Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen panos Välimeren siirtolaisongelmaan: yksi partiovene ja kourallinen ihmisiä

Ulkomaat
 

Suomen panos Välimeren ylittävien ihmisten pelastamiseksi on tällä hetkellä melko vaatimattoman kuuloinen. Kreikan ja Turkin saaristoalueella partioi yksi suomalaisvene, jossa työskentelee kaksi suomalaista ja yksi kreikkalainen.

Toukokuussa tilanne tosin muuttuu, kun Italian Lampedusan saarelle lähetetään Dornier-valvontalentokone, kertoo Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Mika Rytkönen.

Everstiluutnantti Rytkösen mukaan Välimeren alueella on kaikkiaan vajaat kymmenen suomalaista. Tehtävien laskun maksaa Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontex.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on kertonut, että Suomen tulisi lisätä panoksiaan Välimeren siirtolaisongelman ratkaisemiseksi.

"Kyllä meidän täytyy tietenkin yhteistä vastuuta kantaa", Tuomioja totesi maanantaina.

Hän ei vielä halunnut tarkentaa, mitä vastuu käytännössä tarkoittaa.

Frontexin entinen pääjohtaja, kenraalimajuri Ilkka Laitinen on todennut, että Suomi on resursseihin suhteutettuna "eurooppalaisen rajaturvallisuusyhteistyön suurvalta". Kommentti kielii ehkä enemmän muiden kuin Suomen käyttämien resurssien kokoluokasta.

Everstiluutnantti Rytkösen mukaan nopea tapa auttaa Välimerta ylittäviä ja alueen maita on lähettää paikalle henkilöstöä ja kalustoa.

"Keskeisintä olisi kuitenkin iskeä salakuljettajiin", hän toteaa.

EU:n aikomuksena on hillitä Välimeren siirtolaisvirtaa tuhoamalla ihmissalakuljettajien aluksia ja tehostamalla pakolaisten palautuksia. Rytkösen mukaan alusten tuhoaminen on "hyvä keino" hillitä hengenvaarallisia salakuljetusmissioita.

Alusten tuhoamiseen saattaa kuitenkin sisältyä riski. Kun kunnon alukset hävitetään tai takavarikoidaan, salakuljettajat turvautuvat entistä surkeampaan kalustoon tai väkivaltaan.

Unioni kaavailee myös lisärahoitusta ja muita resursseja Välimeren valvonta- ja pelastusoperaatioille sekä aikoo käynnistää pilottiohjelman siirtolaisten sijoittamiseksi tasapuolisemmin eri jäsenmaihin, kerrottiin maanantaina esitellyssä kymmenkohtaisessa EU-komission esityksessä.

Rytkösen mukaan suomalaisten työ Välimerellä tuottaa hedelmää. Perustyötä on havaita siirtolaisten veneitä ja ilmoittaa havainnoista kyseisen alueen viranomaisille.

Hänen mukaansa Kreikan saaristosta tavoitetaan hyvin kirjavia ihmisryhmiä.

"Siellä on Syyrian sotaa pakenevia, mutta myös ihmisiä Afrikasta, Pakistanista, Afganistanista ja muualta. Siellä on turvapaikan tarvitsijoita, onnenonkijoita, ja on siellä rikollisiakin", Rytkönen sanoo.

EU-maiden johtajat käsittelevät Välimeren siirtolaiskriisiä torstaina Brysselissä järjestettävässä hätäkokouksessa. Kokous on reaktio moniin viime viikkojen onnettomuuksiin, kuten sunnuntaina sattuneeseen, jopa 700 ihmishenkeä vaatineeseen, tragediaan.

Vain puolentoista viikon aikana yli kymmenentuhatta Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista on pelastettu Välimerellä kiikkeristä aluksista.

Suomen asiantuntijoita, venemiehistöjä ja lentokone on osallistunut Välimeren operaatioihin 2–3 kuukauden ajan vuosittain.

Salakuljettaminen on monina vuosina hiljentynyt talvisaikaan kovan merenkäynnin vuoksi. Mutta parin viime vuoden aikana hiljaisempaa kautta ei ole tullutkaan, mikä on lisännyt tarkkailun ja pelastustointen tarvetta, Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen on kertonut.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna jo 1 600 ihmistä on kuollut Välimerellä. Luku on suurempi kuin koko vuonna 2011 tai vuosina 2012 ja 2013 yhteensä.

Viime vuonna Välimeri vaati ainakin 3 500 ihmisen hengen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat