Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakissa isketään Isis-järjestöä vastaan suomalaisopeilla

Suomalaiset kouluttavat kurditaistelijoita Pohjois-Irakissa vuoden ajan

Ulkomaat
 
Safin Hamed AFP
Kurdien peshmerga-taistelijat osallistuivat viime viikolla valmistujaisseremoniaan saksalaisten johtamalla koulutusleirillä Erbilissä.
Kurdien peshmerga-taistelijat osallistuivat viime viikolla valmistujaisseremoniaan saksalaisten johtamalla koulutusleirillä Erbilissä. Kuva: Safin Hamed AFP

Taistelut Pohjois-Irakin kurdijoukkojen ja äärijärjestö Isisin välillä puhkesivat taas viikonloppuna.

Öljykaupunki Kirkukin eteläpuolella käydyissä yhteenotoissa kuoli uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 35 taistelijaa. Kurdien mukaan he onnistuivat valtaamaan Isisiltä 84 neliökilometriä viikonlopun aikana.

Vain noin sadan kilometrin päähän taistelupaikasta on lähiviikkoina lentämässä ensimmäinen joukko suomalaissotilaita. Aluksi kurditaistelijoita kouluttamaan lähtee hieman alle tai jopa 50 suomalaista.

Pääjoukko pääsee perille todennäköisesti kesäkuun loppuun mennessä, kunhan ensimmäiset paikan päällä ovat arvioineet yksityiskohdat kouluttamisen tarpeesta.

"Varsinaista koulutusjoukkoa on todennäköisesti 30–40. Tarvetta on myös esikuntaväelle ja erilaisille tukitehtäville", kertoo osastoesiupseeri Hannu Teittinen puolustusministeriöstä.

Saksalaisten johtama koulutusleiri sijaitsee Irakin itsehallinnollisen kurdialueen pääkaupungin Erbilin liepeillä. Samalla leirillä on myös Alankomaiden, Britannian ja Italian sotilaskouluttajia. Norja on Suomen tapaan lähettämässä omiaan.

Muualla Irakissa sotilaskoulutusta Isisiä vastaan tarjoavat ainakin Espanja, Turkki ja Yhdysvallat.

Irakin mittakaavassa kurdialue on kuitenkin verrattain rauhallista, ja Erbilia pidetään turvallisena paikkana. Sieltä on silti vain noin sata kilometriä Isisin hallitsemaan suurkaupunkiin Mosuliin.

Viime viikolla autopommi tappoi kolme ihmistä Erbilissa Yhdysvaltojen konsulaatin liepeillä.

"Isis haluaa näyttää olevansa läsnä", sanoi kaupunginosan turvallisuusjohtaja Sherzad Farmand uutiskanava al-Arabiyan mukaan.

Viime marraskuussa autolla ajanut itsemurhapommittaja tappoi Erbilissa viisi ihmistä. Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.

Teittinen kertoo, että Puolustusvoimat puntaroi yhä keinoja suojella suomalaissotilaita.

"Toimintatavat, varustus, ajoneuvot, ehkä aseistus", hän luettelee auki olevia asioita.

Suomalaiset tarjoavat kurdeille todennäköisesti ainakin asekoulutusta, ensiapukoulutusta ja johtamiskoulutusta. Teittisen mukaan kyse ei pitäisi olla siviilien kouluttamisesta taistelijoiksi, vaan taistelijoiden jatkokoulutuksesta.

"Kun koulutamme johtajia, he pystyvät tulevaisuudessa kouluttamaan omia joukkojaan."

Ulkovaltojen tarjoamaa koulutusta Irakissa pidetään tarpeellisena muun muassa siksi, että parhaat paikalliset voimat on sidottu rintamalle taisteluihin Isisiä vastaan. Heidän tuekseen lähetetään lisää väkeä suomalaisten opeilla varustettuina arviolta 4–6 viikon koulutusjaksojen jälkeen.

Marwan Ibrahim AFP
Kurditaistelijoita asemissaan Bashirin kylässä Kirkukin eteläpuolella.
Kurditaistelijoita asemissaan Bashirin kylässä Kirkukin eteläpuolella.

Kurdien niin sanotut peshmerga-taistelijat ovat hajanainen joukko, joka puolustaa kurdiseutua virallisen aluehallinnon edustajina Irakin valtiollisen armeijan sijaan.

Peshmergat ovat taistelleet osin menestyksekkäästi Isisiä vastaan muun muassa Yhdysvaltojen ilmatuen avulla. Heillä on maine huomattavasti motivoituneempina taistelijoina kuin Irakin armeijan sotilaat. Kansainvälistä huomiota on herättänyt myös kurdinaisten taisteleminen miesten rinnalla etulinjassa.

Teittisen mukaan Suomi ei halunnut kouluttaa erityisesti kurdeja, vaan valitsi juuri tämän operaation, koska sotilasyhteistyöstä Saksan kanssa on hyviä kokemuksia muun muassa ISAF-rauhanturvaoperaatiosta Afganistanista. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti asiasta maaliskuussa.

Suomalaiset kouluttavat kurdeja vuoden ajan eli ensi vuoden kesään, ellei operaatiota päätetä jatkaa.

Isis valtasi laajoja alueita Pohjois- ja Länsi-Irakista nopeasti viime kesän aikana. Sen lyömisestä on tulossa huomattavasti hitaampi urakka.

"Todennäköisesti tuen tarve on olemassa yhä vuoden kuluttuakin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat