Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilaat komennettiin hillitsemään Etelä-Afrikan muukalaisvihaa

Osa ulkomaalaisista on paennut väkivaltaisuuksia kotimaihinsa

Ulkomaat
 

Etelä-Afrikassa armeijan sotilaat on komennettu "viimeisenä" keinona hillitsemään viikkoja maassa jatkuneita muukalaisvihamielisiä levottomuuksia.

Sotilaat ovat olleet mukana esimerkiksi keskiviikon vastaisena yönä tukemassa poliisien tekemää ratsiaa Johannesburgissa asuntolaan, jossa levottomuuksia lietsoneiden epäiltiin majailevan.

Poliisi pidätti ratsiassa 11 epäiltyä, kertoi uutistoimisto AFP. Levottomuuksissa on kuollut jo ainakin seitsemän ihmistä.

Ulkomaalaisvastaiset levottomuudet alkoivat kolmisen viikkoa sitten.

Siirtolaisvastaisia tunteita Etelä-Afrikassa on kärjistänyt heikko taloustilanne. Työttömyysprosentti on noin 25 ja monet eteläafrikkalaiset syyttävät ulkomaalaisia työpaikkojen viemisestä paikallisilta. Nuorten työttömyysprosentti on jopa 50.

Etelä-Afrikassa on 52 miljoonaa asukasta, joista virallisesti ulkomaalaisia on noin kaksi miljoonaa.

Luvut ovat epätarkkoja, ja todellisuudessa ulkomaalaisia arvellaan olevan maassa huomattavasti enemmän, jopa viisi miljoonaa.

Hyökkäyksen kohteeksi ovat joutuneet muun muassa malawilaiset, zimbabwelaiset sekä mosambikilaiset siirtolaiset.

Kuohunta on saanut eteläafrikkalaiset myös isoin joukoin vastustamaan rasismia ja vihanpitoa. "Ei ulkomaalaiskammolle" on ollut Twitterin näkyvimpiä iskulauseita, ja monet viestimet ovat ottaneet kantaa väkivallan lopettamiseksi.

Sotilaiden mobilisoimista arvosteli muun muassa EFF-puolue.

"Hallitus on menettämässä otteensa yhteiskunnasta ja turvautuu nyt äärimmäisiin keinoihin samalla tavalla kuin apartheidin (rotuerottelun) aikaan", puolue totesi AFP:n mukaan.

Ulkomaalaisia vastaan on levinnyt levottomuuksia aiemminkin Etelä-Afrikassa.

Esimerkiksi vuoden 2008 mellakoissa kuoli 62 ihmistä. Myös tuolloin maan hallitus pyysi apua maan armeijalta tilanteen rauhoittamiseksi. Ulkomaalaisviha on liannut apartheidin jälkeisen Etelä-Afrikan mainetta sovittelevana "sateenkarikansakuntana".

"Tämä on surullinen päivä Etelä-Afrikalle ja koko maanosalle", Kongon demokraattisen tasavallan suurlähettiläs Bene M'Poko totesi AFP:lle.

Maata hallitseva ANC-puolue on perustellut sotilaiden mobilisointia sillä, että sotilaiden tarkoituksena on vain turvata poliisien työtä.

Osa Etelä-Afrikan ulkomaalaisista on jo paennut väkivaltaisuuksia kotimaihinsa. Maan presidentti Jacob Zuma aikoo neuvotella maassa olevien ulkomaalaisryhmien edustajien kanssa tilanteesta torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat