ovat kylmän sodan jäänteitä. Vaikka emme olekaan vielä varsinaisesti uudessa kylmässä sodassa, ydinsukellusveneet tarjoavat suojan ja pelotteen", Harries arvioi.

SNP:n Sturgeon ja monet muutkin sanovat, että Trident-ohjelman hautaamisella säästettävät rahat voitaisiin käyttää Britannian muun puolustuksen kehittämiseen. Ydinaseita ei voi käyttää, eli ne ovat vain pelote, mutta armeijan ja laivaston kohentamisesta olisi hyötyä esimerkiksi kansainvälisissä operaatioissa.

Harriesin mielestä näkökulma on perusteltu, sillä Britannian asevoimia uhkaavat jatkuvat leikkaukset. Ydinaseissa säästetyt punnat eivät kuitenkaan menisi automaattisesti muun puolustuksen tehostamiseen.

Alkuvuonna tehdyn Yougov-mielipidemittauksen mukaan noin puolet Skotlannin asukkaista haluaisi luopua ydinsukellusveneistä. Koko Yhdistyneen kuningaskunnan alueella ydinaseet saavat paljon enemmän tukea, sillä sukellusveneitä vastustaa vain joka neljäs.

Ydinsukellusveneet olivat keskeinen teema myös Skotlannin itsenäisyyskansanäänestyksessä, jonka SNP hävisi syyskuussa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Lesley Martin AFP
Trident-ydinaseohjelman lopettamista vaatineet mielenosoittajat tukkivat maanantaina tien Faslanen tukikohdalle.
Trident-ydinaseohjelman lopettamista vaatineet mielenosoittajat tukkivat maanantaina tien Faslanen tukikohdalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat