Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehtona 30 tuntia yhteistä aikaa senioreiden kanssa kuukaudessa

Opiskelijat asuvat ilmaiseksi hollantilaisessa vanhainkodissa

Hollannissa opiskelijat asuvat palvelutalossa ilmaiseksi ja pitävät seuraa vanhuksille.

Ulkomaat
 
Juha Roininen
Palvelutalossa naapureina asuvat Joke Kerdijk (vas.) ja Jordi Pronk viettävät usein aikaa yhdessä musisoiden tai vain keskustellen.
Palvelutalossa naapureina asuvat Joke Kerdijk (vas.) ja Jordi Pronk viettävät usein aikaa yhdessä musisoiden tai vain keskustellen. Kuva: Juha Roininen

Deventer. Olohuoneen pöydän jokaista neliösenttiä peittää röykkiö vanhoja valokuvia. Myös vanhan rouvan mukana jatkuvasti kulkeva musta käsilaukku on kuvia pullollaan.

"Olen nähnyt niistä varmaan jokaisen", sanoo Jordi Pronk, 19, ja katsahtaa lempeästi naapuriaan Joke Kerdijkiä, 86.

Pronk ja Kerdijk asuvat molemmat Humanitas-nimisessä vanhusten kunnallisessa palvelutalossa Hollannin Deventerissa, vain parin oven päässä toisistaan.

Psykologiaa opiskeleva Pronk – ja neljä muuta yliopisto-opiskelijaa – asuvat palvelutalossa ilmaiseksi. Vastineeksi majoituksesta he pitävät seuraa vanhuksille ja auttavat heitä joskus pienissä askareissa.

Pronk on asunut talossa puolitoista vuotta. Ensimmäinen opiskelija muutti palvelutaloon vuoden 2012 lopussa. Nyt heitä on yksi jokaisessa kerroksessa.

"Sain idean, kun mietin, miten parannan palvelutalon ilmapiiriä ja teen siitä mahdollisimman miellyttävän ikäihmisille asua", Humanitasin johtaja Gea Sijpkes sanoo.

"Ymmärsin, ettemme tarvinneet lisää hoitajia, vaan hyviä naapureita, jotka katsovat vanhusten kanssa jalkapalloa ja osallistuvat heidän syntymäpäivilleen."

Jokaisen opiskelijan pitää viettää naapuriensa kanssa 30 tuntia kuukaudessa. Heillä kaikilla on nimetty ilta – Pronkilla perjantai – jolloin he laittavat vanhusten kanssa ruokaa, seurustelevat ja pelaavat pelejä parin tunnin ajan.

Muu kanssakäyminen on kiinni asukkaista itsestään.

Joskus Pronk ja Kerdijk ottavat rinnakkain poljettavan pyörän ja hurauttavat 20 minuutin ajomatkan läheiselle hautausmaalle tervehtimään Reneä, Kerdijkin edesmennyttä aviomiestä.

Kun Pronk viipyy myöhään ulkona, Kerdijkin on vaikea nukahtaa, ja hän nousee sängystä nuoren miehen palatessa yön pikkutunneilla.

Kun Pronk on viettänyt vaikkapa neljä päivää tyttöystävänsä luona, hän menee aina ensimmäisenä tervehtimään naapurihuoneen leskirouvaa.

"Joskus Joke soittaa ovikelloani keskellä yötä ja kysyy, haluaisinko ottaa hänen kanssaan juomat, tanssia tai soittaa kitaraa", Pronk kertoo.

"Kaipaan häntä. Mutta en voi rakastua, koska Jordi on liian nuori. Hän on kuin poika minulle, suloinen poika, joka soittaa ja laulaa", leskirouva myöntää.

Opiskelijat elävät palvelutalossa normaalia elämää. Se tarkoittaa, että tyttö- ja poikaystävät sekä kaverit ovat tervetulleita ja pieniä juhlia voi järjestää. Välillä opiskelijat nauttivat olutta myös iäkkäiden naapuriensa kanssa.

"He tuovat ulkopuolisen maailman palvelutaloon. Meillä on vain yksi tärkeä sääntö. Vanhuksia ei saa häiritä", Sijpkes sanoo.

Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin. Ainoastaan yövuoron hoitajilla meni jonkin aikaa totutella siihen, että talossa alkoi olla yöaikaan elämää.

"Sain viestin yövuorosta, että eräs opiskelija oli tullut kotiin aamuneljältä kavereiden kanssa ja että hississä oli tuoksahtanut sen jälkeen alkoholi."

Sijpkes kysyi hoitajilta, olivatko nuoret häirinneet heitä tai vanhuksia. Eivät olleet.

"Kysyin, että mikä sitten on ongelma."

Sijpkesin mukaan myös toinen hollantilainen palvelutalo aloitti vastaavan kokeilun pari kuukautta sitten. Opiskelijoiden ja vanhusten yhteisasumista on tiettävästi kokeiltu myös Ranskassa ja Espanjassa.

Pronk kuuli Humanitasin järjestelystä pari vuotta sitten kaverinsa tekemän lehtijutun välityksellä.

"Uskon, että tästä voi olla hyötyä psykologian opinnoissani. Opin ymmärtämään eri-ikäisiä ihmisiä ja kommunikoimaan heidän kanssaan."

Palvelutalon johtaja saa joka viikko sähköpostia opiskelijoilta, jotka haluaisivat muuttaa taloon. Paikkoja ei kuitenkaan ole auki, sillä kukaan nykyisistä asukkaista ei halua lähteä.

Lisäksi Sijpkes on tarkka siitä, ketä taloon päästetään. Kaikilla täytyy olla puhtaat paperit poliisin kirjoissa, ja heidän täytyy läpäistä Sijpkesin haastattelu.

Lisäksi johtaja tuo heidät vierailulle palvelutaloon ja katsoo, tuleeko opiskelija toimeen vanhusten kanssa.

"Tämä ei ole työtä, vaan yhdessä asumista. Tarkoituksena on vähentää vanhusten yksinäisyyttä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat