Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pol Potin hirmuhallinnosta 40 vuotta – kambodžalaiset muistivat kansanmurhan uhreja

Ulkomaat
 
Samrang Pring reuters
Choeung Ekin kuoleman kentän muistopaikalle on kerätty kentältä löytyneiden uhrien kalloja. Sadat kambodžalaiset kerääntyivät eilen perjantaina paikalle muistamaan uhreja.
Choeung Ekin kuoleman kentän muistopaikalle on kerätty kentältä löytyneiden uhrien kalloja. Sadat kambodžalaiset kerääntyivät eilen perjantaina paikalle muistamaan uhreja. Kuva: Samrang Pring reuters

Kaakkoisaasialaisessa Kambodžassa on perjantaina muisteltu punakhmerien hirmuhallinnon valtaannousun 40-vuotispäivää.

Pol Potin johtamat, maolaisena vallankumousliikkeenä pidetyt punakhmerit valtasivat maan pääkaupungin Phnom Penhin 17. huhtikuuta 1975 ja aloittivat lähes kansanmurhaan verrattavan kommunistivallankumouksen, joka kesti neljä vuotta.

Punakhmerien valtakaudella kuoli ainakin 1,7 miljoonaa ihmistä, mikä oli arviolta neljännes maan väestöstä.

"Pol Pot teki Kambodžasta helvetin 40 vuotta sitten – aavemaan", suitsukkeita punakhmerien uhrien muistoksi sytyttänyt Huot Huorn, 67, sanoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina Choeung Ekissä.

Pääkaupunki Phnom Penhin lähistöllä sijaitseva Choeung Ek on yksi tunnetuimmista punakhmerien pahamaineisista niin sanotuista kuoleman kentistä.

Satoja ihmisiä oli kokoontunut perjantaina Chuong Ekin muistopaikalle, johon on kerätty kentältä löytyneitä uhrien kalloja.

Huot Horn menetti 36 sukulaista punakhmerien vallankumoukselle.

"Inhoan heidän hallintoaan yhä, heidän syntinsä ovat minun silmissäni yhä eläviä. He näännyttivät meitä, vangitsivat ihmisiä ilman ruokaa ja vettä, kunnes nämä kuolivat", hän sanoi pyyhkiessään kyyneliä.

"Näin heidän tappavan pikkulapsia lyömällä niiden päitä puunrunkoihin."

Muutaman vuoden kestäneen sisällissodan jälkeen phnompenhiläiset suhtautuivat pääkaupungin vallanneisiin punakhmereihin aluksi varovaisen myönteisesti, mutta kanta muuttui liikkeen aloitettua teoriansa täytäntöönpanon.

Punakhmerien ideologia oli sekoitus marxilaisuutta, kiivasta kansallismielisyyttä ja muukalaiskammoa. Tarkoitus oli tehdä maasta täysin omavarainen ja eristää se kaikista ulkomaisista vaikutteista. Tavoitteena oli rakentaa maatalouteen perustuva kommunismi.

Osana maatalousreformia punakhmerit pakkosiirsivät kaupunkilaiset leirimäisille yhteistiloille maaseudulle.

Phnom Penhin tyhjennys oli yksi isoimmista lähihistorian pakkosiirroista. Monet lapset, sairaat ja vanhukset kuolivat jo pakkomarssin aikana.

Maatalousuudistus johti myös nälänhätään, sillä monien leirien maa ei ollut viljelyyn tarpeeksi hyvää. Punakhmerien sato-odotukset – tai vaatimukset – olivat myös yltiöoptimistisia. Lisäksi monet pakkosiirretyt kaupunkilaiset olivat kokemattomia maatöissä.

Omavaraisuus tarkoitti myös esimerkiksi lääkkeiden tuonnin lopettamista. Myös koulut ja sairaalat suljettiin, pankit lopetettiin ja rahasta luovuttiin. Kaikki yksityinen omaisuus takavarikoitiin ja uskonnot kiellettiin.

Kaupunkien tyhjentäminen pakkosiirroin oli myös yritys saavuttaa punakhmerien tavoittelema yhteiskunta vailla luokkia. Kaupunkilaiset oli tarkoitus muuttaa uusiksi ihmisiksi pakkotyön kautta.

Samalla punakhmerit kuitenkin surmasivat järjestelmällisesti ihmisiä, joita pitivät vallankumouksen vihollisina, muun muassa intellektuelleja. Intellektuellin leimaan tosin riittivät silmälasit, mutta kohteina olivat erityisesti kauppiaat, opettajat ja lääkärit. Lisäksi lähes ketä tahansa voitiin epäillä vakoilijaksi.

Pidätyskeskuksissa kidutus oli yleistä. Vankinumero oli usein kiinnitetty hakaneulalla paljaaseen ihoon.

Ranskan siirtomaa Kambodža itsenäistyi 1953. Toisen maailmansodan aikana se oli Japanin miehittämä. Siirtomaakauden vuoksi monet punakhmerien johtohahmoista olivat opiskelleet 1950-luvulla Pariisissa.

1960-luvulla maa ajautui osaksi Vietnamin sotaan, kun maata johtanut kuningas Sihanouk antoi pohjoisvietnamilaisten sissien pystyttää leirejään Kambodžaan. Sissit taistelivat Yhdysvaltain tukemaa Etelä-Vietnamia vastaan. 1969 Yhdysvallat alkoi pommittaa Kambodžassa alueita, joilla oli pohjoisvietnamilaisten leirejä.

Yhdysvaltain tukema pääministeri Lon Nol kaatoi Sihanoukin vallankaappauksessa 1970. Hän lähetti Kambodžan armeijan Kambodžassa olleita pohjoisvietnamilaisia vastaan. Armeija kuitenkin menestyi huonosti vietnamilaisia ja Kambodžalaisia sissejä vastaan.

Nämä sissit eli punakhmerit marssivat lopulta Phnom Penhiin.

Punakhmerit ajautuivat kuitenkin riitaan Vietnamin kanssa sen jälkeen, kun Pohjois-Vietnamin kommunistit olivat voittaneet Vietnamin sodan. Se johti lopulta sotaan, ja Vietnam miehitti Kambodžan 1979. Pol Pot pakeni Thaimaan raja-alueelle. Maa ajautui vuosia jatkuneeseen sisällissotaan, minkä vuoksi sadattuhannet pakenivat kotiseuduiltaan, jonne he olivat palanneet punakhmerien menetettyä vallan.

Punakhmerien valtakauden hirveydet alkoivat selvitä pian. Kansainvälinen yhteisö ei kuitenkaan tunnustanut kommunistisen Vietnamin tuella valtaan noussutta uutta hallintoa. Taustalla oli pääasiassa lännen välirikko Vietnamin kanssa.

Tämän seurauksena punakhmerit pitivät Kambodžan YK-paikkaa hallussaan vuoteen 1993.

Eristys alkoi helpottaa 1989, kun vietnamilaiset joukot vetäytyivät. Vuonna 1991 solmittiin rauhansopimus ja entisestä kuninkaasta Sihanoukista tuli taas valtionpäämies.

Entisten punakhmerien johtajien päätyminen oikeuteen on kuitenkin ollut hidasta, vaikka maassa on YK:n tukema sotarikostuomioistuin.

Vuonna 2010 tuomioistuin langetti punakhmerien tunnetuimman vankilan, Tuol Slengin, entiselle johtajalle Kaing Guek Eaville eli toveri Duchille 30 vuoden vankeustuomion. Tuomion mukaan tehtävässään hän johti 15 000 ihmisen surmaamista. Hän oli ensimmäinen tuomion saanut punakhmeri.

Viime elokuussa kaksi vielä hengissä olevaa punakhmerien johtajaa, Nuon Chea, 88, eli Veli numero kaksi ja entinen virallinen valtionpäämies Khieu Samphan, 83, tuomittiin elinkautisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan. Molemmat ovat valittaneet tuomioistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat