Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häpeä hyökyy Euroopan rannoille

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Lokakuussa 2013 Eurooppa antoi paavi Franciscusta myöten lupauksen. "Ei koskaan enää", Euroopan johtajat vannoivat vakavin, huolen varjostamin ilmein.

Italian Lampedusan saaren edustalla oli juuri hukkunut yli 360 siirtolaista, kun heidän aluksensa syttyi tuleen ja kaatui. Välimeri alkoi uhkaavasti muuttua hautausmaaksi. EU-komissio laati pikaisesti viisikohtaisen suunnitelman, jotta vastaavat tragediat vältettäisiin tulevaisuudessa.

Jotain jäi kuitenkin pahasti kesken. Kun ruumiskuvat alkoivat häipyä eurooppalaisten mielestä, hiipui myös EU-maiden halu tehdä yhteistyötä pakolaistilanteen ratkaisemiseksi. Tämän seurauksena nyt – keväällä 2015 – Eurooppa on unohtanut ei koskaan enää -lupauksensa ja on sitä vastoin joko taas -tilanteessa. Viime viikonloppuna Välimerestä tuli ainakin 800 ihmisen hauta.

Nämä ihmishenkien menetykset ovat suoraa seurausta Euroopan maiden – myös Suomen – kyvyttömyydestä yhteistyöhön ja taakanjakoon. Pohjois-Eurooppa on ollut haluton jakamaan vastuuta etelän kanssa, ja poliitikot ovat halunneet pysyä hissukseen maahanmuutosta, sillä he pelkäävät pakolaisten antavan lisäsytykkeitä populisteille.

Eurooppa ei tietenkään ole syyllinen siihen, että syyrialaiset, eritrealaiset, somalit ja palestiinalaiset lähtevät ylittämään Välimerta henkensä kaupalla. Pakolaiset lähtevät maista, joissa ei ole kunnollista hallintoa, ja heidän matkanjärjestäjinään toimivat rikollisliigat, joita EU:n on vaikea pistää kuriin.

Euroopan rantoja huuhtovat silti häpeän aallot. Sitä, että EU-maat antavat ihmisten kuolla rantavesiinsä, ei voi mitenkään perustella.

Maanantaina EU-komissio esitteli uuden kymmenkohtaisen ohjelman siirtolaisongelman ratkaisemiseksi. Moni epäili, että senkin toteutus jää puolitiehen.

EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini myönsi, että ihmisenä ja äitinä hän on kysynyt itseltään, miksi Eurooppa tarvitsee tragedioita ryhtyäkseen toimiin.

"Aina ei ole helppoa olla poliitikko, koska ensimmäinen viesti on, että lähetä ne takaisin", Mogherini sanoi.

"Lähetä ne takaisin on kuitenkin toinen tapa tappaa heidät."

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat