Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvokuilu liberaalien ja konservatiivien välillä on historiallisen suuri

USA:n jakautuminen liberaaleihin ja konservatiiveihin alkoi 1960-luvulla mustien kansalaisoikeustaistelusta

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Everett Lehtikuva
1960-luvun kansalaisoikeustaistelu sai Yhdysvaltain jakaantumaan kahteen leiriin mustien oikeuksien puolesta ja niitä vastaan.
1960-luvun kansalaisoikeustaistelu sai Yhdysvaltain jakaantumaan kahteen leiriin mustien oikeuksien puolesta ja niitä vastaan. Kuva: Everett Lehtikuva

Maa on jakautunut. Liberaalit kaupunkilaiset ajavat Volkswagen Beetlellä. Kehätien takana toria kierretään traktorilla.

Tällainen on Yhdysvallat. Keskilänsi tunnetaan raamattuvyönä (Bible belt), ja vapaamielisempiä kaupunkeja sen keskellä kutsutaan vyönrei'iksi.

Liberaalit ja konservatiivit liikkuvat jatkuvasti kauemmaksi toisistaan, ja Yhdysvaltain kongressi on jakautuneempi kuin kertaakaan 1800-luvun lopun jälkeen.

Mutta mistä jako johtuu?

Molly Riley Reuters
Nykyisin arvojako näkyy suhtautumisessa aborttiin ja homoliittoihin.
Nykyisin arvojako näkyy suhtautumisessa aborttiin ja homoliittoihin.

Arvojen eriytyminen Yhdysvalloissa alkoi 1960-luvulla taistelusta mustien, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta, kertoo Emory -yliopiston poliittisen historian professori Alan Abramowitz puhelimitse Atlantasta. Hänen uusin tutkimuksensa puoluepolitiikan kahtiajaosta julkaistiin viime viikonloppuna.

Suurin kiistakysymys oli rotu. 1960-luvulla demokraattipuolue alkoi ajaa mustien kansalaisoikeuksia, joita demokraattiäänestäjät etelävaltioissa vastustivat. Vähitellen nämä valkoiset, arvoiltaan konservatiiviset ja uskonnolliset äänestäjät siirtyivät republikaaneihin leiriin, ja valitsivat etelään lisää itsensä kaltaisia edustajia. Sama tapahtui toiseen suuntaan itärannikolla. Kun kaupunkeihin pakkautui monikulttuurinen ja liberaali väestö, se tiputti liberaalit republikaanit kongressista ja valitsi tilalle demokraatteja.

Abramowitz sanoo, että aluksi jakolinjat keskittyivät mustien, naisten ja homojen oikeuksiin. Myöhemmin esiin nousivat suhtautuminen maallistumiseen ja maahanmuuttoon. Jokaista uudistusta seurasi vastareaktio.

Seurauksena on ollut itseään ruokkiva kierre: konservatiivisten republikaanien valta-asema etelässä ja Keskilännessä vahvistuu. Yhtä lailla vahva on liberaalien demokraattien valta-asema rannikoilla, kaupungeissa ja osassa pohjoista. Osavaltioissa hallitseva puolue pääsee kymmenen vuoden välein muokkaamaan vaalipiirien rajoja, mikä vahvistaa linnoituksia.

"Lisäksi ihmiset seuraavat viestimiä, jotka vahvistavat heidän omia käsityksiään, ja seurustelevat samanmielisten ihmisten kanssa", Abramowitz sanoo. Yhteinen todellisuus, ja jopa faktat, katoavat, kun vastapuolen tietoihin ei enää luoteta.

Mitä seurauksia kahtiajaolla sitten on ollut?

Tutkimuslaitos Pew on mitannut amerikkalaisten arvoja parikymmentä vuotta. Pew'n apulaistutkimuspäällikön Jocelyn Kileyn mukaan liberaaleilla ja konservatiiveilla on entistä kielteisempi käsitys toisistaan, mutta myös molempien leirien sisäinen yhtenäisyys on kasvanut: kannattajat seuraavat entistä tiukemmin puolueensa linjaa sekä talous- että moraaliasioissa.

Jos yksittäinen poliitikko pyrkii kompromisseihin vastapuolen kanssa, pettyneet äänestäjät pudottavat hänet seuraavissa vaaleissa. Maltillisia äänestäjiä ei enää ole, joten keskipakoisvoima ajaa poliitikot äärilaidoille.

Kun kaksi hallitsevaa puoluetta on erimielisiä lähes kaikesta, päätöksiä ei synny. Tästä saatiin esimakua Suomessa viime hallituskaudella.

Pew'n mukaan merkittäviä lakeja syntyi kongressissa 2013–2014 vain noin puolet siitä mitä kymmenen vuotta aikaisemmin. Tappelu yltää muihinkin kuin periaatepäätöksiin: Yhdysvallat ei ole saanut vahvistetuksi uutta Suomen-suurlähettilästä viime kesän jälkeen. Kongressin republikaanit viivyttävät presidentti Barack Obaman nimityksiä kostoksi tämän politiikasta.

Yhdysvalloissa kahtiajako jatkuu vielä 10–15 vuotta, Abramowitz arvioi. Niin kauan kumpikaan puoli ei hyödy politiikkansa muuttamisesta.

Käänne saattaa tapahtua 2020-luvun lopussa. Silloin muita kuin valkoisia äänestäjiä on Yhdysvalloissa noin 40 prosenttia. Vähemmistöt tukevat ylivoimaisesti demokraatteja.

"2020-luvun lopussa republikaanipuolueen on muututtava, koska valkoiset kannattajat eivät enää riitä voittoon. Puolueen pitkän tähtäimen etu on ristiriidassa kongressiedustajien lyhyen tähtäimen etujen kanssa", Abramowitz sanoo.

Jocelyn Kiley muistuttaa, että amerikkalaiset ovat jo nyt väsyneitä kahtiajakoon. "He ovat entistä jyrkemmin sitä mieltä, mitä he ovat, mutta samalla turhautuneita siihen, että mitään ei saada politiikassa aikaiseksi."

Kaikki odottavat, että vastapuoli taipuisi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat