Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan ulkoministeri: "Maailma on raiteiltaan"

Frank-Walter Steinmeier kävi Helsingissä avittamassa demarien vaalityötä

Ulkomaat
 
Heidi Piiroinen HS
Frank-Walter Steinmeier (vas.) osallistui Erkki Tuomiojan kanssa keskustelutilaisuuteen torstaina Helsingissä.
Frank-Walter Steinmeier (vas.) osallistui Erkki Tuomiojan kanssa keskustelutilaisuuteen torstaina Helsingissä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Afganistan, Irak, Iran, Syyria, Israel, Palestiina ja nyt lisäksi Jemen", luetteli Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

"Ei voi välttää vaikutelmaa, että maailma on pois raiteiltaan. Siksi tarvitaan luotettavia ystäviä."

Kuka

Frank-Walter Steinmeier

 59-vuotias Saksan ulkoministeri. Siinä ominaisuudessa Euroopan vaikutusvaltaisimpia ulkopoliitikkoja.

 Sosiaalidemokraatti. Oli liittokansleriehdokkaana vuoden 1999 vaaleissa, joissa demarien SPD hävisi Angela Merkelin johtamille kristillisdemokraateille.

 Toiminut ulkoministerinä kahteen otteeseen, vuosina 2005–2009 ja uudestaan vuodesta 2013 alkaen.

Steinmeierin toteamukseen tavallaan kiteytyy hänen torstainen Helsingin-vierailunsa. Maailma on vaikea paikka, mutta Saksan ja Suomen suhteet ovat erinomaisella tolalla.

Steinmeier oli Helsingissä samoilla asioilla kuin liittokansleri Angela Merkel pari viikkoa aiemmin, tukemassa suomalaista aatetoveriaan vaalitaistelussa.

Siinä missä kristillisdemokraatti Merkeliä isännöi pääministeri Alexander Stubb (kok), sosiaalidemokraatti Steinmeier oli ennen kaikkea ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) vieraana, joskin hän kävi myös tapaamassa presidentti Sauli Niinistöä.

Steinmeier ja Tuomioja pitivät Vanhalla ylioppilastalolla ulkopoliittisen keskustelutilaisuuden, jossa Ukraina ja Venäjä olivat vahvasti läsnä.

Steinmeier kuuluu Euroopan raskassarjalaisiin, joka on tälläkin viikolla istunut Berliinissä neuvottelupöydän ääressä Venäjän, Ukrainan ja Ranskan ulkoministerien kanssa. Syynä kokoukseen oli se, että Itä-Ukrainan aselepo alkoi viime viikonloppuna repeillä pahemman kerran.

"Kutsuimme neuvotteluihin, ennen kuin tilanne riistäytyy aivan täysin käsistä", Steinmeier sanoi.

Berliinin neuvottelut olivat ilmeisen tulikivenkatkuisia.

"Keskustelu oli ajoittain äänekästä ja sävyltään epäystävällistä", Steinmeier muotoili.

Päivänpoliittisia kannanottoja kiinnostavampaa Steinmeierin puheenvuoroissa oli ehkä tapa, jolla hän availi omia näkemyksiään ulkopolitiikasta.

Steinmeier siteerasi kahteenkin otteeseen Länsi-Saksan legendaarista liittokansleria, sosiaalidemokraatti Willy Brandtia.

"Maailma täytyy ottaa sellaisena kuin se on, mutta sitä ei saa jättää sellaiseksi."

"Ulkopolitiikka on harhakuvista vapaa yritys maailman parantamiseksi."

Steinmeier korosti, että koska maailma on monimutkainen, myös ulkopolitiikan tekeminen on monimutkaista. Se ei siten taivu nopeaan uutisrytmiin.

"Tarvitaan joskus vain viikko valtavan konfliktin laukaisemiseen, mutta seitsemän tai kymmenen vuotta sen ratkaisemiseen."

Esimerkkinä pitkäjänteisestä diplomatiasta Steinmeier käytti Irania. "Iranin kanssa on neuvoteltu 12 vuotta ydinohjelmasta, ja nyt on näköpiirissä mahdollisuus päästä esteiden yli."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat