Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikan levottomuudet levisivät – muualta Afrikasta tulleet siirtolaiset hyökkäysten kohteena

Myös yhteiselon puolustajat marssivat näyttävästi

Ulkomaat
 
Marco Longari AFP
Mellakkapoliisit partioivat torstaina Johannesburgin lähistöllä Benonissa, jonka asukkaat ovat pakottaneet siirtolaiskauppiaat sulkemaan liikkeensä.
Mellakkapoliisit partioivat torstaina Johannesburgin lähistöllä Benonissa, jonka asukkaat ovat pakottaneet siirtolaiskauppiaat sulkemaan liikkeensä. Kuva: Marco Longari AFP

Etelä-Afrikan ulkomaalaisvastaiset mellakat levisivät torstaina maan suurimpaan kaupunkiin Johannesburgiin. Samaan aikaan tuhannet eteläafrikkalaiset osoittivat mieltään ulkomaalaiskammoa vastaan "rauhanmarssilla" satamakaupunki Durbanissa.

Uusin aalto ulkomaalaisiin kohdistuvissa hyökkäyksissä alkoi kaksi viikkoa sitten Durbanissa.

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa. Durbanissa tuhansille siirtolaisille on järjestetty turvapaikkoja sen jälkeen, kun väkijoukot hyökkäsivät ulkomaalaisten omistamia kauppoja vastaan.

Torstaina pari sataa mielenosoittajaa heitteli kivillä autoja ja liikkeitä Johannesburgin keskustassa. Poliisi ampui kumiluoteja rauhoittaakseen tilannetta, raportoi paikallinen Times-lehti.

Ulkomaalaisvihan kohteena ovat olleet pääasiassa muualta Afrikasta tulleet siirtolaiset. Myös Aasiasta ja Lähi-idästä tulleiden siirtolaisten liikkeitä on ryöstetty ja tuhottu.

Presidentti Jacob Zuma on tuominnut väkivaltaisuudet ja vaatinut vihanpidon loppua.

"Eteläafrikkalaiset eivät yleisesti ottaen ole vieraskammoisia. Jos olisimme, meillä ei olisi niin monia tänne asettuneita ulkomaalaisia", Zuma sanoi televisioidussa puheessa parlamentille torstaina.

Etelä-Afrikassa on 52 miljoonaa asukasta. Siirtolaisia on arvioiden mukaan nyt jopa viisi miljoonaa, mutta luvut ovat epätarkkoja.

Ulkomaalaisiin kohdistuva väkivalta on jo nostanut vastalauseita muualta Afrikasta, muun muassa Malawin ja Somalian edustajilta.

Sosiaalisessa mediassa monet ovat muistuttaneet, että muu Afrikka tuki Etelä-Afrikkaa sen vapaustaistelussa. Etelä-Afrikan vastarintataistelijat elivät vuosia maanpaossa muissa Afrikan maissa, ennen kuin valkoisen vähemmistön rotusortohallinto päättyi vuonna 1994.

"Etiopia tuki teitä antamalla Mandelalle passin. Ja nyt te tapatte meitä?" kirjoitti etiopialainen kommentoija Twitterissä.

Viime aikoina siirtolaisvastaisia tunteita Etelä-Afrikassa on kärjistänyt heikko taloustilanne.

Viime viikkojen kuohunta on saanut eteläafrikkalaiset myös isoin joukoin vastustamaan rasismia ja vihanpitoa. "Ei ulkomaalaiskammolle" on ollut Twitterin näkyvimpiä iskulauseita, ja monet viestimet ovat ottaneet kantaa väkivallan lopettamiseksi.

"Olemme kaikki afrikkalaisia!" oli iskulause torstaina Durbanin marssilla, joka veti tuhansia ihmisiä.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat