Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisille tie on sileä

Vihapuheen täyttämässä maailmassa Ruanda on elävä muistutus siitä, mihin mieli voidaan opettaa, kirjoittaa Afrikan- kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää

Ulkomaat
 
Twitter: @samisillanpaa
Jukka Gröndahl HS
Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin rakennettu kansanmurhamuseo kertoo julmuuksista.
Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin rakennettu kansanmurhamuseo kertoo julmuuksista. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Ruanda. Sanasta tulee mielleyhtymä.

Sehän on se Afrikan maa, jossa muovipussit ovat kiellettyjä.

Muovipussit pilaavat luontoa, ja ympäristöarvot ovat nykyisin Ruandassa tärkeitä. Kaunista maata arvostavia turisteja tulee koko ajan enemmän.

Siistiä Ruandassa onkin. Pääkaupunki Kigalissa tiet ovat moitteettoman sileitä. Myös turvallisuus otetaan vakavasti. Autoilijat pistävät turvavyöt kiinni. Moottoripyörätaksit tarjoavat kypärät myös matkustajille. Liikennevaloissa äänimerkki kertoo, koska sokeiden on hyvä ylittää tie.

Miten sellaista saattoi tapahtua tällaisen järjestyksen maassa?

Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan museo sijaitsee yhdellä Kigalin monista kukkuloista. Aurinko paistaa vehmaisiin rinteisiin, joilla kasvaa sekä palmuja että havupuita. Linnut laulavat.

Silloinkin oli huhtikuu, 6. päivä. Alkoiko sekin päivä näin kauniina?

Illalla kello 20.23 Ruandan presidenttiä Juvénal Habyarimanaa kuljettanut kone ammuttiin alas Kigalissa. Jo kello 21.15. tiesulut olivat pystyssä ja tappojoukot liikkeellä ympäri kaupunkia.

Niin museon näyttely kertoo. Se haluaa viestiä, että kaikki oli ennalta suunniteltua. Joukko äärilaitaa edustaneita Ruandan armeijan ja poliisin hutu-upseereita ja erikoiskoulutettu Interahamwe-joukko halusi tuhota tutsit.

Murhajoukot kiersivät talosta taloon. Jos tuli ammutuksi, pääsi helpolla. Lukemattomat ihmiset silvottiin isoilla machete-veitsillä niin, että he kituivat kuolemaansa.

Tappamista kesti sata päivää.

Hutut ja tutsit puhuvat samaa kieltä, ruandaa. He ovat, tai olivat, samaa kansaa. Luokittelu hutuihin ja tutseihin oli alun perin taloudellinen. Jos omisti yli 10 lehmää, oli tutsi. Jos alle 10 lehmää, oli hutu. Ihminen saattoi siirtyä ryhmästä toiseen.

Museo haluaa korostaa, että luokittelu oli eurooppalaisten kolonialistien tekoa. Vuonna 1932 Belgian siirtomaavaltiaat loivat Ruandan kansalle henkilökortit, joissa hutut ja tutsit luokiteltiin eri roduiksi.

Seuraavina vuosikymmeninä erottelu ja vihanlietsonta kasvoi. Kumpikin ryhmä vuorollaan tunsi itsensä sorretuksi. Käytiin sisällissotaa.

Joidenkin mieliin kehittyi yksinkertainen, sileä totuus. Vuonna 1990 vihapropagandaa levittänyt lehti määräsi "hutujen kymmenessä käskyssä", että yhteiselo tutsien kanssa on petturuutta.

Neljä vuotta myöhemmin kansanmurhassa tapettiin arviolta 800 000 ihmistä. Heistä valtaosa oli tutseja ja muut niitä, joita maailman mediassa alettiin kutsua maltillisiksi hutuiksi. Ilmaisulla tarkoitetaan hutuja, jotka vastustivat kansanmurhaa. Usein he olivat sekaperheiden hutuja.

Niiden perheiden hutuäitejä pakotettiin tappamaan lapsiaan, ja tutsilapsia ampumaan isiään.

Niin museon näyttelyssä kerrotaan. Mutta täytyy myös muistaa, että museo kertoo voittajien historiaa.

Kansanmurhan toteuttajien tavoitteena oli tutsien tuho. Se epäonnistui. Päinvastoin tutsivähemmistö nousi Ruandassa valtaan.

Nykyinen presidentti on Paul Kagame, joka johti aikoinaan tutsien kapinallisarmeija RPF:tä. Nyt Kagame on kahdesti vaaleilla valittu, mutta yhä kiistelty johtaja.

Ruandan vakaus on kiistämättä kova saavutus. Mutta se on tehty kovalla autoritaarisella hallinnolla. Siitä Kagamea arvostellaan. Toiset kysyvät, olisiko muu tapa ollut edes mahdollinen.

Ruandassa ei virallisissa dokumenteissa enää erotella tutseja ja hutuja. Kaikki noin kymmenen miljoonaa kansalaista ovat ruandalaisia. Toisin vihjaavat puheet ja kirjoitukset ovat kiellettyjä.

Kielto myös mahdollistaa sen, että Kagamen hallinto tukahduttaa oppositiota ja lehdistöä ja pitää yllä tutsien versiota historiasta. Ihmisoikeusjärjestöjen raportit antavat kuvan poliisivaltiosta.

Hutuja on yhä suuria määriä pakolaisina naapurimaissa ja muualla maailmassa. Joukossa on kansanmurhaan syyllistyneitä, mutta myös niitä, jotka eivät uskalla tai halua palata.

Kigalin kaduilla liput muistuttavat kansanmurhan vuosipäivästä. Isojen joukkohautojen paikkoja on merkitty turistikarttoihin. Kansanmurhan museolle järjestetään säännöllisesti vierailuja Ruandan kouluista ja työpaikoilta.

Museolle tulee myös matkailijoita joka puolelta maailmaa. Hyvä niin. Tässä vihapuheen täyttämässä maailmassa Ruanda on elävä muistutus siitä, mihin mieli voidaan opettaa.

Museon kauniissa puutarhassa on myös hautausmaa. Suurten betonilaattojen alla makaa noin neljännesmiljoona vainajaa. Uusia tuodaan yhä tänne haudattavaksi, sillä ruumiiden jäänteitä löytyy vielä maastosta. Vainajia ei erotella ryhmiin.

Yhden hautalaatan päällä makaa yksinäinen ruusu.

Jokaisen suru on oma.

Onko se tässä kaikessa jopa hämmästyttävintä? Se, miten ihmiset Ruandassa yksi kerrallaan ovat voittaneet vihansa ja kostonhalunsa.

Kaukana Kigalista, Ruandan maaseudulla, on tien varressa ravintola.

Langaton internet toimii siellä nopeasti. Ympäristön talot eivät ole hökkeleitä, vaan kunnon tiilirakennuksia. Seutu näyttää Afrikan mittapuulla melko hyvinvoivalta.

Ruandan talous kasvaa rajusti. Lapsikuolleisuus ja köyhyys ovat vähentyneet. Aidsia on kitketty.

Ne ovat saavutuksia, joista Kagamen hallintoa kehutaan.

Hyvin päällystetty tie kiemurtelee rinteillä. Sen varrella on paljon aseistettujen poliisien tarkastuspisteitä.

Autoa ajaa John. Hän ei osaa sanoa, onko hän hutu vai tutsi.

"C'est la même", John sanoo. Ne ovat samaa.

Johnin isä oli tutsi, äiti Tansaniasta. Hän itse on sekä Ruandan että Kongon demokraattisen tasavallan kansalainen. Näillä seuduilla kansat, ryhmät ja kielet eivät noudata valtioiden rajoja.

Mutta hutut ja tutsit ovat tappaneet toisiaan myös Ugandassa ja Burundissa. Kongossa he sotivat yhä.

Ruandan väitetään tukevan yhä tutsikapinallisia itäisessä Kongossa. Sanotaan, että Kagame on ulkoistanut sotansa. Sen hän kiistää, näytöistä huolimatta.

Rajalla juliste kiittää vierailusta Ruandassa, tuhansien kukkuloiden ja hymyjen maassa. Sileä tie päättyy siihen. Kongon puolella se muuttuu mutavelliksi.

Matka Afrikan sydämeen alkaa – seuraa HS:n videopäiväkirjaa Kongosta
Matka Afrikan sydämeen alkaa – seuraa HS:n videopäiväkirjaa Kongosta
Helsingin Sanomien Afrikan-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää ja valokuvaaja Jukka Gröndahl matkustivat vaikeapääsyiseen Kongon demokraattisen tasavaltaan. HSTV:n videopäiväkirjassa he raportoivat työskentelystään sissien ja salakuljettajien maassa. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat