Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ydinaseuhittelu vie tuntemattomille vesille

Kylmän sodan aikaan ydinpelotteesta puhuttiin tarkoin sanankääntein

Ulkomaat
 
JURI KADOBNOV AFP
Venäjän Tu-22M-pommikoneet lensivät Kremlin yllä Moskovassa vuosi sitten voitonpäivänä.
Venäjän Tu-22M-pommikoneet lensivät Kremlin yllä Moskovassa vuosi sitten voitonpäivänä. Kuva: JURI KADOBNOV AFP

Viime elokuussa presidentti Vladimir Putin kehotti länsimaita muistamaan, että Venäjä on yksi johtavista ydinasevalloista.

"Tämä on tosiasia, eikä vain sanoja. Lisäksi me vahvistamme ydinpelotettamme ja asevoimiamme", Putin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Artikkeliin liittyvät

Sittemmin Venäjän ydinaseita on ollut vaikea unohtaa. Putinin vanavedessä Venäjän virallisissa ja epävirallisissa puheenvuoroissa on painotettu ydinaseita ja niiden mahdollista käyttöä niin moneen otteeseen, että siitä on jo tullut lähes rutiinia. Viimeksi Venäjän edustajat korostivat ydinaseita varoittaessaan länsimaita puuttumasta Krimin niemimaan liittämiseen osaksi Venäjää.

Uhittelun selitykseksi löytyy nippu syitä, mutta sen todellista merkitystä on ollut toistaiseksi mahdoton arvioida.

Ennakkotapauksia ei ole, ja ydinaseiden hallittu ja rajoitettu käyttö vaikuttaa yhtä mahdottomalta kuin ennenkin.

"Vallitseva tilanne voi olla joiltakin osin huonompi kuin kylmä sota", arvioi venäläinen poliitikko ja tutkija Aleksei Arbatov Moskovan Carnegie-keskuksen helmikuussa julkaisemassa kirjoituksessa. Lohtua hän hakee siitä, että Venäjän virallinen ydinasedoktriini on kuitenkin ennallaan ja noudattaa suunnilleen samaa kaavaa kuin Yhdysvaltain vastaava doktriini.

Kylmän sodan aikaan suurvallat oppivat puhumaan ydinaseista hyvin tarkoin sanakääntein. Kaikki säikähtivät, kun Neuvostoliiton Kuubaan viemät ohjukset olivat vähällä aiheuttaa maailmanlaajuisen ydinsodan vuonna 1962. Sekä Washingtonissa että Moskovassa varttui sukupolvi eteviä neuvottelijoita, jotka laativat sarjan sopimuksia ydinaseiden rajoittamisesta ja vähentämisestä.

Samanlaista neuvottelukokemusta ei enää ole.

"Putin ja hänen piirinsä eivät ole käyneet edes ydinpelotteen peruskurssia", arvioi venäläistaustainen norjalaisprofessori Pavel Baev Brookings-tutkimuskeskuksen tuoreessa julkaisussa.

Ilmeisin syy Venäjän ydinaseiden korostamiselle on asiantuntijoiden arvioissa Putinin päätös vaatia Venäjälle kohtelua suurvaltana. Aseiden merkitys vielä korostuu, kun Venäjä hakee tunnustusta Yhdysvalloilta, joka on toinen johtava ydinasevalta.

Sotilaallisia selityksiä häiriökäytökselle ovat Ukrainan kriisi ja Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä, jonka rakentaminen Nato-maissa on meneillään.

Korostaessaan ydinasevoimaa Venäjä varoittaa länsimaita suorasta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle Venäjän johtamia ja varustamia separatisteja vastaan.

Ohjuspuolustusjärjestelmän vastustamisesta on tullut Venäjälle puolustuksen uskonkappale, vaikka joidenkin järjestelmän avainosien kehittäminen on törmännyt vaikeuksiin. Viime kuussa Venäjän suurlähettiläs uhkasi Tanskaa ydinaseilla Tanskan liittyessä mukaan ohjuspuolustusjärjestelmään.

Venäjä vie viestiään perille puheiden lisäksi ilmavoimiensa näyttävällä harjoittelulla, joka ulottuu Suomenlahdelta ja Atlantilta Japanin edustalle. Sen ansiosta lapsetkin jo tietävät, että transponderi on se paikannuslaite, joka ei ole päällä venäläiskoneissa.

Näyttävästi lennoilla mukana olevien Tu-95 ja Tu-22M strategisten pommikoneiden ainoana tehtävänä on muistuttaa Venäjän mannertenvälisistä eli strategisista ydinaseista.

Kertoessaan Kaliningradiin sijoitetuista lyhyen keskimatkan Iskander-ohjuksistaan Venäjä muistuttaa lyhyemmän matkan taktisista ydinaseistaan. Ei tarvitse korostaa erikseen, että Iskanderit voi varustaa ydinkärjillä, koska se on jo tiedossa.

Kampanjalla on myös kotiyleisö. Venäläisille kerrotaan, miten erityisesti Yhdysvallat voi päätyä savuavaksi tuhkakasaksi.

Venäjän voimaa korostetaan samalla, kun kansalaisten taloudellinen tilanne heikkenee. Se on vaarallinen tie, varsinkin kun keinona ovat ydinaseet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat