Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma on nyt parempi paikka – köyhyys puolittui, lapsikuolleisuus väheni, naiset nousivat päättäjiksi

YK:n kehitystavoitteista moni on toteutunut. Maailmanparannus on silti vielä kesken. Nyt kaikkialta aiotaan poistaa köyhyys ja nälkä.

Ulkomaat
 
Mariana Bazo Reuters
Paolo Grana kantaa vettä Pamplona Altan hökkelikylässä Perun pääkaupungissa Limassa. Viidennes Latinalaisen Amerikan asukkaista elää alle neljällä dollarilla päivässä.
Paolo Grana kantaa vettä Pamplona Altan hökkelikylässä Perun pääkaupungissa Limassa. Viidennes Latinalaisen Amerikan asukkaista elää alle neljällä dollarilla päivässä. Kuva: Mariana Bazo Reuters

Maailma ei ole valmis eikä valmistu. Asiamme ovat nyt kuitenkin paremmin kuin vielä vähän aikaa sitten.

Vuoteen 1990 verrattuna nyt kuolee 17 000 alle viisivuotiasta lasta vähemmän joka päivä.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on puolitettu.

Koulua käymättömien lasten osuus on vähentynyt kymmenillä miljoonilla. Yhä harvempi maailmassa on lukutaidoton.

Viime vuosikymmenellä malariakuolemia saatiin vähennettyä neljänneksellä. Uusia HI-virustartuntoja on vuosittain kolmannes vähemmän.

Saavutuksia voi pitää merkittävinä siksikin, että vuodesta 1990 maailman väkiluku on kasvanut YK:n mukaan kahdella miljardilla 7,3 miljardiin ihmiseen.

Kaikkiaan kahdeksasta maailmanparannustavoitteista sovittiin vuonna 2000 kaikkien YK:n 192 jäsenmaan kesken. Takarajaksi asetettiin tämä vuosi.

Näitä niin kutsuttuja vuosituhattavoitteita olivat esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden ja nälän puolittaminen sekä lapsikuolleisuuden ja tartuntatautien vähentäminen.

Monin osin tavoitteet ovat toteutuneet. Vertailukohta oli vuoden 1990 tilanne.

Koska maailmassa on yhä nälkää, kärsimystä ja köyhyyttä, YK:n jäsenmaissa suunnitellaan uusien kunnianhimoisten tavoitteiden asettamisesta.

Maailman suurimmista ongelmista ja niiden päihittämisestä pitäisi sopia syyskuussa YK:n yleiskokouksessa. Näitä vuosituhattavoitteiden seuraajia kutsutaan Post 2015 -tavoitteiksi.

Paljon onkin vielä tehtävää. Esimerkiksi äärimmäisessä köyhyydessä elää yhä noin 1,2 miljardia, vaikka heidän määräänsä on neljännesvuosisadassa saatu vähennettyä 700 miljoonalla.

Noin 18 000 lasta kuolee joka päivä sairauksiin, jotka olisivat helposti hoidettavissa.

Ainakaan kunnianhimoa ei alustavilta tavoitteilta puutu. Asiaa suunnitellut YK:n työryhmä on päätynyt kaikkiaan 17 tavoitteeseen, jotka pitäisi saavuttaa 2030 mennessä.

Tärkeintä on edelleen köyhyyden vähentäminen.

Ehdotuksen mukaan äärimmäinen köyhyys olisi poistettava koko maailmasta 15 vuodessa. Äärimmäinen köyhyys rajataan 1,25 dollarin päivittäiseen kulutukseen.

Myös nälänhätä on tarkoitus hävittää kaikkialta samassa ajassa.

Työryhmä on saanut osakseen arvostelua liiallisesta kunnianhimosta.

Esimerkiksi Maailmanpankki ja Brookings-instituutti ovat arvioineet, että äärimmäinen köyhyys tuskin poistuu määräajassa. Maailman ruokajärjestö puolestaan arvioi, että vuonna 2030 maailmassa on vielä 540 miljoonaa nälkää näkevää ihmistä.

Arvostelijoiden mielestä tavoitteita on myös määrällisesti liikaa.

Maailman nostaminen jaloilleen vaatii rahaa, eikä sitä ole loputtomasti.

Siksi esimerkiksi tavoitteita tutkivan Copenhagen Consensus Center -ajatushautomon mukaan olisi järkevintä keskittyä niihin hankkeisiin, joissa rahalla saa eniten tuloksia.

Järjestö on esimerkiksi laskenut, että yhden malariakuoleman ehkäiseminen maksaisi tuhat dollaria. Aidsissa hinta on kymmenkertainen.

Kaikkein tehokkainta olisi järjestön laskelmien mukaan maailmankaupan vapauttaminen: sillä saisi jokaista dollaria vastaan yli 2 000 dollarin hyödyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat