Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Suomi menestyy kouluvertailuissa perinteillä

Ulkomaat
 

Suomalaisten koululaisten menestys kansainvälisissä Pisa-testeissä perustuu perinteisiin eikä uutta luovaan opetukseen, väittää brittiläisen Centre for Policy Studies -ajatushautomon raportti.

Brittikanava BBC:n haastattelussa yksikön tutkimusjohtaja Gabriel Heller Sahlgren sanoo, että suomalaisten korostamat menetystekijät kuten opettajien itsenäinen rooli, tasokokeiden puuttuminen tai väljä opetusohjelma peittävät todelliset syyt.

Sahlgren nostaa selitykseksi suomalaisen yhtenäiskulttuurin ja vanhan, hyvin tiukasti kontrolloidun opetusjärjestelmän, jonka kaikuja hänen arvionsa mukaan näkyy kansainvälisessä Pisa-vertailussa.

"Mutta tätä selitystä eivät suomalaiset opetusammattilaiset halunneet imagosyistä antaa", Sahlgren sanoo BBC:n haastattelussa.

Suomea on käytetty vapaamielisenä vasta-argumenttina aasialaiselle tiukalle koulutusjärjestelmälle Shanghaissa, Singaporessa ja Honkongissa. Nämä menestyvät kovalla työllä ja pitkillä koulupäivillä, kun suomalaiset näyttivät pärjäävän luovemmilla ja vähemmän keskitetyillä ratkaisuilla.

Sahlgren näkee, että Suomi onkin muistuttanut paljon aasialaisia kilpakumppaneitaan.

Viimeisellä vertailukierroksella Suomen tulos putosi, mitä Sahlgren pitää osoituksena perinteisen, keskitetyn opetuksen murenemisesta.

Pisa-vertailun Suomen koordinaattori, professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta on eri mieltä Sahlgrenin kanssa. Hänen mielestään keskitetyn ja hajautetun opetuksen malli on Suomessa kulkenut tismalleen päinvastoin kuin Sahlgren antaa ymmärtää.

"Voi sanoa, että keskittämisinto oli suomalaisessa opetuksessa kaikkein suppeimmillaan vuonna 1994. Opettajilla oli silloin paljon vapauksia ja haluttiin korostaa alueellisia ratkaisuja", hän tähdentää.

Ensimmäinen Pisa-vertailu tehtiin vuonna 2001.

Viime vuosina opetuksen ohjausta on yhä enemmän keskitetty, ja alueelliset vapaudet ovat vähentyneet.

Suomalainen yhtenäiskulttuuri on Välijärvenkin mukaan voinut vaikuttaa oppimistuloksiin, mutta kulttuurierot aasialaisiin kouluihin verrattuna ovat silti suuret.

"Esimerkiksi Shanghaissa oppilaita valmennetaan ennen Pisa-vertailua. Meiltä tällainen olympialaisiin verrattava kilpailullisuus puuttuu kokonaan", Välijärvi sanoo.

Viime kierroksen notkahdusta selittää Välijärven mukaan ehkä eniten nuorten ajankäytön murros.

Pisa-vertailun kehittäjä johtaja Andreas Schleicher teollisuusmaiden järjestö OECD:stä on samoilla linjoilla Välijärven kanssa.

"Vielä 1960-luvulla, kun suomalaisten koulujen opetus oli perinteisimmillään, oppimistulokset olivat vain keskitasoa" Schleicher sanoo.

"Vasta 1970- ja 80-lukujen taitteessa tapahtuneiden muutosten jälkeen oppimistulokset alkoivat parantua. Uusimpien tulosten notkahdus on hyvin pieni", Schleicher sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat