Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin palatsiin kätkeytyy siemenkokoelma, jonka geenit voivat suojata tuholaisilta ja pelastaa nälänhädältä

Pietarin keskustaan on varastoitu 325 000 ravintokasvin siemenet

Ulkomaat
 
Sergei Gratšev
Professori Igor Loskutov esittelee N. I. Vavilovin kasvien geeniperimän instituutin laajaa siemenvarastoa.
Professori Igor Loskutov esittelee N. I. Vavilovin kasvien geeniperimän instituutin laajaa siemenvarastoa. Kuva: Sergei Gratšev

Pietari. Rakennukset Iisakin kirkon kahden puolen näyttävät tavallisilta 1800-luvun pietarilaispalatseilta. Niiden sisään kätkeytyy kuitenkin yksi maailman suurimmista siemenvarastoista. Sen tarkoituksena on säilöä ravintokasvien geenit jälkipolville.

Eräs palatsin huone on täynnä kauraa. Professori Igor Loskutovin vastuulla on 14 000 kauralajikkeen kokoelma. Lajikkeet on säilötty pieniin paperipusseihin, jotka ovat peltilaatikoissa.

Fakta

Siemenvarastot taistelevat geenikatoa vastaan

 Maailman suurinta siemenvarastoa kootaan Huippuvuorille holviin, jonka pitäisi kestää ydinsota.

 Venäjän siemenpankki on neljänneksi suurin. Yhdysvaltain, Kiinan ja Intian siemenpankit ovat suurempia.

 Siementen varastoinnilla halutaan säilyttää kasvien geeniperimän monimuotoisuus. 75 prosenttia maailman ruokahuollosta hoituu 12 ravintokasvilla.

 Yksipuolinen viljely lisää tauteja ja tuholaisia.

"Teemme paljon käsityötä. Viiden tai seitsemän vuoden välein siemenet pitää kylvää, jotta ne pysyisivät käyttökelpoisina", Loskutov sanoo.

Viljelyssä ei käytetä lannoitteita eikä torjunta-aineita. Työntekijät perkaavat rikkaruohot käsin. Sato kuivataan ja pussitetaan. Jokaisesta näytteestä tehdään kopio.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että vuosina 1900–2000 maailman viljelykasvien geneettisestä monimuotoisuudesta menetettiin 75 prosenttia. Kaupalliset, hyvän sadon takaavat lajikkeet ovat köyhdyttäneet geeniperimää nopeasti.

Venäläinen kasvitieteilijä Nikolai Ivanovitš Vavilov oli siis liikkeellä oikeaan aikaan.

Vuosina 1921–1933 Vavilov keräsi Venäjän siemenkokoelman perustan tutkimusmatkoillaan ympäri maailman. N. I. Vavilovin kasvien geeniperimän instituutissa on 325 000 ravintokasvilajikkeen siemenet. Puolet kokoelmasta on lajikkeita, joita ei ole säilynyt missään muualla.

Varasto selvisi toisessa maailmansodassa Leningradin piirityksestä. Useat varaston työntekijät kuolivat nälkään mutteivät koskeneet siemeniin.

Vavilovin jalkatyöstä oli myöhemmin apua Etiopialle. Sieltä Vavilov toi vuonna 1927 yli kuusituhatta siementä. 1980-luvun alussa Neuvostoliiton tukema Etiopia oli uponnut veriseen sotaan. Lisäksi maata vaivasivat kuivuus ja nälänhätä.

Tilannetta pahensi se, että vehnänviljelyssä oli siirrytty satoisiin lajikkeisiin, jotka eivät sietäneet karuja olosuhteita.

Vanhat etiopialaiset maatiaislajikkeet löytyivät Pietarista. Professori Vladimir Kobyljanski matkusti ojentamaan ne etiopialaistovereille.

"Lahjoitin siemenet sinisessä samettilaatikossa. Etiopialaiset pystyivät sitten jalostamaan niitä eteenpäin."

Ilmaista siemenvaihtoa käydään nykyisin ympäri maailman. Suomalaisten yliopistojen ja yritysten kanssa on vaihdettu esimerkiksi perunalajikkeita ja auringonkukkaa.

Kello tuntuu käyvän hitaammin instituutissa, joka säilöö siemeniä satojen vuosien ajan. Kattokruunut ja ovenkahvat ovat alkuperäisiä, 160 vuotta vanhoja.

Kobyljanski itse on 86-vuotias mutta esittelee innoissaan seinätaululta uutta ruislajiketta, jonka hän on kehittänyt eläinten rehuksi. Seinälamput ovat tosin palaneet, joten taulua pitää tarkastella kännykän valossa.

Rahapula on vaivannut instituuttia koko olemassaolon ajan.

"Meidän pitäisi ainakin kaksinkertaistaa rahoituksemme, jotta voisimme toimia kansainvälisellä tasolla", sanoo instituutin johtaja Nikolai Dzjubenko.

Nykyisellään siemenvaraston budjetti jää viidennekseen vastaavista lännessä. Pitkään vireillä ollut hanke nykyaikaisen varastorakennuksen saamiseksi on jäissä rahoituksen vuoksi.

Pakotteet eivät ole Dzjubenkon mukaan vaikuttaneet kansainväliseen yhteistyöhön.

Pussien lisäksi kasveja säilötään pakastimiin ja nestetyppeen, jolla säiliöt jäähdytetään noin –188 asteeseen. Sinkkisylintereihin on pakattu kirsikan, mustan viinimarjan ja omenan silmuja. Osastonjohtaja Vladimir Veržuk iloitsee tuloksista.

"Näytteet olivat jäässä puolen vuoden ajan. Otin viinimarjat ylös viikko sitten, ja nyt lehdet jo puhkeavat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat