Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Assad: "Vaarallisimmat Isis-johtajat ovat skandinaaveja"

Syyrian presidentti sanoo Expressen-lehdelle odottavansa uusia terrori-iskuja Euroopassa

Ulkomaat
 
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Syyrian presidentti Bashar al-Assad sanoo ruotsalaiselle Expressen-lehdelle antamassaan haastattelussa, että terroristijärjestö Isisin vaarallisimmat johtajat Lähi-idässä ovat Skandinaviasta.

"En näkisi terrorismia kotimaisena tai alueellisena. Kuten sanottu, se on maailmanlaajuista. Jos siis haluat nähdä Ruotsin osana Eurooppaa tai osana Skandinavian EU-maita, pitää ottaa huomioon, että Isisin vaarallisimmat johtajat alueellamme ovat skandinaaveja", Assad sanoo.

Assad vastaa kysymykseen palaavien jihadistien aiheuttamasta uhasta Ruotsissa. Expressenin kysyessä, onko tieto faktaa, hän vastaa:

"Tämä on faktaa. Tällainen tieto meillä on."

Assad myös toteaa, ettei maiden turvallisuuspalveluiden välillä ole minkäänlaista kontaktia. Tämän enempää hän ei haastattelussa sano asiasta.

Esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo laskee, että Ruotsista on lähtenyt noin 130 ihmistä sotimaan terroristijärjestöjen, kuten Isisin riveihin Syyriassa ja Irakissa. Tämän lisäksi on suuri joukko tapauksia, joita ei ole kyetty varmistamaan. Suomessa Supo on puhunut yli 60 taistelualueelle matkustaneesta.

Assad sanoo odottavansa uusia terrori-iskuja Euroopassa. Hänen mukaansa iskut Charlie Hebdo -lehteen Ranskassa tai iskut Kööpenhaminassa, Lontoossa tai kymmenen vuotta sitten Espanjassa ovat vain "jäävuoren huippu".

"Kun tällaisia yksittäisiä tapauksia sattuu, pitää olla tietoinen siitä, että pinnan alla on suuri vuori, jota emme näe."

"Niin pitkään kuin tämä vuori on olemassa ja niin kauan kuin eurooppalaiset osapuolet mielistelevät maita kuten Saudi-Arabiaa ja Qataria heidän varojensa vuoksi, ja myyvät arvonsa ja antavat wahhabilaisen ideologian tunkeutua eurooppalaiseen yhteiskuntaan, odotan, että lisää iskuja seuraa", Assad sanoo.

Hän vastaa kysymykseen siitä, onko Tukholmassa 2010 tapahtuneen itsemurhaiskun tai Pariisin tai Kööpenhaminan iskujen kaltaisia tapahtumia odotettavissa vastaisuudessa länsimaissa.

Syyrian sisällissota riehuu nyt neljättä vuotta. Miljoonat ovat joutuneet pakenemaan sotaa, ja tilannetta kuvataan pahimmaksi pakolaiskriisiksi sitten toisen maailmansodan. Assad kiertää Expressenin kysymyksen siitä, mikä vastuu hänellä on humanitaarisesta kriisistä.

"Minun mielestäni on äärimmäistä liioittelua verrata sitä mitä tapahtuu Syyriassa, edes humanitaarisesta näkökulmasta, siihen mitä tapahtui toisessa maailmansodassa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat