Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palavakivi eli öljyliuske tuottaa Virolle enemmän kuin tietoteknologia

Ulkomaat
 
Kaja Kunnas
Näin Viron palavakivi syttyy
Näin Viron palavakivi syttyy
Entinen Kohtlan kaivos Koillis-Virossa on kunnostettu turisteja varten. Maan uumenissa näkyvät palavankiven kerrostumat, joista Viro saa sähkönsä. Entinen kaivosmies Enn Käiss näyttää, kuinka tuli tarttuu kiveen. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm.

Kohtla-Nõmme. Työmatka maan uumeniin alkaa. Kaivosmies Toivo Onton on kuljettajan paikalla. Kyydissä ovat varahenkilöstöpäällikkö Ain Luuk ja kaivosmies Enn Käiss. Kaikki mahtuvat vaunuihin, kun kyyristyvät vähän.

"Matka kestää 40 minuuttia, eikä sitä lasketa työaikaan", Luuk sanoo.

"Matka-ajalta maksetaan kuitenkin 20 prosenttia palkasta", Onton jatkaa.

Perillä maan alla odottaa Viron energiatalouden perusta ja merkittävin luonnonvara, palavakivi eli öljyliuske. Sitä on louhittu Virossa 99 vuotta, eikä loppua näy.

Fakta

Palavaakiveä on Chanel no 5:ssä

 Palavankiven eli öljyliuskeen kerrostumat muodostuivat noin 450 miljoonaa vuotta sitten Koillis-Viron ja Venäjän Leningradin alueella. Rusehtava kivi on fossiilinen polttoaine, jonka palaessa syntyy kasvihuonepäästöjä.

 Sitä käytetään öljy- ja kemianteollisuuden raaka-aineena, esimerkiksi hajuvesi Chanel no 5:ssä ja Schwartzkopfin hiusväreissä. Virossa sijaitsee 0,4 prosenttia maailman palavankiven varannosta. Sitä esiintyy runsaasti myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä, Brasiliassa ja Jordaniassa.

 Viro on maailman ainoa maa, jossa sähkön tuotanto perustuu pääasiassa palavaankiveen. Sitä on viime vuosina korvattu osin tuulella ja biomassalla.  

Lähde: Kohtlan kaivosmuseo, Eesti Energia

Kohtlan kaivos suljetettiin 14 vuotta sitten ja museoitiin heti. Huhtikuussa se avattiin yleisölle uudistettuna kaivospuistona, johon kuuluvat kahvila, näyttelytiloiksi sisustettu rikastamo ja autenttinen kaivos. Viro esittelee ylpeänä fossiilista polttoainettaan.

Onton ja Luuk taittavat vanhaa työmatkaansa oppaina. Käiss työskenteli aikoinaan eräässä toisessa kaivoksessa.

Kaivosmiehen työmatka kestää museovieraalle nelisen minuuttia neljänkymmenen sijaan. Juna pysähtyy kahdeksan metrin syvyydessä. Rusehtavia tunneleita haarautuu eri suuntiin.

"Maapallolla palavaakiveä on paljon enemmän kuin öljyä. Siksi se on tulevaisuuden polttoaine", vakuutetaan museon esittelyvideossa entisessä rikastamossa.

Palavakivi on polttava puheenaihe Virossa. Palaminen aiheuttaa kasvihuonepäästöjä, joiden vähentäminen on EU:n ilmastopolitiikan päätavoite. Lisäksi ympäristövaikutukset näkyvät pohjavesissä ja tuhkavuorina Koillis-Viron maastossa.

Tuore hallitus valmistelee parhaillaan uutta energiastrategiaa. "Ei ole tarkoitus vähentää palavankiven louhintaa", vahvistaa varakansleri Ando Leppiman puhelimitse Viron talous- ja liikenneministeriöstä.

Viro pyrkii lisäämään palavankiven jalostusta öljy- ja kemianteollisuudessa, mutta vähentämään sen osuutta sähköntuotannossa.

"Vanhoja kaivoksia suljetaan, kun ne on louhittu loppuun. Lupahakemuksia on odottamassa, joten todennäköisesti uusia avataan."

Vaikka tuuli ja biomassa ovat viime vuosina korvanneet palavaakiveä sähköntuotannossa, sen osuus on yhä yli 80 prosenttia Virossa kulutetusta sähköstä. Samaa sähköä virtaa merenalaisia Estlink-kaapeleita pitkin Suomeen.

"Se on energiaturvallisuutemme perusta", Leppiman sanoo.

Leppimanin mukaansa palavakivi työllistää suoraan tai välillisesti noin 10 000 ihmistä pääosin venäjänkielisessä Koillis-Virossa, ja sen osuus Viron bruttokansantuotteesta on noin seitsemän prosenttia. Se tuottaa siis enemmän kuin tietoteknologia-ala.

Marko Mumm
Entiset kaivosmiehet palasivat junalla museoituun palavankiven kaivokseen Kohtla-Nõmmellä. Edessä Toivo Onton, keskellä Ain Luuk ja takana Enn Käiss.
Entiset kaivosmiehet palasivat junalla museoituun palavankiven kaivokseen Kohtla-Nõmmellä. Edessä Toivo Onton, keskellä Ain Luuk ja takana Enn Käiss.

Toivo Ontonin kädet tärisevät, kun pora työntyy kaivoksen ruskeaan seinämään. Työ on tuttua, sillä hän työskenteli kaivoksissa 44 vuotta. Lävistysryhmässä hän porasi reikiä tunneliin ennen räjäytyksiä.

"Ensin poraan polven, sitten vyötärön ja olan korkeudelta. Lopuksi poraan suorin käsin ja viimeisenä kasan päältä suorin käsin", hän sanoo.

"Eläkkeelle pääsyn jälkeen kädet tärisivät, ellen käynyt välillä poraamassa", Onton sanoo.

Pikkurilli ja keskisormi eivät nytkään taivu.

Osa Kohtlan kaivostunneleista on saksalaisten sotavankien rakentamia. Myöhemmin maan alle houkuteltiin rahalla ja muilla hyveillä. "Maan päällä tienasin 90, maan alla 300–400 ruplaa", Onton sanoo.

Jos ylitti kiintiön, sai palkinnoksi tulospalkkaa, joka muodosti pääosan työntekijän tuloista. Ain Luuk työskenteli tarkkaamossa ja valvoi, että kaikki sujui toivotulla tavalla.

"Koko ajan piti pelätä, että jotakin tapahtuu."

Vuonna 1971 kaivoksen katto murtui ja Onton jäi sen alle. Työpari kuoli, mutta Ontonilta murtui vain jalka.

Ulkona maan pinnalla kohoavat kerrostalon korkuiset kivimäet.

"Ne ovat naisten käsityötä", Ain Luuk kertoo.

Rikastamossa naiset erottelivat käsityönä ruskean palavankiven vaaleasta kalkkikivestä. "Se oli vähän häpeällistäkin", Luuk sanoo.

Toimittajilta kiellettiin pääsy Kohtlan kaivoksille ennen sen sulkemista vuonna 2000. Nyt vieraat ovat erittäin tervetulleita, sillä Viro haluaa viedä palavankiven osaamistaan maailmalle.

Rikastamon uusissa näyttelysaleissa entiset kaivostyöntekijät puhuvat näyttöruuduissa eri kielillä. Pitää vain painaa nappia.

Valtion omistaman Eesti Energian tytäryhtiö osallistuu palavallakivellä toimivan sähkövoimalan rakentamiseen Jordaniassa. Samalla virolaiset seuraavat hieman epäluuloisina, miten käy Eesti Energian yrityksille hyödyntää palavaakiveä Yhdysvalloissa Utahin osavaltiossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat