Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen Zhang raivasi tien huipulle opiskelemalla ja verkostoitumalla

Ulkomaat
 
Absoluuttisesta köyhyydestä varakkaaksi pankkimieheksi
Absoluuttisesta köyhyydestä varakkaaksi pankkimieheksi
Pekingissä asuva Zhang Kun vietti lapsuutensa ja suuren osan nuoruuttaan Kiinan maaseudulla äärimmäisessä köyhyydessä. Kiinan vaurastumisen ja sinnikkään kouluttautumisen ansiosta hän on kohonnut varakkaaksi pääkaupunkilaiseksi pankkitoimihenkilöksi. Toimittaja ja kuvaaja: Mikko Paakkanen. Editointi: Esa Syväkuru.

Maailman köyhyyden puolittuminen viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana johtuu paljolti Kiinan vaurastumisesta. Absoluuttisesta köyhyydestä on Kiinassa päässyt viime vuosikymmeninä pois ainakin puoli miljardia ihmistä.

Yksi heistä on Pekingissä asuva Zhang Kun, 35. Hän on kotoisin maaseudulta Itä-Kiinan Shandongista. Nyt hän työskentelee pekingiläisen pankin markkinointiosastolla apulaisjohtajana.

"Vanhempani olivat maanviljelijöitä. Tein tietenkin itsekin paljon töitä kotitilalla kuusi- tai seitsemänvuotiaasta alkaen", Zhang kertoo nautiskellessaan macchiato-kahvia kansainvälisen ketjukahvilan aurinkoisella terassilla Pekingin keskustassa.

"Kotitalo oli tehty punaisista tiilistä ja siinä oli vihreä katto", Zhang muistelee.

Nelihenkisellä perheellä oli käytössään kolme huonetta. Ruoanlaitossa käytettiin polttoaineena lähinnä olkia ja maissintähkien ytimiä. "Silloin ei kukaan tuhlannut ruoanlaittoon hiiliä tai kaasua."

Tuloja perhe hankki viljelemällä maissia, bataattia ja vehnää sekä kasvattamalla sikoja. Perheen silloisen tulotason Zhang selvittää soittamalla lyhyen puhelun äidilleen.

"Vuoden 1990 paikkeilla noin kolmetuhatta yuania vuodessa", Zhang kertoo puhelun jälkeen. "Siitä kului kaksituhatta sähkölaskuihin, vaatteisiin, koulumaksuihin ja muuhun. Tuhat yuania jäi säästöön."

Perheen silloiset vuositulot olisivat Kiinan inflaatio huomioiden nykyrahassa noin tuhat euroa. Summa riittäisi älypuhelimeen, jolla Zhang kilautti äidilleen. Yli jääneillä rahoilla voisi ehkä saada kahvimukillisen, joka Zhangilla on edessään pöydällä Prada-lompakon vieressä.

Koska perheessä oli kaksi aikuista ja kaksi lasta, tulot henkeä kohti olivat alle yleisesti käytetyn köyhyysrajan, joka on 1,25 dollaria päivässä.

Varsinaista puutetta perhe ei silti kärsinyt. Rahaa jäi säästöön, koska lähes kaikki ruoka tuotettiin itse. Perhe söi jopa lihaa pari kertaa viikossa. "Mutta sitä oli vain vähän kasvisten joukossa."

Mikko Paakkanen HS
Zhang Kun teki lapsena peltotöitä kotona maalla. Nykyään hän on pekingiläisen pankin markkinointiosaston apulaisjohtaja.
Zhang Kun teki lapsena peltotöitä kotona maalla. Nykyään hän on pekingiläisen pankin markkinointiosaston apulaisjohtaja.

Nykyään Zhang tienaa hyvin, mutta ei halua kertoa, kuinka paljon. "En ole kovin rikas, mutta olen varakas ja minulla on oikein mukava elämä. Pärjään paremmin kuin keskimäärin."

Hän omistaa kolmen huoneen asunnon alueella, jossa neliöhinnat lähentelevät seitsemäätuhatta euroa. Autoja hän omistaa peräti kolme. Hän päätti ostaa niitä muutama vuosi sitten, kun Peking oli alkamassa rajoittaa yksityisautojen hankintaa.

Nykyiseen asemaansa Zhang pääsi mielestään lähinnä ahkeran ja määrätietoisen opiskelun ansiosta. Tosin onnellakin oli osuutensa.

"Aluksi pääsin todella hyvään lukioon kotiseudullani. Yliopiston pääsykokeissa kävin kaksi kertaa, ja jälkimmäisellä kerralla pääsin erittäin tunnettuun yliopistoon Shandongissa."

Kiinassa yliopistoista valmistuvien työllistymiseen vaikuttaa paljon se, mistä yliopistosta valmistuu. Nimekkäiden koulujen kasvattien on muita helpompi siirtyä työelämään.

Zhangin opintoja rahoittivat aluksi vanhemmat säästöistään. Zhang teki myös jonkin verran töitä opintojen ohessa. Kandidaatintutkinnon jälkeen hän päätti jatkaa maisteriksi asti, koska hyviä työpaikkoja ei ollut heti tarjolla.

Maisteriopintoja varten Zhang sai avustusta siskoltaan, joka oli jo työelämässä. Siskolla on alempi korkeakoulututkinto, ja hänkin asuu nykyisin Pekingin keskustassa.

"Sisareni ei ole rikas, mutta hänellä ja hänen miehellään on hyvät työpaikat ja vakaat tulot", Zhang kertoo.

Ratkaisevana uransa kannalta Zhang pitää harjoittelupaikkaa, jonka hän sai maisteriopintojen aikana pekingiläisen golf-kentän myymälästä. Golfin parissa hän päätti solmia verkostoja, joiden kautta aukeaisi ovia.

Se tuotti tulosta, sillä Zhang tutustui golf-kentällä pankin johtohenkilöön, joka suostui lopulta ottamaan hänet töihin osa-aikaiseksi. Pankissa Zhang osoitti kelpaavansa markkinointitehtäviin, ja työpaikka vakinaistettiin, kun hän sai maisterin paperit.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat