Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Emme ikinä tiedä, paljonko meressä on ruumiita"

Lampedusan kalastajat kohtaavat Italiaan pyrkiviä siirtolaisia merellä säännöllisesti

Ulkomaat
 
Outi Pyhäranta HS
Lampedusalaiset kalastajat kohtaavat vähän väliä siirtolaisia saarta ympäröivillä vesillä. Torstaina kalastusaluksen omistava Giuseppe Billeci (oik.) selvitteli tovereineen verkkoja satamassa.
Lampedusalaiset kalastajat kohtaavat vähän väliä siirtolaisia saarta ympäröivillä vesillä. Torstaina kalastusaluksen omistava Giuseppe Billeci (oik.) selvitteli tovereineen verkkoja satamassa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kalastajat korjaavat verkkojaan satamassa Lampedusan saarella Italiassa. He ovat palanneet yöllä mereltä kalastamasta.

Viime vuosina Lampedusan kalastajat ovat saaneet tottua näkemään Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia merellä yhä useammin – niin myös yhden aluksen päällikkö Filippo Solina.

Solina kertoo, etteivät pienet kalastajaveneet voi auttaa siirtolaisveneitä. Siksi he hälyttävät aina rannikkovartijat. Jos mahdollista, kalastajat tarjoavat siirtolaisille vettä ja ruokaa.

"Joskus pysyttelen paikalla varmuuden vuoksi, kunnes rannikkovartiosto saapuu paikalle", Solina kertoo.

"Silloin hermostuttaa, kun veneet keikkuvat aalloissa. Pelottaa, että ne kaatuvat."

Solina on nähnyt veneissä myös naisia ja pikkulapsia.

Runsaan 6 000 asukkaan Lampedusa elää kalastuksesta. Myös Solina on kalastanut neljä vuosikymmentä, 18-vuotiaasta asti. Hänen uransa alussa siirtolaisia ei tullut meren yli yhtä paljon. Nyt tilanne on toinen.

Kalastajien verkkoihin takertuu joskus hukkuneiden ihmisten ruumiita. Solina sanoo, ettei hänelle ole käynyt niin.

"Emme ikinä tiedä, paljonko meressä on ruumiita."

Lampedusalaiset ovat eläneet siirtolaiskysymyksen kanssa jo vuosia, sillä saari sijaitsee lähellä Tunisian ja Libyan rannikoita.

Solinan mieleen on jäänyt voimakkaimmin saaren lähellä lokakuussa 2013 sattunut siirtolaisaluksen uppoaminen, jossa kuoli yli kolmesataa ihmistä.

"Näimme, kun rannikoille huuhtoutui ruumiita. Näimme veljiä ja siskoja kuolleina ja heidän omaisiaan itkemässä arkkujen luona."

Solinan mukaan vielä muutama vuosi sitten siirtolaisia joutui auttamaan merellä paljon useammin.

"Tällä haavaa rannikkovartiosto on kuitenkin yleensä lähettyvillä eikä meitä tarvita avuksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei Italia tarvitsisi apua kysymyksen ratkaisemisessa."

Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrä on kasvanut viime vuosina selvästi. Se näkyy Lampedusan katukuvassa. Kujilla ja rannoilla on siirtolaisia eri puolilta Lähi-itää, Afrikkaa ja Aasiaa. Torstaiaamuna kymmeniä siirrettiin taas laivalla Sisiliaan.

"Tänne saapuvat pakolaiset eivät ole ongelma. He ovat tavallisia ihmisiä. Ongelma on, että merellä kuolee niin paljon ihmisiä. Se on kansainvälinen ongelma", Solina sanoo.

Aishi Zidan HS
Lampedusa

Filippo Solina kalastaa työkseen.
Filippo Solina kalastaa työkseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat