Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gandhia maalilla naamaan – patsaskiistely käy kuumana Etelä-Afrikassa

Sortohistorian muistomerkit saavat nyt kyytiä. Cecil Rhodes kannettiin syrjään, jopa Gandhi töhrittiin maalilla.

Ulkomaat
 
Sumaya Hisham Reuters
Opiskelija-aktivistit hurrasivat, kun Cecil Rhodesin patsas sai häädön Kapkaupungin yliopiston kampukselta viime viikolla.
Opiskelija-aktivistit hurrasivat, kun Cecil Rhodesin patsas sai häädön Kapkaupungin yliopiston kampukselta viime viikolla. Kuva: Sumaya Hisham Reuters

Brittivalloittaja Cecil Rhodesin patsas siirrettiin pois Kapkaupungin yliopistolta. Afrikaanien kansallissankarin Paul Krugerin patsaita tärveltiin maalilla useissa kaupungeissa. Saman kohtelun saivat patsaissaan muun muassa entinen buurijohtaja Louis Botha, Britannian kuningatar Victoria ja jopa intialainen Mahatma Gandhi.

Suuri patsasriita on repinyt Etelä-Afrikkaa jo parin viikon ajan. Kiistely on nostanut esiin jännitteitä monen etnisen ryhmän ja kielen maassa, joka siirtyi valkoisen vähemmistön vallasta demokratiaan 21 vuotta sitten.

Patsasiskujen kohteena ovat olleet siirtomaavallan ja rotusortohallinto apartheidin ajan merkkihenkilöt.

Kiista alkoi Kapkaupungin yliopistolta, jossa opiskelija-aktivistit saivat kampanjansa seurauksena Cecil Rhodesin patsaan siirrettyä pois kampukselta. Rhodes oli 1800-luvun lopun poliitikko ja liikemies, joka piti brittejä muita ylempänä herrakansana.

Aktivistien mukaan Rhodesin kunnioittaminen patsaalla osoittaa, ettei Etelä-Afrikka ole vieläkään vapautunut eurooppalaisten siirtolaisten vallasta.

Eteläafrikkalaisissa kommenteissa patsassodan on tulkittu heijastavan nuorten mustien turhautumista. Etelä-Afrikan tuloerot ovat rajut, ja valtaosa varallisuudesta yhä valkoisten hallussa.

Valkoisia afrikaaneja edustavan AfriForumin Enrst Roetsin mukaan kyse on vähemmistön sorrosta. "Tämä on rasismia valepuvussa", hän sanoi.

Patsaskiistaan on tullut näyttävästi mukaan myös radikaali oppositiopuolue EFF, jonka jäsenet ovat sanoneet olleensa mukana patsaiden töhrimisessä. Puolueen johtajan Julius Malema on vaatinut kaikkien kolonialismin muistomerkkien poistamista.

Valkoisten apartheid-hallinto päättyi neuvoteltuun sovintoon. Etelä-Afrikassa ei siksi koskaan nähty monien Itä-Euroopan maiden tai Irakin tapaan väkijoukkoja kaatamassa syrjäytettyjen johtajien muistomerkkejä. Vähemmistöt saivat pitää omien sankareidensa patsaita sovinnon ja "sateenkaarikansa"-ajattelun mukaisesti.

Viime päivien kiihkeissä tunnelmissa tulilinjalle on joutunut kuitenkin myös Gandhi, jota monet pitävät yhtenä 1900-luvun suurista moraalisista johtajista.

Gandhi eli nuoruudessaan noin 20 vuotta Etelä-Afrikassa ja kehitti siellä väkivallattoman vastarinnan periaatteensa, jolla hän myöhemmin johti Intian itsenäiseksi Britannian vallasta.

Gandhi kuitenkin esitti aikoinaan myös halventavia kommentteja mustista, minkä vuoksi hänen perintönsä Etelä-Afrikassa on kiistelty.

Valtapuolue ANC otti keskiviikkona kantaa patsaskohuun sanomalla, että moni rasistista menneisyyttä edustava patsas olisi syytä siirtää julkisilta paikoilta museoon. Gandin patsas ei lausunnon mukaan kuulu tähän joukkoon.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat