Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kääntää katseen kotimaan rajoihin

Ruotsin puolustuksessa kotimaan rajojen puolustaminen on 2000-luvulla ollut taka-alalla. Uusi puolustusratkaisu kääntää nyt kurssia takaisin.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Sotilaat harjoittelivat Gotlannissa maaliskuussa.
Sotilaat harjoittelivat Gotlannissa maaliskuussa. Kuva: Magnus Laupa

Puolustus saa yli miljardin euron lisärahoituksen lähivuosina, Gotlannin strategisesti tärkeälle saarelle asetetaan uudelleen pysyviä joukkoja ja Ruotsi selvittää osittaista asevelvollisuuden palauttamista. Muun muassa näin linjasivat Ruotsin hallitus ja kolme opposition porvaripuoluetta, kun ne esittelivät perjantaina puolustuksen vuosien 2016–2020 linjaratkaisua.

Vaikeiden neuvotteluiden päätteeksi puolustusvoimat sai vain noin puolet rahoituksesta, jonka se on katsonut tarvitsevansa. Sitä moni asiantuntija arvosteli perjantaina. Suunnanmuutos Ruotsin puolustuspolitiikassa on silti selvästi havaittavissa: Ruotsi painottaa nyt myös oman alueensa puolustamista.

Fakta

Ruotsi ei tee Nato-selvitystä

 Ruotsin hallitus ja kolme oppositiopuoluetta pääsivät perjantaina sopuun vuosien 2016–2020 puolustuspoliittisesta linjaratkaisusta.

 Puolustukseen osoitetaan 2016–2020 10,2 miljardia kruunua eli 1,1 miljardia euroa lisärahoitusta. Se oli selvästi enemmän kuin hallitus esitti alun perin.

 Gotlannin strategisesti tärkeälle saarelle tuodaan jälleen pysyviä joukkoja 2018 alkaen.

 Lisäksi Ruotsi selvittää osittaista asevelvollisuuden palauttamista.

 Ruotsi ei tee erillistä Nato-selvitystä. Sen sijaan tehdään riippumaton selvitys kaikista sotilaallisen yhteistyön muodoista. Se ei puolustusministerin mukaan tarkastele sotilaallista liittoutumattomuutta.

Ruotsin puolustuksessa tehtiin suuria säästöjä 2000-luvun alussa. Gotlannin pysyvä puolustus alettiin alas, ja kuutisen vuotta sitten 2009 Ruotsi päätti jäädyttää asevelvollisuutensa. Puolustuspolitiikan kurssi kääntyi vähitellen voimakkaasti kohti kriisinhallintaoperaatioita ulkomailla.

Kotimaan puolustus oli taka-alalla. Kuten eräs ammattisotilas muotoili hiljattain: "Eihän Ruotsin puolustaminen ollut edes mukana suunnitelmissa. Vasta 2012 alkaen olemme hieman katsoneet siihen suuntaan."

Nyt kun Itämeren tilanne on kiristynyt, Ruotsi katsoo taas kotimaahan. Puolustusministeri Peter Hultqvist alleviivasi perjantaina Euroopan muuttunutta turvallisuustilannetta ja puolustusratkaisun signaaliarvoa.

Signaali on esimerkiksi Gotlannin pysyvä aseistaminen. Parin sadan sotilaan joukoilla ei tehdä ihmeitä, mutta se nostaa ehkä kynnystä, jos joku haluaisi näyttää saarella voimiansa.

Käänne kohti kotimaata tarkoittaa toki myös, että viime vuosien linjaukset näyttäytyvät nyt ikävässä valossa.

Esimerkiksi juuri Gotlannissa, missä puolustusta halutaan nyt rakentaa uudelleen, moni pudistelee päätään tuuliviiripolitiikalle. Kymmenen vuotta sitten purettiin, nyt halutaan taas rakentaa uutta, ihmetteli moni, kun vierailin vastikään saarella.

Syyttävä sormi osoittaa niin 2000-luvun suuria säästöjä tehneitä sosiaalidemokraatteja kuin edellisten kahdeksan vuoden porvarihallituksia. Fredrik Reinfeldtin ja Anders Borgin luoma uusi maltillinen kokoomus ei pannut puolustukselle painoa. Se pyrki kohti keskustaa ja eroon imagosta, jossa oikeistojäärät ihailivat panssarivaunuja. Suuntaa ei huomattu kääntää puolustusratkaisussa 2009, vaikka Venäjä oli juuri näyttänyt voimiaan Georgiassa. "Kuinka saatoitte, Fredrik Reinfeldt ja Anders Borg?" otsikoi Dagens Nyheterin päätoimittaja Peter Wolodarski hiljattain kolumninsa.

Maanpuolustuskorkeakoulun entisen johtajan Karlis Neretnieksin mielestä Ruotsin puolustuspolitiikan linjauksia selittää myös Ruotsin henkinen tila. Sellainen, joka syntyy, kun ei ole satoihin vuosiin käynyt sotia.

"Jossakin mielen perukoissa eletään mielikuvitusmaailmassa, ja ajatellaan, että toki maailma näyttää epävakaalta, mutta eihän se meitä voi koskettaa."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat