Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa hallitus kiristää veroruuvia

Hallitus ottaa takaisin budjettivaltansa. Oikeiston linjauksia pyritään kumoamaan.

Ulkomaat
 

Ruotsin punavihreä hallitus jätti keskiviikkona kevätbudjettiesityksensä, jonka avulla se pyrkii nyt ottamaan otteen maan taloudesta.

Kuluneet puoli vuotta tilanne on ollut täysin poikkeuksellinen Ruotsin politiikassa, kun Stefan Löfvenin punavihreä hallitus on johtanut maata oikeisto-opposition budjetilla. Heikon vähemmistöhallituksen oma budjettiesitys kaatui valtiopäivillä syksyllä, mikä johti syvään hallituskriisiin ja oli johtaa uusiin vaaleihin Ruotsissa.

"Tämä budjetti tarkoittaa, että alamme nyt toteuttaa vaalilupauksiamme", sanoi sosiaalidemokraatteja edustava valtiovarainministeri Magdalena Andersson lehdistötilaisuudessa.

Hallituksen linja tarkoittaa nyt muun muassa veronkiristyksiä ja monien oikeisto-opposition budjetin kirjausten hylkäämistä. Pois jäävät muun muassa opposition vaalimat nuorten alennetut työnantajamaksut ja kiistelty lasten ja nuorten läksyavun verovähennysoikeus. Ympäristöverot kiristyvät.

Yhteensä erilaisiin politiikkatoimiin sijoitetaan tänä vuonna kahdeksan miljardia kruunua eli noin 860 miljoonaa euroa. Ne uppoavat muun muassa vanhustenhoidon lisähenkilöstöön, rautateihin, sairauspoissaolojen kasvaneisiin kustannuksiin, uusiin koulutusupaikkoihin ja työttömyyskorvausten tasokorotuksiin.

Hallitus voi odottaa ehdotuksiensa läpimenoa, eikä syksyn kaaoksen pitäisi toistua. Hallitus ja neljän puolueen oikeisto-oppositio sopivat vuodenvaihteessa pelisäännöistä, joilla suurimman poliittisen blokin budjetti päästetään läpi valtiopäivillä.

Viimeksi budjetin kaatoivat vaa'ankieliasemassa olevat ruotsidemokraatit protestina Ruotsin kasvavalle maahanmuutolle. Hallituksen ja opposition sopimuksen vuoksi tämä ei ole samalla tavalla mahdollista. Nähtäväksi silti jää, miten pitkään vuoteen 2022 ulottuva blokkirajat ylittävä sopu pysyy voimassa.

Oppositiossa tyytymättömyys ratkaisuun on ollut viime aikoina näkyvää. Ensimmäisenä sovusta lipesi oikeisto-opposition kansanpuolue, joka hyppäsi alkuviikolla ulos yhteisistä puolustusta koskevista neuvotteluista.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat