Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kolminkertaistaa Välimeren valvonnan budjetin

Jäsenmaat lupasivat lisää aluksia pelastustöihin. Suomi panostaa kriisin ratkaisuun kehitysavulla ja aiemmin luvatulla kalustolla.

Ulkomaat
 
yves herman AFP
Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Britannian pääministeri David Cameron osallistuivat torstaina EU:n siirtolaisaiheiseen hätäkokoukseen Brysselissä.
Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Britannian pääministeri David Cameron osallistuivat torstaina EU:n siirtolaisaiheiseen hätäkokoukseen Brysselissä. Kuva: yves herman AFP

Siirtolaisongelman kanssa painivat EU-maiden johtajat ovat päättäneet kolminkertaistaa Välimeren rajavalvontaoperaatioiden varat.

Se tarkoittaa, että EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatiot Triton ja Poseidon saavat tänä ja ensi vuonna 120 miljoonan euron budjetin.

"Meistä tuntui, että budjetin kaksinkertaistaminen ei olisi riittänyt, joten halusimme nostaa sen samalle tasolle kuin Mare Nostrumilla oli", EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi Brysselissä myöhään torstaina.

Italian valvonta- ja pelastusoperaatio Mare Nostrum ehti pelastaa noin 200 000 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista Välimerellä, ennen kuin se lopetettiin viime vuoden lopulla ja korvattiin huomattavasti pienemmin resurssein varustetulla Frontexin Triton-operaatiolla.

Tritonin lisärahoitus otetaan EU:n budjetista ja sen pitäisi mahtua nykyisiin menokehyksiin.

EU-maiden johtajat kokoontuivat Brysseliin torstaina hätäkokoukseen, koska Välimerellä on nähty viime viikkoina tuhoisia, satojen ihmisten hengen vaatineita veneturmia. Merellä on hukkunut tämän vuoden aikana jo noin 1 750 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista. Viime vuonna hukkuneita oli vastaavana aikana 56, koko vuonna YK:n mukaan ainakin 3 400.

Yksi syy hukkuneiden määrän kasvuun on ollut se, ettei Frontexin operaatioilla ole tarpeeksi voimavaroja ja toimintavaltuuksia hädässä olevien pelastamiseen. Triton partioi vain Italian rannikkovesillä ja keskittyy rajavalvontaan. EU ei nytkään aio muuttaa Tritonin mandaattia, mikä sai monet epäilemään operaation tehokkuutta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk iloitsi siitä, että monet jäsenmaat lupasivat kokouksessa lisäkalustoa Välimeren operaatioihin. Lupauksia tuli muun muassa Saksasta ja Ranskasta. Myös Britannia lupasi lähettää maihinnousualuksen, kolme helikopteria ja kaksi partioalusta.

Suomi ei luvannut lisäpanostuksia ainakaan vielä. Suomella on parhaillaan Välimerellä yksi Rajavartiolaitoksen partiovene miehistöineen.

Toukokuuksi Suomi lähettää alueelle valvontalentokoneen, joka on osallistunut operaatioihin aiemminkin. Suomi on tarjonnut Frontexille konetta myös syksyksi.

Enempää koneita Suomi ei pysty lupaamaan, koska Rajavartiolaitoksella on käytössään vain kaksi konetta.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Suomi auttaa Välimeren kriisin ratkaisemisessa antamalla kehitysapua Pohjois-Afrikan maihin. Muutama päivä sitten Suomi myönsi apua 2,75 miljoonaa euroa.

"Tämä on humanitaarinen tragedia, ja kyllähän meidän on Suomessakin katsottava sitä huomattavasti laajemmin, että miettikääs, jos tällainen tapahtuisi Itämerellä", Stubb sanoi.

Suuri kysymys siirtolaisongelman ratkaisemissa on ollut se, kenen pitäisi ottaa vastuu Eurooppaan rantautuvista maahan pyrkijöistä. EU-komissio on ehdottanut jäsenmaille yhteistä vapaaehtoisuuteen perustuvaa ohjelmaa, joka käytännössä tarkoittaisi sitä, että jäsenmaat ottaisivat lisää kiintiöpakolaisia Pohjois-Afrikan pakolaisleireiltä.

Stubbin mukaan Suomi "suhtautuu komission kaikkiin ehdotuksiin lähtökohtaisesti myönteisesti". Hänen mukaansa Suomen kiintiöpakolaistaakka on kuitenkin jo suuri. Suomi ottaa tänä vuonna kiintiöpakolaisia 1 050, naapurimaa Ruotsi 1 900.

EU-johtajat päättivät torstaina iskeä myös Välimeren yli ihmisiä rahtaavia salakuljettajia vastaan. EU aikoo ryhtyä jäljittämään rikollisryhmien rahoitusta ja toimintaa entistä tehokkaammin.

Kokous keskusteli myös järeämmistä toimista eli salakuljettajien alusten takavarikoinnista ja tuhoamisesta. Johtajat kehottivat EU:n korkeaa ulkopoliittista edustajaa Federica Mogherinia valmistelemaan ehdotuksia tällaisesta operaatiosta.

Ajatus sai kokouksessa ristiriitaisen vastaanoton jäsenmailta muun muassa siksi, että siinä jouduttaisiin tunkeutumaan siirtolaisalusten lähtösatamana toimivan Libyan aluevesille. Operaatio vaatisi Libyan luvan tai YK:n mandaatin.

Stubb totesi kokouksen jälkeen, että Libyalta mandaattia on vaikeaa saada koska maalla ei ole yhtä toimivaa hallintoa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Donald Tusk
Donald Tusk
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat