Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama antaa kongressille valtaa ydinsopimuksessa

Iranin presidentti muistutti, että neuvotteluja ei käydä kongressin kanssa

Ulkomaat
 
Mandel Ngan AFP
Presidentti Barack Obama pitää sopimusta Iranin ydinohjelmasta yhtenä uransa tärkeimmistä ulkopoliittisista saavutuksista.
Presidentti Barack Obama pitää sopimusta Iranin ydinohjelmasta yhtenä uransa tärkeimmistä ulkopoliittisista saavutuksista. Kuva: Mandel Ngan AFP

Yhdysvaltain kongressi on saamassa vaikutusvaltaa Iranin kanssa mahdollisesti tehtävään ydinohjelmasopimukseen.

Aiemmin presidentti Barack Obama oli uhannut käyttää veto-oikeuttaan käsiteltäessä lakiesitystä, joka antaa kongressille sananvaltaa Iranin ydinohjelmasopimuksessa. Käytännössä kongressi voi esimerkiksi yrittää estää Iranin vastaisten pakotteiden poistamisen.

Tästä on kyse

 Kansainvälinen sopimus Iranin ydinohjelmasta on viimeisteltävä 30. kesäkuuta mennessä. Alustava sopu saavutettiin 2. huhtikuuta.

 Sopimuksen tarkoitus on estää Irania hankkimasta ydinasetta.

 Iranin on määrä alistaa ydinlaitoksensa tiukkaan valvontaan.

Obama muutti kantansa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Obama on vastustanut päätäntävallan antamista kongressille, sillä se vähentäisi hänen mukaansa Iranin luottamusta yhdysvaltalaisneuvottelijoiden asemaan.

Uutistoimistojen mukaan Iranin presidentti Hassan Ruhani kommentoi asiaa keskiviikkona muistuttamalla, ettei Iran neuvottele kongressin vaan niin kutsutun P5+1-ryhmän kanssa. P5+1-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Saksa.

Ruhani sanoi myös haluavansa, että länsi purkaa Iraniin kohdistetut talouspakotteet välittömästi sopimuksen tullessa voimaan. Ulkovaltojen ryhmä puolestaan lieventäisi pakotteita vähitellen ja haluaisi mekanismin, jonka avulla ne olisi helppo palauttaa, mikäli Iran rikkoo lupauksensa.

"Jos pakotteille ei tule loppua, ei tule sopimusta", Ruhani sanoi televisioidussa puheessa keskiviikkona.

Obama päätti suostua antamaan kongressille suuremman roolin Iran-sopimuksessa sen jälkeen, kun uusi lakiesitys sai kannatusta myös hänen oman puolueensa demokraattien edustajilta.

Senaatin ulkoasianvaliokunta päätti esittää uutta lakia yksimielisesti, mikä on poikkeuksellista, The New York Times kertoo.

Obama pitää Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja ydinteknologiasta yhtenä tärkeimpänä ulkopoliittisena saavutuksenaan.

Yhdysvallat ja monet muut länsimaat ovat pelänneet Iranin yrittävän valmistaa ydinasetta, mutta Iran on vakuutellut kehittävänsä ydinteknologiaa vain rauhanomaisiin käyttötarkoituksiin. Nyt tarkoitus on sopia rajoista Iranin ydinohjelmalle.

Neuvottelut ovat jatkuneet vuosia.

Lakiesitys oli lopulta kompromissi republikaanien ja demokraattien kesken. Siihen ei enää sisälly vaatimusta, jonka mukaan ydinsopimuksen hyväksymiseksi Obaman olisi todistettava, että Iran on luopunut terrorismin tukemisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on uutistoimisto Reutersin mukaan vakuuttunut, että Obamalla on keinot saada ydinsopimus läpi kongressissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat