Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Isisin johtaja on haavoittunut vakavasti

The Guardianin mukaan Abu Bakr al-Bagdadi ei pysty johtamaan Isisiä

Ulkomaat
 
Reuters
Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on esiintynyt julkisuudessa vain kerran. Tämä tapahtui viime vuoden heinäkuussa moskeijassa Mosulissa. Kuva on otettu internetissä julkaistusta videosta.
Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on esiintynyt julkisuudessa vain kerran. Tämä tapahtui viime vuoden heinäkuussa moskeijassa Mosulissa. Kuva on otettu internetissä julkaistusta videosta. Kuva: Reuters

Brittilehti The Guardianin mukaan terroristijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi haavoittui vakavasti Yhdysvaltain johtaman koalition maaliskuussa tekemässä ilmaiskussa.

Lehden tietojen mukaan al-Bagdadin haavat olivat hengenvaarallisia, mutta hän on sittemmin toipunut hitaasti. Al-Bagdadi ei ole kuitenkaan enää pystynyt johtamaan järjestöä, tai osallistumaan sen päivittäiseen toimintaan.

The Guardianin mukaan tiedot perustuvat Irakin Isis-järjestöön läheisissä väleissä olevan henkilön kertomukseen.

Yhdysvaltalainen diplomaatti ja Irakin armeijan edustaja ovat myös vahvistaneet The Guardianille, että maaliskuun 18:sta päivänä Syyrian rajan läheisyydessä tehtiin ilmaisku. Kohteena oli Umm al-Rousin ja al-Qaraan kylien välillä matkannut kolmen auton saattue, jossa uskottiin olevan Isisin paikallista johtajistoa. Nimettömänä pysyttelevän amerikkalaisdiplomaatin mukaan iskujen tapahtumahetkellä tiedossa ei ollut, että Abu Bakr olisi ollut autosaattueen mukana. Kolmen miehen uskotaan saaneen surmansa iskussa.

"Kyllä, hän haavoittui Umm al-Rousin kylän läheisyydessä tehdyssä iskussa", sanoi The Guardianille puolestaan Irakin hallituksen Isis-asiantuntija Hisham al-Hashimi.

Abu Bakr al-Bagdadin on uskottu oleskelleen pitkiä aikoja samalla alueella, jossa isku tehtiin. Mosulin länsipuolella sijaitseva al-Baajin on eristäytynyt, salakuljetusreittien täyttämä harvaan asuttu alue Syyrian rajan pinnassa. Valtaa siellä pitävät sunniheimot, joita Saddam Husseinkaan ei onnistunut täysin alistamaan. Myöskään amerikkalais- tai irakilaissotilaat eivät ole sittemmin saaneet seutua hallintaansa. Useiden jihadistiterroristien uskotaankin piileskelevän alueella.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun al-Bagdadin kerrotaan haavoittuneen. Viime marraskuussa ja joulukuussa maailmalle levisi tieto, että al-Bagdadi olisi kuollut ilmaiskussa. Joulukuun ilmaiskussa hävittäjästä ammuttu ohjus osui kuitenkin ilmeisesti al-Bagdadin edessä ajaneeseen autoon, jolloin surmansa sai Isis-järjestön kakkosmies.

Mikäli al-Bagdad menehtyisi, voisi se lamauttaa Isisin toiminnan hetkeksi. Todennäköisesti järjestö saisi kuitenkin nopeasti johtoonsa uuden "kalifin".

The Guardianin tietojen mukaan al-Bagdadi haavoittumisen jälkeen järjestön johtajat järjestivätkin tapaamisen, jossa neuvoteltiin al-Bagdadin seuraajasta.

Abu Bakr al-Bagdadi, oikealta nimeltään Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarra, on ensimmäinen Isis-johtaja, joka julisti itsensä "kalifiksi". Kalifilla tarkoitetaan profeetta Muhammedin edustajaa ja kaikkien maailman muslimien johtajaa. Valtaosa islamin uskonoppineista ei tunnusta Abu Bakr al-Bagdadin asemaa kalifina.

Vaikka Abu Bakr al-Bagdadia pidetään nykyisin yhtenä maailman vaarallisimmista terroristeista, niin hänestä tiedetään silti lopulta yllättävän vähän.

Pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin keväällä 2003, al-Bagdadi liittyi sunnalaisista koostuvaan ryhmittymään. Tätä ennen hän oli opiskellut Bagdadin islamilaisessa yliopistossa. Opintojen jälkeen al-Baghdadi meni naimisiin ja tuli isäksi. al-Bagdadin kuvailtiin tuolloin olleen hiljainen ja syrjään vetäytyvä opiskelijaksi, joka oli taitava jalkapalloilija.

Sodan aikana al-Bagdadi joutui Yhdysvaltojen vangiksi ja häntä pidettiin vangittuna Bucca-vankilassa Irakissa neljä vuotta. Yhdysvallat kuitenkin vapautti hänet "pikkurikollisena", jota ei pidetty tarpeeksi vaarallisena. Seuranneina vuosina al-Bagdadi radikalisoitui yhä vahvemmin ja aloitti nousemisen Irakin al-Qaidassa. Kun Syyria suistui veriseen sisällissotaan, Irakin al-Qaida laajensi toimintaansa rajan yli. Al-Bagdadi ajautui kuitenkin Syyriassa erimielisyyksiin al-Qaidan keskusjohdon kanssa ja Isis irtautui al-Qaidasta. Samaan aikaan Isis alkoi aktivoitua jälleen Irakissa.

Abu Bakr al-Bagdadi nousi Isisin edeltäjän Irakin al-Qaidan johtoon vuonna 2010, kun järjestön silloinen johtaja Abu Abdullah al-Rashid al-Bagdadi kuoli Yhdysvaltojen ja Irakin armeijan tekemässä raketti-iskussa Tikritissä. Vuonna 2013 Yhdysvallat etsintäkuulutti hänet yli seitsemän miljoonan euron palkkiota vastaan.

Kesäkuussa 2014 Isis onnistui valtaamaan laajoja alueita Pohjois-Irakissa ja julisti perustaneensa Syyriaan ja Irakiin islamilaisen kalifaatin. Samaan aikaan sunnalainen ääriliike Isis kasvoi yhdeksi maailman pelätyimmistä terroristijärjestöistä ja al-Bagdadi julisti Isisin Irakissa ja Syyriassa valloittamille alueille islamilaisen valtion.

Isis haluaa hallita kalifaattiaan äärimmäisten islamintulkintojen mukaisesti ja uskoo käyvänsä pyhää sotaa "vääräuskoisia" vastaan. Erityisen vihamielisesti se on suhtautunut shiiamuslimeihin. Järjestö tunnetaan poikkeuksellisen raa'asta väkivallasta, joka kohdistuu usein siviileihin.

Julkisuudessa al-Bagdadi on esiintynyt vain kerran. Tämä tapahtui viime vuoden heinäkuussa moskeijassa Mosulissa. Tuolloin al-Bagdadi uhosi, että Islamilainen valtio tulee ulottumaan Roomaan asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat