Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskut Jemeniin jatkuvat tiistaisesta lopettamis­päätöksestä huolimatta

Saudi-Arabian johtama liittouma jatkoi keskiviikkona iskujaan tiistain lopettamispäätöksestä huolimatta

Ulkomaat
 
Khaled Abdullah Reuters
Poika nosti kiväärin ilmaan Saudi-Arabian ilmaiskuja vastustavassa mielenosoituksessa Sanaassa Jemenissä.
Poika nosti kiväärin ilmaan Saudi-Arabian ilmaiskuja vastustavassa mielenosoituksessa Sanaassa Jemenissä. Kuva: Khaled Abdullah Reuters

Konekivääritulta. Kranaatti-iskuja. Panssarivaunujen ammuntaa.

Jemenin tärkeässä satamakaupungissa Adenissa keskiviikkoilta ei juuri poikennut siitä, mihin kaupungissa on totuttu sen jälkeen, kun huthikapinalliset etenivät sinne maaliskuun lopulla. Katutaistelut huthien ja heidän syrjäyttämänsä Jemenin epäsuositun väliaikaisen presidentin Abd Rabbu Mansur Hadin tukijoiden välillä ovat jatkuneet siitä asti.

Televisiokanava Al-Jazeeran mukaan Saudi-Arabian johtaman arabiliittouman hävittäjät pommittivat keskiviikkoaamuna huthien panssarivaunukolonnaa Adenissa.

Jemenin tilanne on siis yhä epävakaa, vaikka Saudi-Arabia ilmoittikin tiistai-iltana lopettavansa yli kolme viikkoa jatkuneet ilmaiskut hutheja vastaan. Keskiviikkona saudihävittäjät kuitenkin iskivät Adenin lisäksi Taezissa, jossa huthit olivat vallanneet Hadia tukevan varuskunnan. Reuters kertoi myös ilmaiskuista Lahjin ja Dalean maakunnissa. Illalla Saudi-Arabia ilmoitti jatkavansa iskuja estääkseen Jemenin päätymistä huthien käsiin.

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset sanovat tukevansa iskuilla Jemenin laillista hallintoa, jonka shiialaiset huthit ovat syrjäyttäneet. Saudit syyttävät Irania huthien tukemisesta. Iran ja Saudi-Arabia taistelevat alueellisesta herruudesta, ja Saudi-Arabia pelkää Iranin vahvistavan asemaansa Jemenissä, joka on Arabian niemimaan köyhin maa ja saudien silmissä heidän takapihaansa.

Huthit valtasivat pääkaupunki Sanaan viime syksynä. Talvella Hadi pakeni tukialueelleen Adeniin, josta jatkoi Saudi-Arabiaan.

Keskiviikkona osapuolet alkoivat Reutersin mukaan keskustella rauhansopimuksesta, jota Jemenin naapurimaa Oman on valmistellut. Oman on pysynyt kriisissä puolueettomana, eikä ole osallistunut saudijohtoiseen koalitioon.

Tästä on kyse

 Pitkään Jemenin keskushallintoa vastaan kapinoineet shiialaiset huthit valtasivat pääkaupunki Sanaan viime syksynä ja syrjäyttivät epäsuositun presidentin ja tämän hallinnon.

 Huthien edetessä strategisesti tärkeään Adenin satamakaupunkiin Saudi-Arabian johtama sunnimaiden liittouma alkoi pommittaa heitä.

Reutersin mukaan seitsemänkohtaisessa sopimuksessa ehtoina ovat Hadin paluu presidentiksi ja huthien vetäytyminen valtaamistaan kaupungeista.

Keskiviikkona huthit kuitenkin vaativat saudien iskujen loppumista täysin.

"Vaadimme, Jemenin vastaisen aggression täydellisen päättämisen ja saarron purkamisen jälkeen, palaamista poliittiseen dialogiin...  YK:n tuella", huthien tiedottaja Mohammed Abdulsalam ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan. YK:n välittämät neuvottelut katkesivat helmikuussa.

Kansainvälinen punainen risti kutsui keskiviikkona Jemenin humanitääristä tilannetta taistelujen jäljiltä katastrofaaliseksi.

"Ilmaiskujen ja taistelujen aiheuttamat vahingot siviilien hengelle ja omaisuudelle ovat täysin shokeeraavia, erityisesti Sanaassa, Adenissa, Taezissa ja Maribissa", Jemenistä juuri palannut Punaisen ristin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueiden johtaja Robert Mardini sanoi keskiviikkona.

"Sanaassa ei ole ollut sähköjä yhdeksään vuorokauteen. Sähköjen katkeaminen tarkoittaa myös vedenjakelun katkeamista", hän sanoi Reutersin mukaan.

Sanaassa ilmaiskut ovat tuhonneet myös sairaaloita. Adenissa taas lääkkeistä ja polttoaineesta on jo pitkään ollut pulaa. Taistelujen riehuessa siellä ei pystytä keräämään loukkaantuneita ja kuolleita kaduilta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tiistaihin mennessä taisteluiden vuoksi oli kuollut ainakin 944 ihmistä ja loukkaantunut 3 487.

Huthien ja saudien tukemien Hadin kannattajien väliset taistelut ovat kuitenkin vain osa 25 miljoonan asukkaan Jemenin poliittista kriisiä.

Huthien ja Hadin tukijoiden taistellessa terrorismijärjestö al-Qaida on vahvistanut asemiaan ja myös äärijärjestö Isisin on nähty yrittävän saada jalansijaa. Etelä-Jemenin separatistit ovat jakaantuneet suhtautumisessaan Hadiin. Myös huthien ja Hadin syrjäyttämän Ali Abdullah Salehin liittoumaa pideään epävakaana, sillä presidenttinä Saleh yritti toistuvasti kukistaa huthit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat