Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kosovossa: Haave Suur-Albaniasta elää

Serbia ja Euroopan unioni kammoksuvat Albanian ja Kosovon yhdistymispuheita

Ulkomaat
 
Suur-Albanian aate elää Balkanilla
Suur-Albanian aate elää Balkanilla
Monet albaanit Kosovossa ja Albaniassa kokevat olevansa yhtä kansaa ja keinotekoisesti eri valtioissa. Ajatus Suur-Albaniassa kytee pinnan alla, mutta on poliittisesti tulenarka. Toimittajat Tommi Hannula HS ja Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Albaanien väliin tuli raja vuonna 1913

 Albanian asukasluku on noin kolme miljoonaa, Kosovon 1,8 miljoonaa.

 Albania itsenäistyi vuonna 1913 osmanien valtakunnan hajottua, mutta albaaniväestöä jäi merkittävästi rajojen ulkopuolelle.

 Albaanit ovat enemmistö myös Kosovossa, joka oli pitkään osa Jugoslaviaa.

 Kosovo irtautui Serbiasta sodan myötä vuonna 1999 ja julistautui itsenäiseksi vuonna 2008. Serbia ei tunnusta itsenäisyyttä.

 Albania, Kosovo ja Serbia haluavat EU:n jäseniksi. Kosovo ja Serbia aloittivat suhteidensa "normalisoinnin" EU:n välittämällä sopimuksella vuonna 2013.

 Kosovo ei ole YK:n jäsenmaa. Sen itsenäisyyden on tunnustanut YK:n 193 jäsenmaasta 108, myös Suomi.

Jos näet ympärilläsi paljon Albanian lippuja, olet todennäköisimmin Kosovossa. Niin voi päätellä vierailemalla kaupungeissa maiden rajaseudulla.

Albanian Kukësissa lippuja on esillä maltillisesti. Sen sijaan Kosovon Prizrenissä Albanian punamustaa paljastuu joka nurkalta, enimmäkseen epävirallisina pikkulippuina. Kosovon sinikeltainen tunnus on harvinaisuus omassa maassaan.

"Yhdistyminen olisi molempien etu. Olemmehan yksi kansa", sanoo lukiolainen Gonxhe Bojaxhiu, 18, vilkkaalla aukiolla keskiaikaisessa Prizrenissä.

"Olemme samaa verta. Yhdistymme ajan myötä", sanoo työtön Arben Mustafa, 31, kahvilan terassilla uneliaassa järvenrantakaupungissa Kukësissa. Sinne ajaa valtionrajan yli parissakymmenessä minuutissa pitkin uutta ja ruuhkatonta moottoritietä, joka on ristitty "isänmaalliseksi valtatieksi". Arvostelijoiden mukaan nimi paljastaa miljardihankkeen poliittiset motiivit.

Kalle Koponen HS
Kioskin omistaja Lulzim Kryeziu (vas.) kertoo, että Kosovon Prizrenissä ihmiset ostavat enemmän Albanian kuin oman valtionsa lippuja.
Kioskin omistaja Lulzim Kryeziu (vas.) kertoo, että Kosovon Prizrenissä ihmiset ostavat enemmän Albanian kuin oman valtionsa lippuja.

HS löysi ainoastaan yhdistymisen kannattajia juteltuaan iltapäivän aikana vajaan parinkymmenen paikallisen kanssa rajan molemmin puolin.

Otos tuskin kuvastaa kannatuksen laajuutta seuduilla, joissa suhteet rajan yli eivät ole yhtä arkipäiväisiä. Tutkimusyhtiö Gallupin ja albanialaisen ajatushautomon AIIS:n viime vuosina tekemät erilliset kyselyt vihjaavat silti, että Kosovossa yhdistymistä kannattaisi selvä enemmistö, Albaniassa niukempi.

Valtaosa Albanian ja Kosovon asukkaista on etnisiä albaaneja. Yhdistymispuheet tarjoavat poliitikoille populistisen keinon vaieta aidommista ongelmista maissaan, jotka ovat Euroopan köyhimpiä ja korruptoituneimpia. Viime viikkoina Albanian pääministeri Edi Rama on puhunut yhdistymisestä toistuvasti.

"Albanian ja Kosovon albaanien yhdistyminen on väistämätöntä ja kiistatonta", hän sanoi huhtikuun alussa. Raman mukaan yhdistyminen tapahtuu "perinteisellä tavalla", ellei niin käy käytännön seurauksena maiden liityttyä EU:n jäseniksi.

Rama yritti kommenteillaan todennäköisesti painostaa EU:ta vauhdittamaan Albanian ja Kosovon jäsenpyrkimyksiä, mutta Serbiaan puheet kantautuivat sotarumpujen kuminana.

"Kosovo ja Albania eivät koskaan tule yhdistymään perinteisellä tavalla. Pyydän Albanian johtajia lopettamaan epävakauden lietsomisen alueella", Serbian pääministeri Aleksandar Vučić twiittasi vastaukseksi.

Serbia ei tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Pohjois-Kosovon serbienemmistöinen alue ei ole vieläkään täysin Kosovon hallinnassa, vaikka Kosovo ja Serbia ovat normalisoineet suhteitaan EU-jäsenpyrkimystensä ehtona. Etnisten kiistojen hillitsemiseksi myös EU vastustaa puheita Albanian ja Kosovon yhdistymisestä.

Niin sanotussa Suur-Albanian lipussa on kuvattu albaanien asuttamat alueet nykyisten Albanian, Kosovon, Makedonian, Montenegron, Serbian ja Kreikan alueilla sekä Albanian itsenäistymisen johtohahmot Ismail Qemali ja Isa Boletini. "Autochthonous" tarkoittaa suomeksi syntyperäistä.
Niin sanotussa Suur-Albanian lipussa on kuvattu albaanien asuttamat alueet nykyisten Albanian, Kosovon, Makedonian, Montenegron, Serbian ja Kreikan alueilla sekä Albanian itsenäistymisen johtohahmot Ismail Qemali ja Isa Boletini. "Autochthonous" tarkoittaa suomeksi syntyperäistä.

Kosovon oma jalkapallomaajoukkue ei saa ainakaan toistaiseksi pyrkiä arvokisoihin, mutta Albanian ottelut keräävät Kosovon pääkaupungin Pristinan katukatsomoihin paljon väkeä.

Viime lokakuussa Belgradissa kesken Serbia–Albania-ottelun pelaajien ylle ilmaantui lennokin kannattelema lippu, johon oli kuvattu niin sanottu Suur-Albania. Kansallismielisimmät haaveilevat albaanivaltiosta, johon kuuluisi osia myös nykyisistä Makedoniasta, Montenegrosta, Serbiasta ja Kreikasta.

Serbit syyttivät lipputempauksesta katsomossa istunutta Albanian pääministerin veljeä.

"Ottelun tapahtumat tekivät tuosta lipusta todella suositun", kertoo kioskin omistaja Lulzim Kryeziu Prizrenissä. Hän on ripustanut Suur-Albanian lipun parhaalle paikalle.

Kosovolaiset ostavat kioskilta silti eniten perinteisiä Albanian lippuja.

Tommi Hannula HS
Prizren/Kukës

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat