Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlanti korottaa ääntään – kansallispuolue saamassa sananvaltaa Britannian politiikassa

Skotlanti elää voimainsa tunnossa. Skotlannin kansallispuolue on ottamassa ison voiton toukokuisissa vaaleissa. Se toisi skoteille paljon valtaa koko Britannian politiikkassa.

Ulkomaat
 
Skotlannissa kuohuu vaalien alla - skotit ovat pettyneet brittipäättäjiin
Skotlannissa kuohuu vaalien alla - skotit ovat pettyneet brittipäättäjiin
Skotlannin kansallispuolueen kannattajat toivovat suurta vaalivoittoa Britannian parlamenttivaaleissa. He kertovat HS:lle, miksi kansallispuolue on nyt monen skotin valinta. Toimittaja: Annamari Sipilä. Kuvaaja: Conor O'Leary. Leikkaus Kristiina Marttinen HS.

Sydän särkyi ja maailma romahti. Kaikki pimeni. Näin kuvaa Skotlannin itsenäisyyden kannattaja tunnelmia viime syyskuussa, kun kansanäänestys itsenäisyydestä oli hävitty.

"Olin järkyttynyt, ja niin oli moni muukin. Mutta kokosimme itsemme. Tulokset näkyvät nyt, puoli vuotta myöhemmin", kertoo Skotlannin kansallispuolueen SNP:n aktiivijäsen ja kunnanvaltuutettu Bill Henderson takapihallaan Edinburghissa.

Tulokset totta totisesti näkyvät.

Kuuden kuukauden aikana SNP on kasvattanut jäsenmääränsä yli sadantuhannen. Se on nyt Britannian kolmanneksi suurin puolue. Syksyllä aloittanut uusi puheenjohtaja, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kerää ihailijoita.

"Sturgeon on aivan upea. Aivan upea", SNP:tä koko ikänsä kannattanut Henderson sanoo.

Britannian parlamenttivaaleissa toukokuun 7. päivänä SNP ottaa suuren vaalivoiton. Puolueen kannatusluvut Skotlannissa liikkuvat jo 50 prosentin tuntumassa. Tämä voi nostaa SNP:n ja Sturgeonin kuninkaantekijäksi brittipolitiikassa. Työväenpuolue labourin oppositiojohtaja Ed Miliband joutuu turvautumaan skottien apuun, jos mielii ponnistaa pääministeriksi.

Edinburghin lounaisella esikaupunkialueella noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta Lontoon poliittinen juonittelu tuntuu kaukaiselta.

conor o'leary
SNP:n parlamenttiehdokas Joanna Cherry (vas.) kävi kunnanvaltuutettu Bill Hendersonin kanssa Tony Kopshin kotiovella Edinburghin Balernossa. "Äänestäjät kääntyvät SNP:n puoleen, koska kokevat labourin pitäneen heitä pilkkanaan", Cherry sanoo.
SNP:n parlamenttiehdokas Joanna Cherry (vas.) kävi kunnanvaltuutettu Bill Hendersonin kanssa Tony Kopshin kotiovella Edinburghin Balernossa. "Äänestäjät kääntyvät SNP:n puoleen, koska kokevat labourin pitäneen heitä pilkkanaan", Cherry sanoo.

SNP:n kansanedustajaehdokas Joanna Cherry tukijoukkoineen kulkee ovelta ovelle ja muistuttaa äänestämään vaaleissa oikeaa puoluetta.

"SNP:n saama tuki on aivan valtavaa. Ihmiset pettyivät itsenäisyysäänestyksessä Lontoosta tulleisiin tyhjiin lupauksiin", juristina uran tehnyt Cherry kertoo vaaliruusuke rintapielessään. Ruusukkeessa on keltaista ja mustaa, SNP:n värit.

Käännynnäisiä työväenpuolueesta virtaa SNP:n riveihin. Cherrykin on yksi heistä. Hän kannatti vuosikausia labouria, kunnes "puolue menetti sielunsa".

Nyt Cherry on todennäköinen läpimenijä omasta vaalipiiristään. Kannattajia löytyy niin keski- kuin työväenluokkaisiltakin alueilta. "Äänestäjät haluavat vahvan skottiäänen Lontooseen."

Takapihallaan istuskelevat Liz ja Ronnie Simpson panevat hanttiin Skotlannin kansallispuolueen ilmiömäiselle nousulle. He aikovat äänestää työväenpuoluetta.
Takapihallaan istuskelevat Liz ja Ronnie Simpson panevat hanttiin Skotlannin kansallispuolueen ilmiömäiselle nousulle. He aikovat äänestää työväenpuoluetta.

Juuri tämä SNP:n "vahva skottiääni" pelottaa isoja puolueita eli konservatiiveja ja labouria.

Vielä syksyllä konservatiivit iloitsivat labourin heikkenemisestä Skotlannissa. Nyt SNP on kuitenkin kasvanut niin vahvaksi, että puolueen liittoutuminen labourin kanssa voi estää konservatiivien David Cameronin pysymisen pääministerinä.

SNP:n ja labourin löyhäkin liitto olisi kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo. Miliband pelkää joutuvansa Sturgeonin sätkynukeksi. SNP ajaa elvytystä ja haluaa eroon Skotlannin länsirannalle Faslanen tukikohtaan ankkuroiduista Trident-ydinsukellusveneistä. Labour on toisilla linjoilla.

Eniten Skotlannissa halveksitaan kuitenkin konservatiiveja.

"Skotlanti on äänestänyt niin monissa vaaleissa labouria, mutta silti Britannia on saanut konservatiivihallituksen. Ihmiset ovat kyllästyneet tähän ja valitsevat nyt SNP:n", Cherry kertoo.

Myös Glasgow'n länsipuolella pienessä ja taantuvassa Paisleyn teollisuuskaupungissa SNP:n kannatus on kovassa nousussa.

SNP:n parlamenttiehdokas on vain parikymppinen opiskelija Mhairi Black. Perjantaina julkistetun mittauksen mukaan hän uhkaa lyödä omassa vaalipiirissään labourin vastaehdokkaan Douglas Alexanderin, joka vastasi Milibandin varjohallituksessa ulkopolitiikassa.

Parikymppinen opiskelija Mhairi Black on SNP:n parlamenttiehdokas Paisleyssa.
Parikymppinen opiskelija Mhairi Black on SNP:n parlamenttiehdokas Paisleyssa.

Isotkaan nimet eivät ole enää SNP:ltä turvassa.

"Haluan brittiparlamenttiin ajamaan täkäläisten ihmisten asioita. Tavallisia ihmisiä ei saa panna enää pankkiirien maksumiehiksi", Black sanoo.

Blackin vaalimajalla iso joukko vapaaehtoisia jakaa vaalimainoksia kirjekuoriin. Moni kertoo pettymyksestään labouriin.

"Itsenäisyysäänestyksessä kävi selväksi, että työväenpuoluelaiset ovat petollista ja itsekästä sakkia, eivät he meistä välitä", SNP:n vapaaehtoinen Marea Raynolds sanoo.

Labour ei ole kuitenkaan vielä täysin kuollut Skotlannissa.

Liz ja Ronnie Simpson aikovat äänestää työväenpuoluetta. Juurilleen Skotlantiin kolmenkymmenen Englannissa asutun vuoden jälkeen muuttaneet Simpsonit eivät usko SNP:n hehkutukseen.

"SNP ja Sturgeon esiintyvät niin kuin voisivat kontrolloida Lontoossakin kaikkea, mutta eihän se niin mene", Ronnie Simpson sanoo kotisohvallaan Paisleyssa.

Pariskunta kertoo helpotuksestaan viime syksynä, kun kansanäänestys hylkäsi itsenäisyyshankkeen. Ero unionista olisi ollut kummankin mielestä Skotlannille täysin väärä tie.

Annamari Sipilä HS
Edinburgh–Paisley

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat