Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Auschwitzin kirjanpitäjän" oikeudenkäynti alkoi

Oskar Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 murhaan

Ulkomaat
 
Oskar Gröning
Oskar Gröning

Saksassa alkoi tiistaina oikeudenkäynti Auschwitzin keskitysleirin kirjanpitäjänä toiminutta Oskar Gröningiä, 93, vastaan.

Lüneburgin hovioikeudessa häntä syytetään avunannosta ainakin 300 000 murhaan.

Oskar Gröning toimi SS-joukoissa työnjohtajana, joka vastasi leirille tuotujen ihmiset omaisuuden takavarikoinnista ja lajittelusta.

Hänen johdollaan laskettiin juutalaisten rahat ja lajiteltiin korut ja muut arvoesineet.

Oikeudenkäynnissä on kyse niin sanotusta natsien Unkarin-operaatiosta, jossa muutamien viikkojen aikana kesällä 1944 Auschwitziin kuljettiin junilla noin 425 000 juutalaista. Heistä 300 000 murhattiin heti saapumisen jälkeen keskitysleirin kaasukammioissa.

Silloin Gröningin tehtävänä oli ottaa vastaan heti laitureilla Unkarin juutalaisilta takavarikoidut rahat ja arvoesineet. Hän oli myös itse mukana laitureilla tutkimassa laukkuja, jotka kaasukammioihin johdatetut ihmiset joutuivat siihen jättämään.

Gröningin käsien läpi kulki valuuttaa useista Euroopan maista. Sitä tuli juutalaisten matkalaukuissa ja vaatteisiin piilotettuna Auschwitziin.

Hän piti rahasta kirjaa ja lähetti sen erissä Berliiniin.

Oikeudenkäynnissä hänen katsotaan tietoisesti osallistuneen natsien tuhoamiskoneiston ylläpitämiseen, vaikka hän tiesi tarkalleen, mitä leirillä tapahtui.

Gröning katsoo itse, ettei hänellä "ole käsissään verta".

Oskar Gröningin perhe oli hyvin natsimielinen, ja hän liittyi Hitler-Jugendiin heti kun se perustettiin 1933. Auschwitziin hänet komennettiin 1944.

Oikeudenkäynti on ensimmäinen SS-miestä vastaan kahteenkymmeneen vuoteen. Syytteen takana on 53 ihmistä, jotka itse tai joiden perheet joutuivat Auschwitziin.

"Minulle kyse ei ole rangaistuksesta. Kyse on tuomiosta", sanoi unkarilainen Eva Pusztai-Fahidi Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdelle.

Hänet kuljetettiin perheensä kanssa Auschwitziin, ja hän menetti siellä vanhempansa, pikkusiskonsa ja yhteensä 49 sukulaista.

Saksan oikeusistuimissa on käyty vain muutamia oikeudenkäyntejä Auschwitzissa työskennelleitä "sivustaseuraajia" vastaan. Esimerkiksi vuonna 1977 Gröningin osastoa, eli vankien omaisuusosastosta tehtiin tutkinta, kertoo Frankfurter Allgemeine Zeitung. Gröning itse on ollut kerran aiemmin oikeuden edessä todistajana vuonna 1984. Silloin juttu koski syytteitä hänen kanssa työskennellyttä miestä vastaan.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat