Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 700 hukkui Välimerellä

Parikymmentä alusta etsi hukkuneita siirtolaisia. Frontexin entinen johtaja: "Ihmishengillä pelataan Mustaa Pekkaa."

Ulkomaat
 
Reuters
Italian rannikkovartioston laiva ja helikopteri osallistuivat pelastusoperaatioon Libyan rannikolla sunnuntaina. Kuvan on luovuttanut Italian rannikkovartiosto.
Italian rannikkovartioston laiva ja helikopteri osallistuivat pelastusoperaatioon Libyan rannikolla sunnuntaina. Kuvan on luovuttanut Italian rannikkovartiosto. Kuva: Reuters

Jopa 700 ihmisen pelättiin hukkuneen Välimerellä, kun satoja siirtolaisia kuljettanut kiikkerä kalastusvene kaatui Libyan rannikolla sunnuntain vastaisena yönä.

Jos kuolonuhrien määrä varmistuu, kyseessä voi olla pahin siirtolaisia kohdannut haveri Välimerellä vuosikymmeniin.

Fakta

Välimereen hukkuu tuhansia siirtolaisia

 13 500 luvatonta siirtolaista pelastettiin Välimereltä viime viikolla.

 900 siirtolaista oli jo hukkunut tänä vuonna ennen sunnuntain suuronnettomuutta.

 31 500 maahanpyrkijää on saapunut Pohjois-Afrikasta Eurooppaan tänä vuonna.

 Arviolta 218 000 siirtolaista ylitti Välimeren 2014.

 Arviolta 3 500 siirtolaista hukkui Välimerellä viime vuonna.

Lähde: UNHCR

Vene kaatui lauantaina puoliltaöin Libyan rannikon kupeessa noin 200 kilometriä etelään Italialle kuuluvalta Lampedusan saarelta. Sunnuntai-iltaan mennessä 28 ihmistä oli pelastettu merestä, Italian rajavalvonnan poliisi Antonino Irato kertoi Italian RaiNews-uutiskanavalle. Reutersin mukaan merestä oli poimittu 24 ihmisen ruumiit.

17 Italian rannikkovartioston ja laivaston alusta oli pelastustoimissa. Onnettomuuspaikan lähellä liikkuville aluksille lähetettiin hätäkutsuja. Myös helikoptereita ja lentokoneita osallistui pelastustöihin.

"Pelkäämme pahoin, että tragedian mittasuhteet ovat valtavat", YK:n pakolaisvaltuutetun puhemies Carlotta Sami kertoi SkyTG24-televisiouutisille.

Hukkuneiden määrä ei voitu vielä sunnuntaina vahvistaa. Arviot uhrien määrästä perustuivat pelastettujen kertomuksiin.

Suuronnettomuus lisää entisestään EU:n painetta lisätä voimavaroja Välimeren siirtolaiskriisin ratkaisuun. Italian pääministeri Matteo Renzi kutsui EU:n siirtolaisuudesta vastaavat johtajat hätäkokoukseen.

"Pyydämme, ettei meitä jätetä yksin", Renzi sanoi Reutersin mukaan. Hän painotti sitä, etteivät pelastusoperaatiot yksin riitä lopettamaan siirtolaisten hukkumisonnettomuuksia Välimerellä. Ongelma ratkeaa vain puuttumalla laittomaan ihmiskauppaan Libyassa, hän sanoi.

Kansainväliset avustusjärjestöt ja Italian viranomaiset ovat arvostelleet EU:n Triton-rajanvalvontaprojektia. Triton korvasi tämän vuoden alussa Italian oman, kattavamman etsintä- ja pelastusprojekti Mare Nostrumin. Tritonin budjetti on huomattavasti Mare Nostrumia pienempi, ja vastuualueita on vähemmän.

Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston Frontexin entinen pääjohtaja Ilkka Laitinen kuvaa siirtolaisvirtaa Välimeren yli "pirulliseksi oravanpyöräksi".

Laitisen mukaan siirtolaisvirtaa on äärimmäisen vaikea pysäyttää: salakuljetusta pyörittävät häikäilemättömät järjestäytyneet rikolliset, jotka pystyvät toimimaan vapaasti Libyassa. Myös jihadistijärjestö Isisin epäillään hyödyntävän Välimeren ihmissalakuljetusreittejä.

"Ongelman ratkaisu ei ole se, että italialaiset sanovat, että tämä on Euroopan unionin ongelma. Tyypillistä on, että ongelma siirretään Frontexin syliin, jolla ei ole omaa kalustoa ja joka on täysin riippuvainen jäsenvaltioiden hyvästä tahdosta lähettää henkilöstöä ja kalustoa", Laitinen sanoo.

"Siinä pelataan korttia ja katsotaan, kenelle jää Musta Pekka käteen. Se, mitä tapahtuu keskisellä ja itäisellä Välimerellä, ei ole rajavalvonnallinen kysymys, vaan kyse on laittomasta maahantulosta kaikessa monimutkaisuudessaan. Valvontatoimin sitä ei saada hallintaan."

Laitisen mukaan viime viikolla tapahtuneet onnettomuudet johtuvat osin siitä, että kuljetuksia järjestävillä rikollisilla ei ole enää käytössään hyväkuntoisia veneitä ja laivoja. Alukset ovat käyneet vähiin, koska ne on takavarikoitu tai tuhottu aiemmissa salakuljetusyrityksissä.

"Erityisesti Libyan puolelta hyväkuntoiset alukset ovat päässeet vain loppumaan."

Onnettomuuden epäillään sattuneen, kun siirtolaiset ryntäsivät noin 20-metrisen veneen toiselle laidalle pelastajaksi toivotun kauppa-aluksen lähestyessä venettä.

Siirtolaisvirta Libyasta Eurooppaan on kiihtynyt viime päivinä säiden lämmettyä. Ennen lauantain onnettomuutta noin 450 siirtolaista hukkui Välimerellä yksin viime viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat