Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Koreassa uponnut lautta aiotaan nostaa

Vuosi sitten tapahtuneen turman uhrien läheiset protestoivat yhä

Ulkomaat
 
Ed Jones Reuters
Lauttaturmassa kuolleiden läheiset muistivat uhreja Sewol-aluksen uppoamispaikalla Jindo-saaren rannikolla Etelä-Koreassa.
Lauttaturmassa kuolleiden läheiset muistivat uhreja Sewol-aluksen uppoamispaikalla Jindo-saaren rannikolla Etelä-Koreassa. Kuva: Ed Jones Reuters

Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye vannoi vuosi sitten tapahtuneen lauttaturman vuosipäivänä järjestetyssä muistotilaisuudessa torstaina, että Sewol-laivan hylky nostetaan merestä.

Park ilmoitti nostamissuunnitelmasta vierailullaan turmapaikkaa lähellä sijaitsevan Jindon saaren satamassa, kertoi uutistoimisto AFP. Hänen mukaansa operaatio toteutetaan mahdollisimman pian.

Nosto-operaatiosta tulee todennäköisesti vaikea. Sewol painaa 6 825 tonnia.

Operaatiosta tehdyn ennakkoselvityksen mukaan yli 20 vuotta vanhan laivan hylky saattaa hajota operaatiossa, kertoi CNN.

Operaation uskotaan kestävän ainakin puolitoista vuotta. Selvityksessä arvioitiin, että turvallisimmin lautta nostettaisiin uivan telakan avulla.

Nosto-operaatio maksaa arviolta 110 miljoonaa dollaria eli noin 104 miljoonaa euroa.

Lauttaturmassa kuoli 304 ihmistä, joista suurin osa oli lukiolaisia. Laivalla olleista matkustajista vielä yhdeksän ihmisen ruumiit ovat löytämättä. Laivalta on nostettu 295 ruumista.

Merenkulun suurin nostourakka on tähän mennessä ollut Italian rannikolla kyljelleen kaatuneen risteilylaiva Costa Concordian nostaminen. 290 metriä pitkä ja 114 000 tonnia painanut alus nostettiin vuonna 2013 valtavassa operaatiossa.

Lupaus Sewol-laivan nostamisesta oli presidentti Parkin yritys lepytellä onnettomuudessa läheisiään menettäneiden omaisia.

Omaiset ovat käyneet voimakasta kampanjaa, jotta laiva nostettaisiin ja turmasta järjestettäisiin riippumaton tutkinta.

Parkin lupaus ei kuitenkaan näyttänyt tyydyttävän omaisia. AFP:n mukaan perheet boikotoivat muistojuhlaa, jossa Park puhui.

Omaisia edustavan Yoo Gyoung-Geunin mukaan perheet ovat vihaisia, koska heidän vaatimuksiinsa riippumattomasta tutkinnasta ei ole vastattu.

Laivaturma on nostanut Etelä-Koreassa esille merenkulun turvallisuuspuutteet. Turvallisuusvaatimuksia on arvosteltu liian löyhiksi. Järjestelmä kärsii myös korruptiosta.

Viranomaisten tekemän selvityksen mukaan Sewolin onnettomuuteen oli useita syitä.

Laivan henkilökunta oli kokematonta. Alus oli tehnyt liian nopean käännöksen, joka johti sen kallistumiseen.

Lisäksi laivalla oli liikaa matkustajia, ja sen uudelleensuunnittelussa oli tehty virheitä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Laivan henkilökunta ei onnistunut evakuoimaan matkustajia.

Rannikkovartiosto saapui paikalle myöhässä, eikä se määrännyt välittömästi laivan evakuointia.

Laivansa jättänyt kapteeni Lee Joon-Seok on tuomittu tehtäviensä laiminlyönnistä 36 vuodeksi vankeuteen, kertoo BBC. Myös 14 muuta laivan henkilökunnan jäsentä on saanut 9–25 vuoden vankeustuomiot.

Ensimmäisenä paikalle saapuneen rannikkovartioston laivan kapteeni tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Sewolin omistaneen yrityksen johtaja Yoo Byung Eun pakeni heti onnettomuuden jälkeen. Hänet löydettiin myöhemmin hypotermiaan kuolleena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat