Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin valoi uskoa Venäjän talouteen

Presidentti jätti nelituntisessa esiintymisessään ulkoiset uhat vähemmälle huomiolle

Ulkomaat
 
Reuters
Presidentti Vladimir Putin vastaili nelituntisessa suorassa tv-esiintymisessä kansalaisilta saamiinsa kysymyksiin. Vastauksissa hän keskittyi talouteen ja jätti ulkoiset uhat vähemmälle huomiolle.
Presidentti Vladimir Putin vastaili nelituntisessa suorassa tv-esiintymisessä kansalaisilta saamiinsa kysymyksiin. Vastauksissa hän keskittyi talouteen ja jätti ulkoiset uhat vähemmälle huomiolle. Kuva: Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskittyi nelituntisessa suorassa tv-esiintymisessään torstaina talouteen, jonka hän vakuutti selviävän öljyn hinnan laskun ja lännen pakotteiden aiheuttamista vaikeuksista ennakoitua nopeammin. Kuuma linja -niminen presidentin vastausohjelma järjestettiin Venäjän pääkanavilla 13. kerran.

Kansan kysymyksiin vastatessaan presidentti jätti ulkoiset uhkakuvat vähemmälle. Hänen mukaansa tärkeintä on Venäjän vakaus. "Mitään uhkaa ei ole, jos sisäinen vakaus ja yhtenäisyys säilyvät", Putin vakuutti miljoonayleisölle.

Pakotteet: Vain hyödyksi Venäjän taloudelle

Kreml otti vastaan kysymyksiä kansalta viikon ajan ennen torstaista tv-show'ta, ja kysymyksiä kertyi ennätykselliset kolme miljoonaa. Järjestäjillä oli siis mistä valita, ja ulkopolitiikan jättäminen ennakkotietojen vastaisesti talouden ja sosiaalikysymysten varjoon oli harkittu ratkaisu.

Ensimmäisten joukossa kysyjäksi kelpuutettiin Putinin pitkäaikainen työtoveri, rahaministerinä pitkän uran tehnyt Aleksei Kudrin, joka istui studioyleisön joukossa. Ex-ministeri on esiintynyt nykyisen taloudenpidon suorasanaisena arvostelijana ja jatkoi nyt samaa teemaa. Kudrin totesi talouskasvun tyrehtyneen ja kysyi, mitä on tehty tuotantorakenteen monipuolistamiseksi.

"Jos jotain on jätetty huomioimatta, olette siihen itsekin syyllinen", Putin vastasi. "Tehän osallistuitte Strategia 2020 -ohjelman laatimiseen."

Putinin mukaan pelättyä tuotannon romahdusta ei ole ainakaan vielä nähty, rupla vahvistuu, ja läntiset pakotteetkin ovat vain avuksi, sillä ne ovat panneet Venäjän nimenomaan vähentämään öljyriippuvuutta ja panostamaan kotimaiseen tuotantoon.

"Riippumatta pakotteista korjausliike oli välttämätön, ja itse asiassa nämä pakotteet vain auttoivat hallitusta ja keskuspankkia."

Talous: Kansan palkkamaltti tarpeen

Kaikista tuotannonaloista eniten minuutteja sai maatalous. Parikymmentä vuotta suurta maitotilaa Moskovan länsipuolella pitänyt britti John Kopinski uskalsi epäillä, että Putinin tilastoluvut ovat todellisuutta ruusuisemmat.

"Mieluummin uskon näihin tilastoihin kuin olen uskomatta", Putin puolusti lukujaan.

Ajoittain Kuuma linja sai suorastaan suomalaisia sävyjä: pienyrittäjät saivat lukuisia puheenvuoroja ja presidentin ymmärrystä. Kansalta johtaja pyysi palkkamalttia ja lupasi eläkkeiden indeksikorotusten jatkuvan.

Ukraina: Maan oma hallinto ongelmien taustalla

Vaikka Ukrainan presidentistä Petro Porošenkosta ei tällä erää täysroistoa tehtykään, sai naapuripresidentti esikuntineen kuulla odotetusti kunniansa.

"Kiovan hallinto repii Donbassin irti Ukrainasta omin käsin", Putin kommentoi viitaten Kiovan päätökseen lopettaa sosiaaliturvan maksaminen separatistien hallitsemalla alueella Itä-Ukrainassa.

Kysymyksen venäläisten joukkojen läsnäolosta Ukrainassa esitti studioyleisön joukossa istunut oppositiopoliitikko Irina Hakamada. Hän kysyi, liittyikö oppositiojohtaja Boris Nemtsovin helmikuinen murha hänen tutkimuksiinsa Venäjän osallistumisesta Itä-Ukrainan taisteluihin.

"Kysymykseen, ovatko meidän joukkomme Ukrainassa vai eivät, vastaan suoraan ja yksiselitteisesti: venäläisiä joukkoja ei Ukrainassa ole", Putin sanoi. Nemtsovin murhan tutkimuksia hän ylisti tehokkaiksi.

"Minun mielestäni Ukrainan nykyinen hallinto tekee useita virheitä, joiden seuraukset ovat kielteisiä, mutta se on presidentin ja hallituksen valinta", Putin sanoi. "Me emme näe nykyisen Kiovan hallinnon yrittävän mitään Donbassin taloudellisen tai sosiaalisen tilanteen parantamiseksi, se on totuus."

Ulkopolitiikka: Liittolaiset vähissä

Rakentavasti ja vakuuttavasti esiintynyt Putin käytti omaa, pisteliästä huumoriaan vain kommentoidessaan Yhdysvaltoja. Näin esimerkiksi vastatessaan kysymykseen toukokuun voitonpäivän juhlien kansainvälisestä boikotoinnista.

"Kuka ei halua itse tulla, kenelle taas tulee kielto Washingtonin aluekomitealta."

Putin puolusti maansa aikeita myydä S-300-ohjusjärjestelmiä asekauppasaarrossa olevalle Iranille sanomalla, että "kyseessä on täysin puolustuksellinen järjestelmä".

Imperialistisia tavoitteita Venäjällä ei Putinin mukaan ole. Toisaalta hän myönsi liittolaisten olevan vähissä ja siteerasi aiheesta Venäjän toiseksi viimeistä tsaaria.

" Aleksanteri III sanoi, että Venäjällä on kaksi liittolaista: armeija ja laivasto."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat