Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholman seudulla pahin asuntopula vuosikymmeniin – opiskelijat muuttavat rahtikontteihin

Sundbybergissä opiskelijat halutaan nyt asumaan vanhoihin rahtikontteihin.

Ulkomaat
 
Tällainen on opiskelija-asunto vanhassa rahtikontissa
Tällainen on opiskelija-asunto vanhassa rahtikontissa
Ruotsi hakee helpotusta pahaan asuntopulaansa siirrettävistä tilapäisasunnoista. Sundbybergiläiselle parkkipaikalle Tukholman ulkopuolelle nousee asunto-alue, joka on täynnä vanhoja modernisoituja rahtikontteja. Toimittaja: Elina Kervinen HS Kuvaaja: Magnus Laupa. Leikkaus: Jari Siili

Asunto sundbybergiläisellä parkkipaikalla on 26 neliön kokoinen ja seinästä seinään 2,6 metriä leveä. Sisällä on noin 13 neliön olohuone ranskalaisine parvekkeineen, runsaan neljän neliön kylpyhuone ja yhdeksän neliön keittiö varustettuna moderneilla kalusteilla.

Tervetuloa opiskelija, tässä sinulle asunto vanhassa rahtikontissa!

Kohta samanlaisia liikuteltavia konttiasuntoja seisoo 65 vieretysten ja päällekkäin Sundbybergin kunnassa parinkymmenen minuutin metromatkan päässä Tukholman keskustasta. Ensimmäiset asukkaat saapuvat syyskuussa, ja jonossa on kuulemma jo yli 400 tulijaa.

"Jos asuntoja ei ole, nuoret eivät valitse Sundbybergiä eivätkä Tukholman yliopistoa", perustelee Sundbybergin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jonas Nygren kunnan vauhdittamaa noin 200 konttiasunnon rakennushanketta.

Kontit ovat yksi monista ratkaisuista, kun Ruotsi yrittää selvitä pahasta asuntopulasta. Väestö kasvaa kovaa vauhtia erityisesti suurkaupungeissa.

Konteissa asuu opiskelijoita myös Hollannin Amsterdamissa. Sinne paikallinen opiskelija-asuntosäätiö rakennutti ensimmäisen konttialueensa jo kymmenen vuotta sitten.

Viime syksynä myös Helsingissä Nuorisosäätiö ja Nuorisoasuntoliitto esittelivät konttikotia vaihtoehdoksi asuntopulasta kärsiville pääkaupunkiseudun nuorille.

Ruotsissa asuntovirasto Boverket nosti hiljattain ennustettaan lähivuosien asuntorakentamisen tarpeesta. Vuosina 2015–2020 koko maassa tarvittaisiin noin 71 000 uutta asuntoa vuodessa. Se tarkoittaisi yli kaksinkertaista tahtia viime vuosiin verrattuna.

Sundbyberg, väestöltään yksi nopeimmin kasvavista Ruotsin kunnista, on ensimmäisten konttikokeilijoiden joukossa. Kyselyjä on Nygrenin mukaan kuulunut muualtakin. "Konttiasunnot ovat hyvä väliaikainen ratkaisu muun muassa siksi, että niitä voi rakentaa myös maalle, jolle on ehkä käyttöä myöhemmin jossain muussa tarkoituksessa", Nygren perustelee.

Opiskelijoista moni asuu pitkään vanhempiensa luona tai vaihtaa asunnosta toiseen lyhytaikaisilla alivuokralaissopimuksilla. Vuokrasäännellyillä markkinoilla omaa vuokrasopimusta saa jonottaa vuosia.

Esimerkiksi Tukholman Södermalmilla jonotusaika on pidentynyt viime vuosina voimakkaasti. Se on nyt keskimäärin 19 vuotta, laski sanomalehti Dagens Nyheter vastikään.

Magnus Laupa
Konttirakentamista Ruotsiin tuova Xlnt Living on hakenut esimerkkejä muun muassa Keski-Euroopasta, jossa konteissa asuminen on yleistynyt. Yrityksen perustajiin kuuluva ruotsinsuomalainen Petri Veikkolainen toivoo, että kontit löytävät tiensä myös Suomeen.
Konttirakentamista Ruotsiin tuova Xlnt Living on hakenut esimerkkejä muun muassa Keski-Euroopasta, jossa konteissa asuminen on yleistynyt. Yrityksen perustajiin kuuluva ruotsinsuomalainen Petri Veikkolainen toivoo, että kontit löytävät tiensä myös Suomeen.

Konttiasunnon pystyttämiseen riittää väliaikainen rakennuslupa, joten rakentaminen sujuu nopeammin. Luvan voi saada kerrallaan viideksi vuodeksi ja enintään viideksitoista.

Rakentaminen voi olla jopa puolet halvempaa kuin tavallisen asunnon rakentaminen, arvioi Petri Veikkolainen, yksi Sundbybergin konttialuetta rakentavan Xlnt Living -yhtiön perustajista.

Yrityksen mukaan kontit voivat opiskelija-asuntojen lisäksi olla laajemminkin ratkaisu nuorille. Tilapäisyytensä vuoksi ne voivat sopia myös pakolaisille.

Tilapäisyydellä on toki kääntöpuolensa. Konteilla tuskin ratkaistaan asuntopulaan johtaneita rakenteellisia ongelmia.

Epäilijöiden mielestä pysyvät ratkaisut voivat jopa viivästyä. Sundbybergin Nygren toteaa, että tämä on toki riski. Pysyvät ratkaisut vievät aina aikansa.

"Mobiiliasunnot voivat olla yksi monista tarvittavista ratkaisuista."

Opiskelijalle konttiasumisen autuuden ratkaissee lopulta hinta. Sundbybergissä kontti ei ole juuri perinteistä opiskelija-asuntoa edullisempi. Verkkoyhteyden, tv:n, sähkön ja vakuutuksen kattavaan asuntoon pääsee 5 000 kruunulla eli noin 540 eurolla kuussa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Olohuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen asunto on 26 neliön kokoinen ja 2,6 metriä leveä.
Olohuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen asunto on 26 neliön kokoinen ja 2,6 metriä leveä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat