Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FBI:n virheet ovat voineet johtaa teloituksiin

Washington Post: FBI:n rikostekniset tutkijat ovat usein antaneet virheellisiä tietoja oikeudessa.

Ulkomaat
 
REUTERS
FBI:n rikostekniset tutkijat ovat liioitelleet näytteiden vastaavuutta esitellessään hiuksia vertailevia laboratoriotutkimuksia.
FBI:n rikostekniset tutkijat ovat liioitelleet näytteiden vastaavuutta esitellessään hiuksia vertailevia laboratoriotutkimuksia. Kuva: REUTERS

Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja liittovaltion poliisin FBI:n mukaan lähes jokainen liittovaltion poliisin tarkastaja rikosteknisestä erikoisyksiköstä oli antanut virheellisiä tietoja oikeudelle esitellessään todistusaineistoja.

Asiasta kertoneen Washington Post -lehden mukaan väärinkäytökset tapahtuivat runsaan 20 vuoden aikana ennen vuotta 2 000.

Hiuksia vertailevan laboratorion 28 tutkijasta 26 liioitteli näytteiden vastaavuutta. Tämä johti siihen, että syyttäjä hyötyi 95 prosentissa tutkituista 268 oikeustapauksesta. Oikeudenkäynneistä 32 johti kuolemantuomioon. Tuomituista 14 on teloitettu tai kuollut vankeudessa.

FBI:n virheet eivät tarkoita sitä, ettei tuomittuja vastaan olisi ollut muitakin todisteita. Vastaajat ja syyttäjät harkitsevat nyt, onko tapauksia aihetta käsitellä uudelleen. Aiemmin neljä vastaajaa on jo vapautettu syytteistä.

Virheiden myöntäminen on Washington Postin mukaan yksi laajimmista rikosteknisen tutkimuksen skandaaleista Yhdysvalloissa. Nyt kyse on siitä, kuinka viranomaiset ja tuomioistuimet reagoivat löydöksiin, lehti kirjoitti.

Tiedotteessa oikeusministeriö ja FBI kertoivat tutkivansa nyt tarkkaan kaikki tapaukset ja varmistavansa sen, että oikeus toteutuu ja että kaikki vastaajat saavat tietää asiasta.

Syyttömyys-projektin perustajajäsen Peter Neufeld antoi kiitosta selvityksille mutta arvosteli käytäntöjä.

"FBI:n kolme vuosikymmentä jatkunut hiusten mikroskooppinen analysointi ihmisten syyllistämiseksi on täydellinen katastrofi", Neufeld sanoi.

Senaattori Rickhard Blumenthal oli pöyristynyt FBI:n töppäilyistä.

"Nämä tiedot ovat tyrmistyttäviä ja hyytäviä oikeusjärjestelmälle sekä niille, jotka on mahdollisesti tuomittu syyttöminä tai teloitettu. Syyttäjät ovat luottaneet väärennettyihin ja valheellisiin todisteisiin huolimatta siitä, että heidän tavoitteenaan on ollut uskollisesti noudattaa lakia", Blumenthal sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat