Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun isoäiti odottaa nelosia – Miten mummoikäinen synnyttäjä selviää?

Ulkomaat
 
Jörg Carstensen AFP
Annegret Raunigk esiintyi lastensa ja lastenlastensa kanssa saksalaiskanava RTL:n ohjelmassa joulukuussa 2005.
Annegret Raunigk esiintyi lastensa ja lastenlastensa kanssa saksalaiskanava RTL:n ohjelmassa joulukuussa 2005. Kuva: Jörg Carstensen AFP

Berliiniläinen opettaja Annegret Raunigk, 65, odottaa nelosia.

Raunigk pääsee pian työstään koulussa eläkkeelle, joten hän laskee aikaa jäävän hyvin lastenhoitoon.

Nelosraskaus on edennyt tulevan äidin mukaan puoliväliin, viikolle 21.

Hän ei halua eläkepäivillään lapsia ainakaan siksi, että hän olisi jäänyt aiemmin vaille lapsiperheen elämää. Päinvastoin: Raunigkilla on 13 lasta, joista vanhin on 44-vuotias ja nuorin on yhdeksänvuotias. Isiä lapsilla on yhteensä viisi. Jo silloin kun nuorin tytär syntyi vuonna 2005, Raunigk lapsineen esiintyi television keskusteluohjelmissa.

Viime sunnuntaina saksalaisen RTL-televisiokanavan esittäessä ohjelmansa 65-vuotiaasta raskaana olevasta naisesta, monen katsojan ja etenkin monen lääkärin otsalle nousivat kylmät hikikarpalot. Tiettävästi tapaus on ainutlaatuinen maailmassa.

Mitä tästä seuraa? Miten mummoikäinen synnyttäjä selviää, entä mitä käy neljälle kohdussa olevalle sikiölle ja voiko tämä raskaus innostaa monia muita naisia hakeutumaan villeihin hedelmöityshoitoihin ulkomaille?

Annegret Raunigk tuli raskaaksi käytyään hedelmöitysklinikalla Ukrainassa. Sieltä hän sai sekä lahjoitettuja munasoluja että spermaa. Useita munasoluja hedelmöitettiin ja istutettiin hänen kohtuunsa. Ukrainassa hedelmöityshoitopotilaille ei ole ikärajaa, eikä siellä rajoiteta naisen kohtuun istutettavien munasolujen määrää. Myöskään luovuttajien ikää ei rajoiteta. Saksassa hedelmöityshoitoja säätelevät tarkat lait, esimerkiksi hedelmöityshoito luovutetun munasolun avulla on lailla kielletty.

Nykyaikaisesta lääketieteestä otetaan ukrainalaisklinikoilla kaikki tehot irti, mutta hoitomaksun jälkeen niitä ei kiinnosta raskauden eteneminen tai muutkaan ihmisen lisääntymiseen liittyvät eettiset kysymykset.

On itsekästä ottaa riski, jossa neljän lapsen terveys on suuressa vaarassa. Myös iäkkäälle äidille synnytys on lähtökohtaisesti vaarallinen, niin hyväkuntoinen kuin hän onkin.

Kaikkein vaikein kysymys on, mihin pisteeseen asti uskomattomiin saavutuksiin pystyvää lääketiedettä voi ylipäätään soveltaa. Tähän asti eettisesti vaativimmat tilanteet ovat liittyneet ihmisen kuolemaan ja siihen, milloin lopetetaan lääketieteellinen hoito ja milloin lopetetaan kaikkien tehtävissä olevien keinojen kokeileminen.

Nyt lääketieteen mahdollisuuden ovat teknisesti niin kehittyneet, että samanlaisia kysymyksiä täytyy yhä useammin tehdä ihmisen elämän alussa. Tai juuri sitä ennen. On jatkettava keskustelua siitä, milloin lääkärit tekevät kaiken tehtävissä olevan silloin, kun nainen haluaa hankkia lapsia biologisesti lähes mahdottomassa iässä.

Tiina Rajamäki HS
Kirjoittaja on Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat