Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Videolla lyhyt kertaus Turkin historiasta

Turkin hallinto muuttuu yhä itsevaltaisemmaksi

Vielä 2000-luvun alussa Turkkia pidettin mallimaana, mutta hallinto muuttuu yhä itsevaltaisemmaksi

Ulkomaat
 
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
HS kertaa nopeasti Turkin tasavallan historian käännekohtia. Toimittaja Aishi Zidan, graafikko Boris Stefanov.

"Turkki on osoittanut, miten muslimikansa on omaksunut demokratian, vapauden ja laillisuusperiaatteen", Yhdysvaltain presidentti George W. Bush hehkutti vuonna 2004.

Bush ei ollut ainoa, joka nosti Turkkia malliksi lähialueen maille. Toiveet Turkin suhteen olivat korkealla 2000-luvun alkupuolella.

Maltillinen islamilainen AK-puolue oli hallinnut maata vuodesta 2002. Puolue ajoi läpi parlamentissa lakimuutoksia, jotka pohjustivat EU-jäsenyysneuvotteluja. Sananvapautta kohennettiin, samoin kurdien kielioikeuksia. Kuolemantuomiosta luovuttiin.

AKP onnistui myös vähentämään vuosikymmeniä politiikkaan sekaantuneen armeijan valtaa.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Nyt toiveikkuudesta ei ole enää tietoakaan. Otsikoihin on noussut sananvapauden rajoittaminen, korruptiokohut ja poliisien väkivaltaiset otteet. Ja ennen kaikkea presidentti Recep Tayyip Erdoganin yhä kärkkäämmiksi käyvät lausunnot ja itsevaltaisemmat otteet.

Muutos ei ole tapahtunut yhdessä yössä. Asiantuntijoiden mukaan AKP:n kehitys autoritaarisempaan suuntaan alkoi 2000-luvun puolivälin jälkeen.

Ulkopoliittisen instituutin Turkki-tutkijan Toni Alarannan mukaan AKP haki alkutaipaleellaan sisäpoliittista suosiota näyttäytymällä edistyksellisenä uudistajana. Sittemmin valta on muuttanut AKP:ta.

"Täytyy muistaa, että AKP kumpuaa poliittisen islamismin traditiosta, jossa liberaali demokratia ja moniarvoisuus eivät ole olleet suosittuja sanoja", Alaranta sanoo. "Mutta myös vallannälkä kasvaa syödessä."

Alarannan mielestä lännessä asetettiin odotukset liian korkealle, vaikka edistysaskelia otettiinkin. Lännessä oli vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen tarve löytää muslimienemmistöinen maa, jossa demokratiakehitys kulkee radallaan. Hänen mukaansa monilta unohtui, miten ohut poliittisen liberalismin traditio Turkissa on.

"Silmät ummistettiin yllättävän pitkään etenkin EU:ssa."

Turkkiin perehtynyt tutkija Halil Gürhanli Helsingin yliopistosta muistuttaa kuitenkin, että AKP toteutti siltä odotettuja uudistuksia ja noudatti liberaalia talouspolitiikkaa. Hän ei usko, että puolueella olisi ollut "salaista suunnitelmaa" lisätä autoritarismia valtaan noustuaan.

Nyt AKP yrittää kaikin tavoin säilyttää valta-asemaansa. Se näkyy itsevaltaisemmaksi käyvässä politiikassa. Viholliskuvat on olennainen osa tätä strategiaa.

AKP:n puheet jakavat kansaa yhä voimakkaammin. Kaikki jotka rohkenevat arvostella Erdoganin politiikkaa leimataan vihollisiksi. Turkki on yhä katkerammin jakautunut.

Erdoganiin turhautuneiden tyytymättömyys purkautui kunnolla kesällä 2013. Silloin istanbulilaisen Gezi-puiston suojelusta alkaneet mielenosoitukset laajenivat viikkokausia kestäneiksi hallituksenvastaisiksi protesteiksi.

Poliisien kovat otteet sekä Erdoganin jyrkät reaktiot mielenosoituksiin herättivät kansainvälistä arvostelua.

Reuters
Turkkia hallitsevan AK-puolueen kansanedustajat ottivat yhteen opposition edustajien kanssa parlamentissa Ankarassa helmikuussa. Käsiteltävänä oli kiistely lakiehdotus, jolla lisättiin poliisin valtuuksia mielenosoitusten hallinnassa.
Turkkia hallitsevan AK-puolueen kansanedustajat ottivat yhteen opposition edustajien kanssa parlamentissa Ankarassa helmikuussa. Käsiteltävänä oli kiistely lakiehdotus, jolla lisättiin poliisin valtuuksia mielenosoitusten hallinnassa.

AKP ja Erdogan selvisivät mielenosoituksista. Sen jälkeen internetin ja sosiaalisen median valvontaa on kiristetty selvästi.

"Gezi oli käännekohta sananvapauden kannalta. Se osoitti, että pienikin ryhmä voi saada aikaan ison vaikutuksen. Se huolestutti hallitusta aidosti", Gürhanli sanoo.

Kesäkuussa Turkissa järjestetään parlamenttivaalit. Mielipidemittausten mukaan AKP:n kannatus voi laskea, vaikka puolue säilyttänee asemansa suurimpana puolueena.

AKP tekee nyt kaikkensa, jotta se voisi jatkaa yksin hallituksessa. Puolue haaveilee niin suuresta enemmistöstä, että se voisi muuttaa perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi ja pönkittää Erdoganin asemaa.

Gürhanlin mukaan vaalimenestys on ollut AKP:n tärkein poliittinen valtti.

"He ovat tehneet vaalimenestyksestä poliittisen aseen, jota oppositio ei voi kyseenalaistaa. Mitä tahansa tapahtuukin, he voivat sanoa, että ratkaistaan asiat vaaliuurnilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat