Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omalla asemalla

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Eräs suomalainen erityispiirre näkyy puuttuvan Venäjältä, nimittäin juoppoputkan haju. Suomalaisen juoppoputkan tunnusomainen aromi nousee maalatusta betonilattiasta kohti kattoa ja koostuu desinfiointiaineesta, jonka tuoksu käärii eilisten ruumiineritteiden hajun syleilyynsä.

Hajun puute Venäjällä johtuu seinän puutteesta. Ainakin oman asuinalueeni poliisiaseman putkat ovat kaltereilla eristettyjä koppeja poliisiaseman pienessä aulassa, ilmoitusluukkua vastapäätä. Samaan tapaan kuin sheriffin toimistossa vanhoissa lännenelokuvissa.

Kaltereiden takana haisee samalta kuin niiden edessäkin, vanhalta neuvostovirastolta. Järjestyspoliisi on täälläkin nokkimisjärjestyksessä viimeinen, eivätkä remonttimiehet ole käyneet asemalla työasioissa ilmeisesti sitten Stalinin hautajaisten.

Kävin jokin aika sitten ilmoitusluukulla rekisteröityäkseni HS:n Moskovan-toimituksen esimieheksi. Kun täytin lyijykynällä hakemuskaavakkeen, nuorehko kanta-asiakas teki takanani äänekästä kotiinlähtöä ja tivasi miliiseiltä edellisiltana takavarikoitua omaisuuttaan.

Sain hakemukseeni parin viikon kuluttua aseman asiasta vastaavalta päälliköltä kielteisen päätöksen. Tuherrukseni oli päällikön mukaan puutteellinen ja kaiken kukkuraksi antamani puhelinnumero kuului – älkää hirnuko, tämä on silkkaa Hollywoodia – löytötavaratoimistolle.

Viimeksi asioin samassa rakennuksessa mutta kanslian puolella rekisteröityäkseni Moskovan asukkaaksi. Totta totta, olen asunut Moskovassa jo yli vuoden ja rekisteröityminen on tehtävä seitsemän arkipäivän kuluessa. Olen rekisteröitynytkin, mutta miliisin mukaan väärässä paikassa, nimittäin liittovaltion siirtolaispalvelun FMS:n keskustan konttorissa.

Poliisiaseman kanslian rekisteriosasto kuuluu samaan FMS:ään, mutta hällä väliä: oman poliisiasemani poliisikapteenin mukaan siellä tehty rekisteröitymispaperini on "vessapaperia".

Todisteeksi kapteeni avasi tiedoston, joka hänen mukaansa oli turvallisuuspalvelu FSB:n tiedosto minusta. Ainoa tieto tekemisistäni viimeksi kuluneen vuoden ajalta oli, että olin viettänyt yhden yön hotellissa Rostovissa. Epäilin, että parempiakin tietoja jostain löytyisi, mutta pidin suuni kiinni ja ryhdyin korjaamaan asiaa.

Taas karisivat harhakäsitykset. Aiemmin olen luullut, että Venäjän virastot ja turvallisuuspalvelut ovat sotajalalla keskenään.

Ei pidä paikkaansa. Myös saman viraston eri osastot ja konttorit ovat sotajalalla keskenään.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat