Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maa ja kaivokset valtiolle – Etelä-Afrikan uusi oppositio ajaa rajuja keinoja

HS tapasi Etelä-Afrikan räyhäpoliitikon Julius Maleman, joka kansallistaisi maan ja kaivokset

Ulkomaat
 
Mike Hutchings Reuters
Julius Malema puhui toimittajille Kapkaupungissa sen jälkeen, kun hänet oli häiriköinnin takia poistettu parlamentista helmikuussa.
Julius Malema puhui toimittajille Kapkaupungissa sen jälkeen, kun hänet oli häiriköinnin takia poistettu parlamentista helmikuussa. Kuva: Mike Hutchings Reuters

Pöydän takana seisoo Etelä-Afrikan pelätyin poliitikko. Niin Julius Malemaa on luonnehdittu. Eikä hänen oma luonnehdintansa ole yhtään vähäisempi.

"Minä olen valtion vihollinen numero 1", Malema sanoo.

Kuka?

Julius Malema

 Syntyi vuonna 1981 Etelä-Afrikassa. Kasvoi kotiapulaisena työskennelleen yksinhuoltajaäidin kanssa.

 Liittyi 9-vuotiaana rotusortoa vastustaneeseen ANC-liikkeeseen.

 Johti ANC:n nuorisoliittoa 2008–2012.

 Tultuaan erotetuksi ANC:sta perusti vasemmistolaisen Economic Freedom Fighters EFF-puolueen.

 Opiskelee viestintää ja afrikkalaisia kieliä Etelä-Afrikan yliopisto Unisassa.

 Harrastaa house-musiikin soittamista tiskijukkana.

Se on hänelle tyypillinen lausunto: pöyhkeä ja röyhkeä. 34-vuotias Malema johtaa nuorta vasemmistolaista oppositiopuoluetta nimeltä Economic Freedom Fighters (EFF). Puolueella on hurja tavoite.

"Me olemme vallankumouksellinen liike", Malema sanoo joukolle ulkomaisia kirjeenvaihtajia Johannesburgissa.

Hän on pukeutunut rennosti valkoiseen puseroon ja farkkuihin. EFF-puolueen tunnuksen, punaisen baretin, hän on jättänyt kotiin.

Maleman ajama vallankumous jakaisi varallisuuden uudelleen Etelä-Afrikassa, joka on äärimmäisten tuloerojen maa. Nyt huhtikuussa tulee 21 vuotta Etelä-Afrikan ensimmäisistä vapaista vaaleista. Rotusortoa ylläpitänyt valkoinen vähemmistö väistyi, ja musta enemmistö otti vallan.

Mutta talous ja varallisuus ovat yhä valtaosin valkoisilla. Noin 52 miljoonan ihmisen väestöstä puolet elää valtion määrittelemän köyhyysrajan alapuolella, ja heistä pääosa on mustia.

"Poliittinen vapaus ilman taloudellisia mahdollisuuksia ei ole mitään", Malema sanoo.

Etelä-Afrikan viljelymaasta 79 prosenttia on yksityisomistuksessa. Siitä valtaosa on muutamalla kymmenellä tuhannella valkoisella suurtilallisella. Töitä pelloilla tekevät yleensä mustat naiset.

"Sitten kun EFF on vallassa, valtio omistaa kaiken maan", Malema sanoo.

Maleman mallissa kansalaiset hakisivat valtiolta lupaa käyttää maata tiettyyn tarkoitukseen.

Kansallistaminen koskisi myös talouden tukijalkaa kaivosteollisuutta. Malema haluaa, että valtio omistaisi kaivosyhtiöistä enemmistön ja työntekijät loput.

Etelä-Afrikan valkoisille Malema on painajaisten ilmentymä. Heidän takaraivoissaan kytee pelko siitä, että Etelä-Afrikka "lähtee Zimin tielle". Naapurimaa Zimbabwessa presidentti Robert Mugabe – jota Malema ihailee – toteutti 2000-luvun alussa valkoisten tilojen pakkovaltauksia. Monet valkoiset pakenivat maasta, ja ruoantuotanto ja talous romahtivat.

Malema kuitenkin sanoo, että Etelä-Afrikka kuuluu yhtä lailla mustille ja valkoisille.

"Vähemmistöillä on paikka täällä. Tämä on heidän kotinsa. Mutta he eivät voi enää olettaa voivansa säilyttää apartheid-ajan etuoikeuksiaan. Heidän pitää jakaa."

Maleman teot ovat kuitenkin olleet monille osoitus siitä, ettei tämä aja asioita demokratian säännöillä vaan niitä rikkomalla.

Malema tuli politiikkaan valtapuolue Afrikan kansalliskongressin ANC:n nuorisoliiton johtajana. Monille jäi mieleen kampanjointi, jossa Malema joukkoineen lauloi kiisteltyä "tappakaa buurit" -laulua. Buureilla viitataan maan valkoiseen afrikaanivähemmistöön. Malema sai teosta tuomion vihapuheesta.

ANC erotti puoluetta repineen Maleman kolme vuotta sitten. Nyt tämä mollaa ANC:ta ja entistä suojelijaansa presidentti Jacob Zumaa korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä.

Tämän vuoden helmikuussa Malema puoluetovereineen herätti huomiota häiriköimällä Zuman puhetta parlamentissa. Äskettäin Malema on kannustanut tärvelemään siirtomaa- ja apartheid-ajan patsaita, jotka hänen mielestään edustavat valkoisten yhä jatkuvaa herruutta.

Maleman tavoittelema maine idealistisena köyhien puolustajana on tahraantunut pitkittyneessä oikeusjutussa, jossa häntä syytetään petoksesta ja rahanpesusta. Myös veroissa on epäselvyyksiä. Verottaja syytti Maleman valehdelleen selvityksessään ja määräsi 14 miljoonan randin (runsaat miljoona euroa) lisälaskun.

Maleman mukaan kyseessä on vastustajien kampanja hänen hiljentämisekseen.

"Aina siitä lähtien kun tulin valtapolitiikkaan, olen ollut tutkinnan kohteena", hän sanoo.

Räväkkä esiintyminen ja selkeät viholliskuvat kuitenkin purevat nyt Etelä-Afrikan nuorisoon. EFF on yhä marginaalipuolue, mutta viime vuonna se osallistui ensi kertaa vaaleihin ja sai kuusi prosenttia äänistä ja 25 paikkaa parlamenttiin. Ensi vuoden paikallisvaleissa EFF:lle odotetaan vahvaa kannatusta.

Maleman viesti puree etenkin turhautuneisiin, vaille töitä ja mahdollisuuksia jääneisiin mustiin nuoriin, jotka eivät itse ole kokeneet valtapuolue ANC:n vapaustaistelun aikoja.

Arvostelijoiden mielestä EFF on yhden miehen ja yhden asian liike. Malema itse uskoo olevansa matkalla suuruuteen.

"Eteläafrikkalaiset tulevat antamaan meille suuria vastuullisia tehtäviä."

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat